SVE ZBOG PETRO-DOLARA: Saudijska Arabija prešla na hrišćanski kalendar, a evo i zašto

04.10.2016. u 11:27

BUSINESS

Saudijska Arabija je nakon 86 godina postojanja prešla sa hidžretskog na gregorijanski kalendar


FOTO: Ilustracija (Reuters)

Saudijska Arabija Saudijska Arabija je prihvatila gregorijanski kalendar za osnovu pri obračunu plata državnim službenicima, kao dio mjera štednje. Ova zemlja je usvojila lunarni islamski kalendar kada je osnovana kraljevina 1932. godine. Islamska godina kraća je za 11 dana od gregorijanske.

Prelazak na gregorijanski kalendar uslijedio je nakon prošlosedmične odluke Saudijske vlade o smanjenju potrošnje u vrijeme niskih cijena nafte. Odluka je navedena u članu 14. odluke saudijskog Ministarskog vijeća.

"Plate, naknade, nagrade, mjesečna novčana primanja i druge slične novčane isplate državnim službenicima biće usklađene sa fiskalnom godinom države, preciziranom kraljevskim ukazom", navodi se u odluci.

Zalivska kraljevina je prošle sedmice kraljevskim dekretom prvi put smanjila plate državnim službenicima. Kraljevski dekret propisuje da se plate ministrima u Saudijskoj Arabiji smanjuju za 20 posto, naknade za stanovanje i automobile za članove vijeća Šura za 15 posto.

Nižim državnim službenicima će plaće biti zamrznute, a zadržaće se plaćanje prekovremenog rada i godišnjeg odmora.

Plate i naknade državnih službenika čine 45 posto javne potrošnje u 2015. godini, a iznose 128 milijardi dolara, što je doprinjelo budžetskom deficitu od rekordnih 98 milijardi dolara u prošloj godini.

U aprilu je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman predstavio plan reforme kojim se smanjuje potrošnja vlade i smanjuje zavisnost od prihoda od nafte.

"Vizija 2030" inicijativa prijstolonasljednika, ima za cilj smanjiti plate u javnom sektoru na 40 posto budžeta od početka iduće decenije i povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru.


(TBT, Al Jazeera)