ONI IMAJU STRANKU A ONA IMA NAROD! Babić: Ne vole me jer sam SDA-ovim tajkunima presjekla dotoke novca i 'rastaljivanje'!

30.09.2016. u 00:50

INTERVIEW

„Očekujem pobjedu i svaki drugi ishod je nemoguć. Dolazi vrijeme nezavisnih hrabrih političara. Ne samo u Visokom. Onih koji imaju samo jednu stranku – narod!“ kaže Babić


FOTO: Babić (Facebook)

Jednima je presjekla dotok novca, drugima oduzela moć, trećima - i jedno i drugo. Prijatelji su joj savjetovali da se ne svađa sa SDA, jer je to strašna sila koja može uništiti i nju i njenu porodicu. Da li je odustajanje od Amre Babić opasna avantura za SDA? Kao što je prevelik rizik bio (i) ne podržati Ćamila Durakovića u Srebrenici? Nije se pridružila odmetnutoj četvorki iz SDA; ona je gora: ona je nezavisni kandidat za načelnika Općine Visoko. Ako pobijedi svoju bivšu stranku koja je (samo)proglasila monopol nad muslimanskim kulturno-povijesnim krugom, dokazat će da je moguće biti veći katolik od pape. Objašnjava zašto izbore u ovoj državi dobijaju 'brojači, a ne birači'. Amra Babić, David koji je ušao u ring sa Golijatom.

RP (RODITELJSKA PAŽNJA): Ovaj intervju može pokazati da pokrivena muslimanka za političke protivnike može biti opasnija od onih sa eksplozivom oko pasa.

Kada se upoznajete sa Amrom Babić, iznenađenje je potpuno. Ovo je osoba koja osvaja na prvi pogled. Nije važno da li si muškarac ili žena. A ona  nema nikoga iza sebe. Ni svoju partiju koja ju je kandidirala za prvi mandat. Ni PR, ni HR. Nikakvu industriju. Ima samo svoja tri sina koji su joj, silom prilika, postali čuvari golog života. Tjelohranitelji. Sačuvala je dostojanstvo i poštenje koji se, kako kaže, na kraju uvijek isplate. Iako je - ne samo zbog hidžaba  – prava muslimanka, nije popularna u vjerskim krugovima. Jer, pobogu, "ima stav, suprotstavlja se, i hoće sve po ovom svjetovnom zakonu". Krenula je u školu sa šest godina. Odlikašica i, pogađate, predsjednica razreda. U trećem razredu srednje škole tražila je od nastavničkog vijeća da za jednu godinu završi i četvrti razred. I - završila je.

"Kada Amra Babić prošeta ulicama Visokog noseći svoju muslimansku maramu na glavu, muškarci koji sjede u baštama kafića odmah ustaju sa stolica, popravljaju svoju odjeću i gase cigarete. Poštovanje je prirodno, jer je ova četrdesettrogodišnja ratna udovica, pobjednica na izborima za gradonačelnika ovoga grada", objavio je prije četiri godine New York Times. Dojam koji o ovoj ženi stičete preko slika iz novina ipak nije dovoljan. Amru treba doživjeti live. Tada spoznate šta znači riječ - harizma.

Fantomsko saopćenje

Znam šta vas interesira - zašto više nisam član i kandidat  SDA! Ja sam poštivala  Program i Statut SDA i nije postojao nikakav ideološki sukob između mene i Općinske organizacije SDA Visoko. Ali,  glavna ideologija danas  se zove – lični interes i korist.  Jednima sam presjekla dotok novca, drugima oduzela moć, trećima - i jedno i drugo. Ne kradem i ne uzimam mito. I ne dam nikom! Tačka - ispalila je Amra Babić kada smo je nedavno nazvali, i dodala kako "nema potrebe za intervjuom jer sam upravo objasnila cijelu pozadinu tzv. sukoba između mene i lokalne SDA, a i moj hidžab vam više nije neka vijest". Tako nas je u prvom pokušaju - odbila.

