PUSTINJSKO ČUDO: Emirati prave grad koji ne emituje CO2

06.10.2016. u 12:11

PLANETA

Riječ je o praktično laboratoriji Instituta Masdar iz glavnog grada UAE-a kako bi se na jednom mjestu primijenile po mogućnosti sve poznate tehnologije kako bi se spriječilo dalje zagađivanje atmosfere sa CO2


FOTO: Maketa  (public)

Masdar, grad za 40.000 stanovnika i još njih 50.000 u neposrednoj okolini, a sve na najvišim tehnološkim nivou i potpuno energetski efikasno, odnosno sa emisijom CO2 ravnom nuli.

Takav plan su si 2010. zacrtale monarhijske vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata 2010. kada su prvi put objavile da će narednih godina potrošiti 15 milijardi dolara na Masdar City. Ogromno gradilište prostire se na površini od šest kilometara kvadratnih i nalazi se 17 kilometara istočno od Abu Dabija.


FOTO: (Zoran Jeftić)

Riječ je o praktično laboratoriji Instituta Masdar iz glavnog grada UAE-a kako bi se na jednom mjestu primijenile po mogućnosti sve poznate tehnologije kako bi se spriječilo dalje zagađivanje atmosfere sa CO2 i posljedično klimatske promjene. Zgrade će biti poredane uzduž uskih gradskih ulica, s tako položenim rasterom da najbolje koriste lokalne vjetrove za hlađenje grada, a istodobno da se najefikasnije štite od pustinjskih vrućina.

Zgrade, od kojih nijedna neće imati više od pet katova, na krovovima će imati solarne panele, a fotonaponski paneli biće raspoređeni i po nadstrešnicama uzduž pločnika za pješake uz gradske ulice.

Zgrade će imati fasade pod uglom, kako bi upijale što manje sunčeve vreline, dok će glavne tri zgrade biti maksimalno osunčane kako bi tu energiju koristile za proizvodnju vlastite energije, odnosno kako bi pokrivale tri četvrtine potreba za vrućom vodom.


FOTO: (Zoran Jeftić)

Gradski saobraćaj planiraju da organizuju mrežom električnih autobusa i osobnih navođenih vozila pogonjenih elektromotorima koji vozila mogu potjerati do brzine od 130 kilometara na sat. 100 kilometara od grada UAE gradi i solarnu termoelektranu od 100 MW na površini od 2,5 kilometara kvadratnih za potrebe grada, kao i solarnu fotonaponsku elektranu od 10 MW na površini od 0,2 kilometara kvadratnih.


(TBT, Express.hr)