ISLAMSKE AMAZONKE Khankan: Kada žena počne držati molitve i voditi džamije, bit će mnogo moćnija

29.09.2016. u 13:16

INTERVIEW

„Mi smo sada globalno vidljivi, iako smo mala džamija. Imamo uticaj i mislim da je najveći izazov regrutirati žene imame, jer već dugo vremena imamo patrijarhalnu strukturu, a mi želimo više žena imama u našoj džamiji“, tvrdi Khankan


FOTO: Khankan (Social Media)

Sherin Khankan je spisateljica i aktivistkinja, ali također i prva žena imam u Danskoj. Za RSE Sherin govori o svom iskustvu, kao i o ulozi žene u religiji savremenog doba.

RSE: Možete li nam reći nešto više o Vama i Vašim roditeljima? Jesu li oni religiozni?

Khankan: Da, oba moja roditelja su spiritualni. Majka mi je iz Finske, kršćanka je. Došla je u Dansku kada je imala 20 godina i obrazovala se da bude medicinska sestra. Došla je iz porodice sa sela u kojoj je bilo osam sestara i braće. Ona je vjerna kršćanka sa veoma duhovnim pristupom prema hrišćanstvu.

Otac mi je iz Damaska. Imao je šestoro braće i sestara i dolazi iz siromašne porodice. On je jedini otišao na fakultet i postao je pisac. Prvi roman je objavio kao veoma mlad. I on je bio aktivista. Borio se protiv režima u Siriji. Musliman je i u Dansku je došao kao politička izbjeglica. Morao je da napusti zemlju.

Moj otac je feminista i za mene je feministička ikona. Stalno mi je govorio: "Uvijek možeš biti ono što želiš", to je govorio i mojoj sestri. Služio je ženama u našoj porodici. Kuhao je, na primjer. Tako da ja nikada nisam imala ideju o tome da su rodne uloge fiksirane, da su muškarci i žene različiti ili da su žene osjećajne a muškarci racionalni. U mojoj porodici je bilo suprotno. Otac mi je uvijek govorio da je savršen muškarac – žena. Zaista vjerujem da sam inspirirana načinom na koji sam odrastala. Djetinjstvo je jako važno i od toga zavisi šta ćemo postati u budućnosti. To je 18 godina indoktrinacije.

Vjerujem da sam imala puno sreće, jer sam odgajana u porodici u kojoj su se roditelji, prije svega, međusobno voljeli i poštovali, bili su u stanju da harmoniziraju različite kulture i različite pristupe prema životu. Uvijek su se poštovali i to i danas čine.

RSE: Kako to da ste odabrali islam?

Khankan: Ja sam po rođenju postala muslimanka jer je moja majka prihvatila kompromis da obje budemo muslimanke, i sestra i ja, a kada odrastemo dovoljno da same napravimo izbor, jer biti muslimanka je izbor koji bi trebalo da napravite. Ja sam dakle rođena kao muslimanka, nisam preobraćena u islam, kao što to mnogi misle, ali uvijek sam bila zainteresirana za duhovno i znala sam da želim da izučavam religije.

Specijalizirala sam se za islam, naučila sam arapski, boravila sam u Siriji godinu i po dana. Arapski sam studirala u Kopenhagenu. Bila sam inspirirana sufizmom kada sam boravila u Siriji.

RSE: Čija ideja je bila da se otvori džamija kojom upravlja žena u Kopenhagenu?

Khankan: Moja. Razmišljala sam o tome još u avgustu 2001. godine, dakle prije petnaest godina. Radim na tome dugo, dakle to nije nešto što se desilo preko noći. Bilo je teško, ali kada osnujete pokret i to postane institucija, priča postaje snažija. I kada postanete snažniji imate, naravno, više protivnika. Mi smo sada globalno vidljivi, iako smo mala džamija. Imamo uticaj i mislim da je najveći izazov regrutirati žene imame, jer već dugo vremena imamo patrijarhalnu strukturu, a mi želimo više žena imama u našoj džamiji.

RSE: Treba vam osam žena. Jeste li dostigli taj broj?

Khankan: Ne, za sada imamo dvije.

RSE: Da li muslimanke imaju manje prava nego što feministkinje zahtijevaju?

Khankan: Mislim da žene širom svijeta imaju teškoća da ostvare ista prava kao i muškarci. Patrijarhalna struktura nije samo problem islama. Možete ga naći u svakoj religiji i svakoj instituciji. Pokušavamo izazvati patrijarhalne strukture. I naravno, kada to radimo, nailazimo na puno otpora. To je prirodno, jer mi od pokreta postajemo institucija.

RSE: Zbog čega se muškarci protive tome da žene budu vodeće figure u islamu? Šta Kur'an kaže o muškim i ženskim pravima?

Khankan: Kur'an kaže da su muškarci i žene jednaki i da bi jednako trebalo da stiču znanje i da ga šire.

RSE: Muškarci obično kažu da žena ne može predvoditi klanjanje namaza, jer bi muškarce njeni pokreti uznemiravali. Da li je to pravi razlog?

Khankan: Mislim da je prije stvar u moći. Kada žena počne držati molitve i voditi džamije, bit će mnogo moćnija i to će promijeniti strukture koje postoje danas. Tako da mislim da, zapravo, muškarci ne žele da žene promjene ravnotežu moći u religijskim institucijama i u obrazovanju, jer možete čuti argumente koji nisu ni logični ni racionalni, zasnovani su na željama.

RSE: Kolika je zajednica vaše džamije? Imate li muškaraca?

Khankan: U Danskoj nas aktivno podržavaju dva muškarca. Van Danske imamo veliku podršku. Ali, mi nismo ni usamljene ni pioniri u ovome. Žena imama danas ima svuda u svijetu. U Kini ih ima još od 1820. godine. U fazi smo stvaranja nove zajednice u našoj džamiji. Do sada imamo oko 50 vjernika pri džamiji. Dakle, polahko rastemo.

RSE: Ko može biti član pokreta?

Khankan: Dovoljno je biti muslimanka. Ovo nije samo za elitu. Ovo je za sve. Svaka muslimanka nam se može pridružiti, kao i svaki musliman.

RSE: Koja pitanja žene najčešće postavljaju kada dođu u vašu džamiju?

Khankan: Mi se bavimo duhovnom brigom i žene dolaze sa pitanjima koja se tiču te teme. To može biti postporođajna depresija, teme koje se tiču seksualnosti, dolaze žene koje su usred razvoda i trebaju pomoć oko toga. Neka od pitanja tiču se mentalnog i fizičkog nasilja. Dolaze nam muslimanke koja se zaljube u kršćane, one koje trebaju pomoć da se suoče sa smrću djeteta…

RSE: Mislite li da će rasti broj žena koje vode džamije?

Khankan: Vjerujem da hoće. Vjerujem da će žene inspirirati jedne druge. Mislim da, zapravo, već jesmo inspirirane. Mene su inspirirale progresivne muslimanke iz Kanade, žene imami u Kini i mnoge druge. Pomislila sam – ako je moguće u Njemačkoj, Kanadi, Južnoj Africi, Kini, zašto onda ne bi bilo moguće ovdje – u Danskoj. Mislim da i mnoge druge žene u mnogim drugim zemljama razmišljaju isto.


(TBT, Razgovor vodila: Amina Umarova)