PROKLETSTVO DJECE 'ZELENIH BURŽUJA': Nestala najbogatija žena nekadašnjeg SSSR-a

05.10.2016. u 01:48

SPECIAL

44-godišnja Gulnara Karimova nekada je bila najbogatija žena bivšeg SSSR-a i nesuđena nasljednica oca na mjestu predsjednika Uzbekistana


FOTO: Karimova (AP)

Prema pisanju uzbekistanskih medija, kao i prema informacijama nekih nevladinih udruženja, nekadašnja nasljednica mjesta predsjednika Uzbekistana, nalazi se u psihijatrijskoj ustanovi. Tamo ju je, navodno, smjestio novi šef države u strahu od konkurencije za tu moćnu poziciju.

44-godišnja Gulnara Karimova nekada je bila najbogatija žena bivšeg SSSR-a. Kćerka bivšeg uzbečkog predsjednika Islama Karimova završila je studije na Harvardu pa se godinama družila sa svjetskom elitom, a svojevremeno je imala i pop hit koji je harao top listama.

Gulnara je ujedno bila i nasljednica očeve pozicije na čelu Uzbekistana, ali dvojac se posvađao 2014. godine nakon što su u javnost izašle njene poluobnažene fotografije.

Sada se pojavila i informacija kako je Karimovljev nasljednik, Šavkat Mirizovjev nedugo nakon njegove smrti, zatvorio 44-godišnjakinju u psihijatrijsku ustanovu ne bi li je eliminirao kao potencijalnu suparnicu u borbi za vlast.

Pad, kako su je zvali, uzbečke princeze, započeo je upravo kad je šef državne sigurnosti pokojnom Karimovu pokazao ranije spomenute Gulnarine fotografije zajedno sa podacima o finansijskoj korupciji u koju je bila upletena. Prema pričama Karimov je tada svog šefa sigurnosti gađao pepeljarom, a Gulnaru išamarao u naletu bijesa, piše DM.

Bogatija od Paris Hilton

Gulnara je godinu dana kasnije završila u kućnom pritvoru zbog optužbi za korupciju, a i danas se protiv nje vode istrage u SAD-u i Švicarskoj zbog sumnji u pranje novca. Vjeruje se kako je naslijedila 615 miliona funti koje su zaplijenile američke i švicarske vlasti.Bivši britanski veleposlanik Craig Murray opisao ju je jednom prilikom sljedećim ijrečima: “Magistrica sa Harvarda, bogatija od Paris Hilton, vlasnica nekoliko kompanija, vlasnica crnog pojasa u borilačkim vještinama, tečno govori četiri jezika, dizajnerka nakita, pjesnikinja i vlasnica hit singla.’

Svemu tome unatoč, bila je vrlo omražena među Uzbekistancima koji su u njoj vidjeli samo pohlepnu osobu gladnu moći koja je koristila očev uticaj ne bi li zgazila svakoga ko joj stane na putu’.

Gulnaru i njenu 18-godišnju kći Iman nitko nije video od 2014. godine.

(TBT)