Ali, samo za kratko. Svi važniji mediji u BiH nedavno su nasjeli na lažno saopćenje Udruženja žena iz Srebrenice u kojem se od Općine Visoko i načelnice Babić traži javno izvinjenje porodicama žrtava srebreničkog genocida. Razlog je održavanje koncerta "Zabranjenog pušenja" u Visokom samo noć uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Za svega nekoliko sati ispostavilo se da je to saopćenje, ustvari, bio neuspio spin i loše smišljeno podmetanje, jer je Munira Subašić  javno demantirala da je njeno udruženje poslalo to pismo. Čak je izjavila da Udruženja 'Pokret majki enklave Srebrenice i Žepe' potpuno podržava načelnicu Amru Babić. "Ja sam ponosna što imamo ženu koja je načelnica jedne opštine. Ona je uradila spomenik za naše mrtve usred grada i mislim da će to ostati da govori i poslije majki. Ja ne znam kakva je to predizborna politika, kakve se to stvari vode. Zamolila bih sve one koji hoće kampanju da ne diraju Majke Srebrenice. Udruženje Majki enklava Srebrenice i Žepe potpuno podržava načelnicu i voljela bih kao žena da imamo najmanje deset načelnica gradova u BiH", izjavila je Munira Subašić za medije.

"Vidite, to jeste bio autogol mojih protivnika. Ali, nema mjesta šali, jer je fantomsko saopćenje plasirala Fena - novinska agencija koju je osnovala Vlada Federacije! Šta sutra da očekujem? Da i neke druge državne organe i agencije nahuškaju na mene? Reći ću vam – pokušali su.  I ne samo državne! Šta meni preostaje? Pa, javnost! Javnost mi je odbrana i najveći adut! Zbog toga vam i želim dati intervju u kojem ću reći i zašto sam svojim političkim suparnicima toliki trn u oku", kaže na početku Amra Babić.

Puklo je sa - Arapima

TBT: Živimo u eri odmetnika iz SDA... Da li ste i Vi odmetnik?

BABIĆ: Ne, jer 'odmetnik' asocira na nešto ružno.

TBT: Jeste li disident?

To je već bolje. Ja sam samo osoba koja ima svoj stav. Ako to znači da sam disident, onda jesam disident. Konačno, zar 'disident' mora imati uvijek negativan predznak?

TBT: Zašto ste, ustvari, toliko nepopularni u SDA? Nekada ste bili zvijezda...

BABIĆ: Ja sam samo pritisnula prekidač i upalila svjetlo. Puno tajnih interesnih veza je puklo. U Visokom nema više mračnih radnji i vladanja iz sjene. Ni mahalašenja, niti minder-politike. Te takozvane moćnike ja ne zarezujem. Puno je otvorenih Pandorinih kutija i problema koji su godinama gurani pod tepih. Prema tome, odgovor na vaše pitanje je sljedeći: nije Amra Babić nepopularna u SDA, nego - Amra Babić ne želi biti ničiji daljinski upravljač. Do posljednjeg sam trenutka bila lojalna ideji Stranke demokratske akcije, ali neću ispunjavati ničije želje. Neki su lokalni političari u Visokom umislili da su neprikosnovene sive eminencije i ekskluzivni tumači politike SDA. Oni protiv mene ne rade javno. Fali hrabrosti.

Ja hrabrosti imam

TBT: Kao da se kofrčite...

BABIĆ: Ne, ja sam natjerana na samoodbranu. A, ako budem prisiljena na kontranapad, neću pucati iz prazne.

TBT: Opaki ste, mora se priznati. Nego, valjda postoji neki stranački kodeks: zar nije nemoralno okrenuti leđa stranci koja vas je dovela na vlast?

BABIĆ: Šta je nemoralno? I, ko je kome okrenuo leđa? Samo sam u prve dvije godine mandata imala kakvu-takvu podršku vijećnika SDA u općinskom Vijeću  a u drugoj polovini mandata sam ostala na vjetrometini: gotovo sam se na svakoj sjednici Vijeća (ad hoc) morala boriti za većinu koja bi podržala moje prijedloge. Satisfakcija mi je to što su me građani tada prozvali 'narodnom načelnicom' - što može zvučati i populistički, ali imponuje. Gubljenje stabilne političke podrške s jedne strane bilo je teško za mene, a s druge strane je dobro i za mene i za građane. Naravno da nije lahko obnašati funkciju 'narodnog načelnika' ako niste 'politički načelnik'. I pozicija i opozicija su vam politički suparnici. Ipak, moj motiv jeste povjerenje građana i to je ono što ne želim da izgubim.

