DODIKOV REFERENDUM ĆE SE OBITI TOMI O GLAVU! Čanak: Ako Nikolić podržava ilegalne referendume, da i Vojvođani organiziraju jedan

28.09.2016. u 14:39

REGIONAL

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopćila je danas da osuđuje i sa velikom zabrinutošću promatra najnovije istupe predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u vezi sa događajima u susjednoj Bosni i Hercegovini


FOTO: Čanak (Agencije)

"Tvrdnjom da je referendum pokazao 'volju građana' i da ne bi trebalo da ostane 'mrtvo slovo na papiru', Nikolić je još jednom Srbiju i njene građane osramotio i izložio ih riziku, pridružujući se svojim stavom najekstremnijim dijelovima našeg društva", ocijenio je predsjednik LSV Nenad Čanak.

"Poručujemo Tomislavu Nikoliću, ako je legalne odluke najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima koji se organizuju na dijelu državne teritorije, onda LSV predlaže da sličnu praksu uvedemo i u Srbiji", saopćio je Čanak.

LSV predlaže da se "u Vojvodini raspiše referendum o tome da li građani prihvataju, rekli smo i tada, sramotnu odluku Ustavnog suda Srbije od prije tri godine, o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad".

Čanak u saopćenju navodi da LSV oštro osuđuje "ratnohuškačku retoriku Tomislava Nikolića, zbog toga što je susjedne i suverene države nazvao u svom istupu 'srpskim zemljama'".

"Naši susjedi imaju svoja međunarodno priznata imena, a retorika o 'srpskim zemljama' je bila dio ratne politike koju je Nikolić podržavao i u kojoj je aktivno učestvovao i koju ovakvim svojim izjavama, čini se, ponovo priziva", tvrdi Čanak.


(TBT)