TURCI BIJESNE: ‘Amerikanci, ovo je izdajnički potez!’

27.09.2016. u 11:10

BUSINESS

Turski vicepremijer Numan Kurtulmus kritikovao je odluku bonitetne agencije Mudis da snizi kreditni rejting Turske na status "smeća"


FOTO: (Thinkstock)

On smatra da je ova odluka politička odlukom i navodi da se zvanična Ankara protivi "izdajničkim" pokušajima da se ugrozi njena ekonomija.

Kurtulmus, koji je također glavni portparol turske vlade, rekao je na konferenciji za novinare da ekonomska politika Turske ostaje na svom kursu, kao i da je dobro vođenje turske ekonomije poslije neuspjelog pokušaja vojnog puča od 15. jula neutralisalo rizike i da su makroekonomski pokazatelji otada stabilni.

"Turska se suočila sa malim odljevom kapitala poslije odluke Mudisa da snizi kreditni rejting Turske", izjavio je Kurtulmus.

Američka bonitetna agencija Mudis je prošle nedjelje snizila rejting Turske na neinvesticioni nivo, navodeći kao razlog zabrinutost povodom vladavine prava poslije pokušaja vojnog puča u toj zemlji, kao i rizike koji prijete zbog usporavanja ekonomije.

Turska lira je jutros pala za čak jedan posto, a akcije su "skliznule" za skoro četiri posto, nakon što je američka bonitetna agencija Mudis snizila kreditni rejting Turske na status "smeća", piše britanski list F. T.

Lira je danas pala na najniži nivo prema dolaru od avgusta, na 2,99 lira za dolar, dok je glavni indeks Istanbulske berze pao za 3,8 posto u odnosu na vrijednost sa prošlonedjeljnog zatvaranja berze.

Prinosi na 10-godišnje državne obveznice u lokalnoj valuti su porasle za oko 0,43 procentna poena, na 9,71 posto.


(TBT, Tanjug)