TBT: Šta se dogodilo na polovini mandata, pa da izgubite podršku SDA? Kada je 'puklo'?

BABIĆ: Puklo je sa – Arapima. Prije dvije godine u Visoko su došli investitori iz Bahreina sa namjerom da ulože 20 miliona maraka u naselja za odmor, odnosno rezidencijalna naselja. Može, naravno, rekla sam. Imate dobrodošlicu, platit ćete takse, dobit ćete dozvole. Ali mi u gradu imamo granatirano i urušeno obdanište, hoćete li nam ga napraviti? Može, odgovorili su Arapi. Bio je to odličan posao, ali Općinski odbor SDA bio je protiv ove odluke. Pitali su me zašto nisam tražila novac pa bi 'mi' odlučili šta da gradimo. Opstruirali su rad sjednice Općinskog vijeća i bili protiv donošenja Odluke o izgradnji obdaništa. Čak nisu došli ni na polaganje kamena temeljca sa arapskim investitorima kojem je prisustvovao i Bakir Izetbegović. Pa vi sad vidite ko koga ovdje ne poštuje!

TBT: Zašto bi SDA Visoko bila protiv jedne takve odluke?  

BABIĆ: Zato što lokalni šerif nije naučio da se radi transparentno. Oni bi htjeli da sve dogovaraju izvan institucija. Na minderu. Uključite maštu i pretpostavite šta bi sve tu moglo biti 'u opciji', ali u toj varijanti ne bismo dobili obdanište. Zbog toga sam 'disident'. Zbog toga mi se u posljednje dvije godine na Vijeću nameću i amandmani na budžet i kapitalna ulaganja.


FOTO: Babić (Facebook)

TBT: Zar to nije legitimno?

BABIĆ: Jeste, ali nije pošteno da su amandmani na budžet isključivo i očito predizborni, a amandmane na kapitalna ulaganja čak ni tehnički nisu znali napisati. Pokušali su izmanipulirati predstavnike mjesnih zajednica i obećavati im 'goluba na grani'. Bili su protiv izgradnje dugo očekivanog pješačkog mosta samo zato da  bi taj novac rasporedili da asfaltiraju ispred kuća i avlija lokalnih predsjednika mjesnih odbora SDA kao što su to godinama naučili raditi. Isključivo su bili motivirani izborima jer su  kupovali izbore na ovaj način. To je bio naš konačni razlaz. Napravili su mi uslugu, i ja im se zahvaljujem.

Grobovi pod bankarskom hipotekom!

TBT: Kada ste prije četiri godine kao kandidat SDA pobijedili na izborima - da li sta znali šta će vas zateći u fotelji načelnice Općine?

BABIĆ: Iskreno, ne. Zapravo sam bila iznenađena. Ja sam zatekla jedno haotično stanje u javnom sektoru. Javne usluge su prije svega nešto što svi konzumiramo. Pružaoci javnih usluga uglavnom su se pretvorili u aždahe koje samo isisavaju i ono malo budžetskih sredstava koje imaju. Vječito su nezadovoljni, uvijek im nešto fali i veliki su gubitaši. Znači, rade neefikasno, troše više nego što imaju, a monopolisti su na tržištu. Javni sektor su gubitaši u svim općinama na svim nivoima vlasti, u kantonima, itd. Mi smo tu napravili puno rezova, zbog čega sam ja dobila puno neprijatelja. U jednom javnom preduzeću čak su i grobne parcele bile pod upisanim sudskim teretom. Plate direktora javnih preduzeća i javnih ustanova u pojedinim slučajevima su skoro za 50% veće od plaće načelnika. A traže novac za dotacije iz budžeta. Pa, o čemu mi pričamo?? Upošljavaju bez javnog konkursa. Isisavali su novac u privatne firme članova svoje porodice. Sve je ovo dokumentovano i o svemu su obaviješteni i općinski vijećnici i nadležni organi. Ali nisam sigurna da su reagirali. U jednom od JP pokrenuli smo i stečajni postupak.

