PRIJATELJI SANDŽAKA Ambasadori i predstavnici UN-a posjetili Novi Pazar

30.09.2016. u 14:31

REGIONAL

Ambasadori SAD, Turske, Švedske, Norveške i Italije okupljeni oko neformalne grupe “Prijatelji Sandžaka” i predstavnici misije UN-a u Srbiji tokom posjete Novom Pazaru i regiji Sandžak ocijenili su da ovaj kraj ima izuzetno kulturno naslijeđe


FOTO: (Agencije)

Ambasadori SAD, Turske, Švedske, Norveške i Italije okupljeni oko neformalne grupe “Prijatelji Sandžaka” i predstavnici misije UN-a u Srbiji tokom posjete Novom Pazaru i regiji Sandžak ocijenili su da ovaj kraj ima izuzetno kulturno naslijeđe i potencijale da ekonomska razvijenost bude veća privlačenjem investitora.

Predstavnici diplomatskog kora su pokazali interesovanje za "Program mjera za ekonomski razvoj Sandžaka i stabilizaciju ekonomske situacije i političke klime" koji im je tokom posjete Bošnjačkom nacionalnom vijeću predstavio predsjednik tog predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji Sulejman Ugljanin.

Nakon obilaska kulturno-historijskih spomenika pod zaštitom UNESCO-a, ambasadori su se sastali s gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem koji je rekao da su pomoć domaćim privrednicima, ulaganja u infrastrukturu i smanjenje nezaposlenosti bile neke od tema današnjeg razgovora.

"Efekti ove posete tek će dati rezultate i meni je zaista drago što možemo da računamo na ozbiljnu podršku u rješavanju prioriteta", rekao je Biševac nakon susreta, u zajedničkom obraćanju medijima.

Diplomate UN-a, SAD, Turske, Italije, Norveške i Švedske su se složile da potencijale Novog Pazara treba prezentirani zvaničnom Beogradu.

Ambasador SAD u Beogradu Kyle Randolph Scott je naveo da s domaćinima nije razgovarao samo o prošlosti već i o prioritetima za budućnost.

"Stekli smo širu sliku Novog Pazara i radićemo zajedno na rješavanju problema s kojima se suočavaju. Vaša ekonomska razvijenost treba da bude srazmjerna nivou kulturno-historijske pozicije koju imate u ovoj zemlji i učinit ćemo sve da zajedničkim djelovanjem riješimo niz problema i Novi Pazar, koji je poprilično geografski udaljen od centara zbivanja, približimo investitorima", poručio je američki ambasador u Srbiji.

Turski ambasador u Beogradu Mehmet Kemal Bozay je ukazao da je pripadanje neformalnoj grupi "Prijatelji Sandžaka" i djelovanje kroz tu grupu samo je jedan od oblika podrške njegove zemlje Novom Pazaru.

"Turska će između ostalog raditi na razvoju bankarskog sistema u našem regionu, a jedan od koraka je otvaranje ekspoziture Halk banke u Novom Pazaru", naveo je Bozay.

Ambasador Italije, Giuseppe Manzo je kazao da italijanska Vlada i kompanije traže mogućnosti da investiraju u ovaj region, a ambasador Norveške Arne Sannes Bjørnstad je podvukao da "Novi Pazar nije u poziciji koju je nekad imao, suočava se s izazovima, te da je pravo i obaveza da mu u rješavanju tih izazova i problema pomognu, kako bi poboljšali uslove života ovdje".

Šef Misije UN u Beogradu Simona-Mirela Miculescu je poručila da su ambasadori koji su danas posjetili Novi Pazar njegovi najveći prijatelji i da će UN, kroz svoje agencije, biti partner na koji se Novi Pazar može osloniti.

"Imajući u vidu ogromne potencijale ovog kraja, počevši od impresivnog kulturno-historijskog naslijeđa, vjerujem da se svaki izazov sa kojim se Novi Pazar suočava može tretirati kao dobra prilika", ocijenila je izaslanica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Delegacija ambasadora i šefova misija međunarodnih organizacija u Beogradu boravi u Novom Pazaru na poziv Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije.

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije Mirjana Andrić je rekla da diplomate borave u Novom Pazaru kako bi "oživjeli" ovaj grad u kulturnom i turističkom smislu.

Ona je istakla da se ta državna institucija usredsredila na novopazarsku gradsku tvrđavu gdje će biti restaurirana kula motrilja i biti postavljen amfiteatar na otvorenom.

"Projekat kule motrilje će naredne godine biti realiziran i Novi Pazar će posjetiocima i gostima ponovo biti kao na dlanu. Imamo strategiju da Novi Pazar oživi", rekla je Andrićeva.


(TBT, AA)