Predlagala sam OV donošenje odluka da plaće ograničimo, uvedemo obavezu javnog konkursa. Nisu prihvatili. Zato i tzv. opoziciju smatram odgovornom. U ovim slučajevima su koalirali, onako, 'politički', što bi narod rekao.

TBT: Ali, zašto ste morali dirati u javni sektor ako znate da javni sektor služi za namirivanje stranačkih kadrova? Dirnuli ste u osinjak...

BABIĆ: Pa, dirnula sam zato što se moralo, zbog toga što smo imali niz problema. Mi danas u 21. vijeku imamo problem vodosnabdijevanja, problem odvoza i zbrinjavanja smeća i kanalizacije na području općine Visoko. Direktor te javne firme 14 godina nista značajno nije uradio da riješi ova pitanja. A sad je kandidat za načelnika! I ne moram vam ni reći, sigurno znate, svoju kampanju i platformu temelji na rješavanju ovih problema. Ja ću to konačno sve riješiti, na korak sam od toga.

TBT: Može li općinski budžet izdržati sve pritiske?

BABIĆ: Morat će. Vidite, jedan od mojih programskih ciljeva je upravo bio stabilizacija budžeta, restrikcije u budžetskoj potrošnji - smanjenje deficita i osiguranje dugoročne likvidnosti. Ja sam zatekla stanje sa akumuliranim deficitom od oko 2,5 miliona maraka, neizmirenim obavezama od oko tri miliona maraka, i situaciju u kojoj nismo poslovali u skladu sa Zakonom o budžetima. Jedan od prvih problema sa kojim sam se operativno susrela, jeste da je Elektroprivreda u prvoj sedmici mog mandata poslala opomenu da će isključiti javnu rasvjetu zbog visine dugova. Znači, ja sam se u tom trenutku suočila sa veoma visokim tekućim kratkoročnim obavezama. I pored svega, na kraju prve godine mandata imali smo suficit od 750 000 KM. I, za tri godine koliko stabiliziramo taj budžet, postigli smo to da smo preko dva miliona deficita sanirali i da nemamo neizmirenih tekućih obaveza. Likvidni smo, ni u jednom trenutku nismo bili blokirani i nismo imali sudskih izvršenja. Istovremeno smo investirali u općinu preko 12 miliona KM od čega su četiri miliona bila budžetska, a ostatak donatorska sredstva. Manjak investicija iz budžeta nadomjestili smo donatorskim sredstvima. Tu smo imali dosta podrške prijatelja iz inostranstva ali i znanja  i umijeća da uzmemo 'svoj dio' od većih nivoa vlasti.

Prebrojat ćemo se!

TBT: Vi ste se , dakle, kandidirali za načelnicu Općine Visoko. Kakav je trenutni odnos snaga?

BABIĆ: Prije par mjeseci su iz OO SDA Visoko podijelili 3000 listića za reevidenciju članstva, a vratilo im se - pola! A cijelo vrijeme pokušavaju reći kako ja nemam podršku građana. Takvu su priču plasirali i 'Sarajevu'. Nije problem, rekla sam im, prebrojaćemo se! Poručivala sam da istaknu ozbiljnog kandidata: neka mi predsjednik visočke SDA Halim Zukić izađe na megdan, to bi bilo pošteno. Moj izazov je prihvaćen - Halim Zukić je kandidat SDA za načelnika Općine Visoko. Međutim, ankete koje su sami radili nisu baš obećavajuće i ohrabrujuće za njih, kao ni situacija na terenu i predizborni skupovi. Svjesni su i ne prezaju od svih metoda da ostvare željeni cilj.

TBT: Predizborna kampanja u Visokom ekstremno je žestoka. Kao da se radi o gladijatorima koji se bore za život ili smrt... Zar je ulog stvarno tako veliki?

BABIĆ: Moji politički protivnici kampanju i ove izbore  shvataju kao igru na život i smrt. To je očigledno. Ulažu ogroman novac u kampanju. Asfaltiraju puteve, šalju stotine penzionera u banju Reumal, dijele novac i pakete, pričaju bajke koje su, kao, razvojni projekti, vode kampanju i rade onako kako jedino znaju – nasilnički i nelegalnim radnjama. U tome imaju podršku dijela institucija koje se prave da ne vide, ali akobogda, progledat će 3. oktobra. Za mene je ovo prilika da završim započeto i nastavim razvoj općine. Meni je ovo lični otpor da kažem 'ne' silama koje žele da nas zastrašuju, da nas potkupljuju, da nas tlače i da nas toliko godina poslije završetka rata ponovo plaše ratom i prepadaju silama mraka. Bliski prijatelji su mi savjetovali da se ne svađam sa SDA, jer je ta stranka strašna sila. "SDA je moćna, SDA će te uništiti, uništit će tvoju djecu, tvoju porodicu", govorili su mi. "Uzmi  ponudu od SDA da ti daju neki fond, neku finu poziciju". Tako su mislili da me 'udome' i da me se riješe. Pogrešno su me procijenili, zapravo - potcijenili su me. Ja sam jako sretna što me ljudi doživljavaju kao nekoga ko se suprotstavio teroru i jednoumlju. Postoji i drugi protukandidat, kandidat A-SDA. Ne smatram ga prijetnjom jer on radi isključivo u dosluhu sa kandidatom koalicije SDA-SBB. Tu je još i već pomenuti 'doživotni' direktor JP kao kandidat SDP-a.

Konačnu odluku o svojoj kandidaturi donijela sam nakon otvorenog razgovora sa svojom djecom koja su mi pružila podršku. Djeca su mi i tjelesna i svaka druga zaštita.

TBT: Ali, vaši suparnički kandidati žalili su se da im vaši sinovi prijete...?

BABIĆ: Kako bi to David mogao prijetiti Golijatu? Budimo ozbiljni, ja se samo branim. A kako je izgledala ta 'prijetnja' pojasnio je moj sin Mirza na Facebooku:   Danas (22. septembra) je na RTV Visoko održana treća radijska debata za načelnike. Zbog prljavih poteza protukandidata, krenuo sam sa mamom na radio jer želim da pokažem silama zla da nije sama. U studiju su sjedili gospoda Dlakić (SDP) i Kurgaš (A-SDA). Prišao sam i pružio ruku. Nakon selama, rekao sam gospodinu Kurgašu:"Pošto svi vi igrate prljavo, samo da znate - spreman sam poginuti za svoju majku... Istu poruku prenesite Halimu Zukicu (SDA)."

Nakon toga gospodin Ermin Dlakić me je upitao "odnosi li se to na mene", na šta sam odgovorio "ne".

Gospodin Kurgaš me je upitao da li ja to njemu nešto prijetim, rekao sam:"Naravno da NE, ne d'o mi Bog". Samo nisam budala, a ni kukavica, a sve ima svoju donju granicu. Ne može više ispod pasa. Dosta!

Eto, to im je rekao moj sin.

TBT: Pa, možda nije bila baš prijetnja, ali nije bilo ni tako nježno...

BABIĆ: To je smiješno. Ja sam prije televizijske debate, kandidatima Kurgašu i Zukiću životom garantirala da im moja djeca neće ugroziti fizičku sigurnost, ni sada ni nikada. Jer, moji sinovi dobro znaju kako je izgubiti oca. Nikad neće učiniti ništa nažao očevima šestero djece - Refiku, ni ocu troje djece - Halimu. Moj Mirza je imao četiri godine kad je izgubio oca, Muhamed dvije, a moj treći sin Salih nije bio ni rođen.

Zato sam poručila dragim kandidatima za načelnike da budu mirni, jer djeca samo štite majku. Jedino nju imaju. Otac im je poginuo za BiH i Visoko. Poručila sam im i javno, putem Facebooka: Slobodno dođite na debatu. Neće vam ni dlaka sa glave faliti. Ne tražite izgovor za vaš strah i nemoć da se argumentima sukobite u dijalogu sa njihovom majkom. Ja vas čekam.

Ali prava istina je da oni nemaju šta reći. Kampanju vode blateći mene. Nemaju ni programa ni planova. Imaju samo konstatacije i nerealne želje. Njima više niko ne vjeruje. Previše je propalih projekata iza njih. Previše hipoteka nose. I onda im ne preostane ništa drugo nego da  pokušaju obrnuti teze. Pričaju da su ugroženi, da im prijeti „mafija“. Odgovorila sam da su ljudi koje pokušavaju dovesti u vezu sa mnom njihovi poslovni prijatelji i rođaci, ne moji. Ovdje sam jedino ugrožena ja, i to od sistema kojim oni vladaju. A kad prođu izbori sve ću vam reći. Sad još ne mogu. I mnogi će se tada stidjeti. Valjda me neće likvidirati i valjda moja priča o teroru koji sam pretrpjela u kampanji, neće ostati neispričana.

TBT: Ko će vas podržati? Ispod brenda SDA sve je bilo lakše... I, kako ćete, ako pobijedite, vladati bez stabilne većine u općinskom parlamentu?

BABIĆ: Prije same kandidature ja sam uradila istraživanja javnog mnijenja. Očekujem značajnu podršku birača. Uz mene je i Nezavisna lista od 13 kandidata za Općinsko vijeće. Za vrijeme svog četverogodišnjeg mandata uvažavala sam sve konstruktivne inicijative, bez obzira na to da li su dolazile iz moje partije ili nisu. Surađivala sam na realizaciji projekata sa svima. Poštenje se uvijek dugoročno isplati, vjerujte, koliko god to nekome u ovoj državi 'glupo' zvučalo. Zato se za većinu u Vijeću uopće ne brinem.

Došlo je vrijeme nezavisnih. Moja podrška su obični ljudi. Vjerujem u narod. Narod će me podržati.

TBT: Kako se mislite boriti protiv eventualnog 'izbornog inženjeringa'? Vi nemate stranačku infrastrukturu...

BABIĆ: Zašto 'izborni inženjering' ne nazovete pravim imenom - izborna krađa? Zna se da velike stranke u kuloarima cinično komentiraju da izbore dobijaju "brojači, a ne birači". Dakle, ljudi u biračkim odborima, 'brojači', najslabija su karika. Ja imam 'sredstvo' kojim ću tretirati potencijalno korumpirane članove biračkih odbora. To moje sredstvo zakon nije predvidio, ali nije ni zabranio. Naravno, ne mogu vam otkriti o čemu se radi. Samo ću vam reći da će izbori u ovoj državi biti pošteni tek kad neko zbog izborne krađe ode u zatvor.

Ovih dana u Visokom se ljudi obučavaju kako da bolje kradu glasove. Ali, imamo i kontra obuku. Pa ćemo vidjeti ko je pametniji. Oni što su propadali u školi ili 'štreberi'. I, gdje se stiče bolje i korisnije  znanje: u 'Univerzitetskim gradovima' ili na našim starim, klasičnim državnim univerzitetima?

Moji protivnici i ja nismo isti. Narod to zna. Narod sve zna. Narod zna.

TBT: Notorni ste idealista, izgleda. Da li ste, zapravo, sve vrijeme bili u pogrešnoj partiji?

BABIĆ: Jesam idealista i živim svoje snove. Nisam bila u pogrešnoj, već u pravoj stranci, ali mislim da je došlo vrijeme da se neke stvari u toj stranci poredaju na pravi način. Očigledno je da će to morati uraditi bez mene - ako će uopće uraditi. Ja sam radila u privredi, poslije toga sam radila u bankarstvu, jedan period radila sam u osiguranju, vodila sam jedan finansijski konsalting. Kao ministrica finansija u Vladi ZDK upravljala sam godišnjim budžetom od preko 250 miliona. To mi je struka, jer sam ja magistrica ekonomskih nauka. Prema tome, mogu reći da imam jasnu sliku društva, privrede i ekonomije. Volim  da se bavim politikom, zbog toga što smatram da tu sublimiram i svoja životna i svoja školska iskustva. Politiku ne doživljavam kao manipulaciju masama. Doživljavam je kao građenje sistema i sigurnosti za opstanak naroda. Ja mislim da jedan narod, ovdje govorim o Bosancima kao naciji -  u sta uključujem i Bošnjake i Srbe i Hrvate i sve druge - ne može opstati ako nema države. A državu gradimo, da ponovim, odozdo, od općine. Mislim da smo 20 godina izgubili, jer nismo dovoljno ulagali u opstojnost i dugoročnu stabilnost države. Konačno je vrijeme da neke stvari presiječemo i da prestanemo politizirati.  Da prestanemo misliti kako se dodvoravanjem biračima postiže dobar izborni rezultat. Vidite li kako je BEZ populizma - tako tipičnog za tzv. nacionalne stranke - Andrej Plenković u Hrvatskoj trijumfalno vratio HDZ na tron. To je nova era!  Ja sam duboko uvjerena da ljudi žele da imaju jaku, stabilnu državu, pa makar im se ponekad i ne sviđale odluke koja ta država donosi. Mislim da je konačno vrijeme da se počnemo na taj način baviti javnom upravom. Radom i rezultatima.

Halal tražim - na izborima

TBT: Zašto vam je toliko bitan drugi mandat?

BABIĆ: Jedan mandat je malo da neke stvari završite. Možete započeti. Prvu godinu vi treba da vidite gdje ste došli i da malo sredite i poradite po kući. Drugu godinu pravite projekte, pravite strategiju, zacrtavate viziju. Treću godinu krenete u realizaciju. Četvrtu realizujete i onda vam fali vremena. I onda se zabrineš: "Treba mi još jedan mandat da ove stvari završim...". Mislim da imam životni zadatak da ovo što sam započela završim i da pokažem da se u politici može biti drugačiji: da politika može biti vođenje brige o narodu, a ne politika vođenja brige o sebi. Mi u BiH imamo privatno vlasništvo nad političkim strankama. To je ono što mene u ovom trenutku udaljava od bilo koje političke opcije i svrstava me u red neovisnih. Ne vidim se kao sljedbenik ijednog političkog lidera u ovom trenutku.

TBT: Ima li analogije između vašeg slučaja i Ćamila Durakovića u Srebrenici?

BABIĆ: Ima. Vjerujem da je načelnik Općine Srebrenica bio u istoj situaciji kao i ja -  započeo je neke krupne stvari i čovjeku je stalo da to završi. On se odlučio za malo medijskog pritiska, i malo nekog drugog pritiska, kako bi sebi osigurao da bude kandidat (i) SDA. SDA je dugo oklijevala sa podrškom Durakoviću. No, ulog u Srebrenici je veliki. SDA nije željela nikakav rizik i na kraju je Ćamil (p)ostao jedini Bošnjak kandidat za načelnika Općine. I to kao nezavisni kandidat, koji je izgradio imidž i protiv koga bi bilo opasno suprotstaviti drugog kandidata Bošnjaka. Srebrenica je specifična i SDA-u je jako stalo da tamo Ćamil Duraković bude načelnik. Nisam baš sigurna da je SDA-u baš toliko stalo da u Visokom ima svog načelnika i da su Visoko već halalili.

TBT: Moj je zaključak, gospođo Babić, da će vam SDA teško halaliti...

BABIĆ : Zašto stalno spominjete SDA? Ja halal tražim samo od birača. Oni su me doveli na ovo mjesto, oni imaju pravo da me kazne ili nagrade svojim povjerenjem ili nepovjerenjem. Očekujem pobjedu i svaki drugi ishod je nemoguć. Dolazi vrijeme nezavisnih hrabrih političara. Ne samo u Visokom. Onih koji imaju samo jednu stranku – narod!

P.S. Amra Babić je glavni lik u dokumentarnom filmu "Žena sa velikim Ž".

 

                                          (Intervju je urađen u saradnji sa Omega produkcijom, Razgovarao: Hajrudin Redžović)

(TBT)