NJIMA MUSLIMANI SMRDE! Kadribašić: Pozivam nadležne da se javno obrate i garantiraju sigurnost svim građanima Pljevalja

24.09.2016. u 07:48

ISLAMOFOBIJA

U mahali Moćevac u Pljevljima osvanuli su grafiti mržnje ispisanih sprejom na nekoliko fasada. Uz poruku „Muslimani smrde“, na grafitima se nalaze krstovi sa ocilima, četiri ćirilična slova S


FOTO: (Agencije)

Glavni imam u Pljevljima Samir ef. Kadribašić pozvao je nadležne da reagiraju, posebno na širenje mržnje prema muslimanima na internetu, a islamskim vernicima da grafiti mržnje ne treba da naruše sklad i suživot u Pljevljima.

Prije nekoliko dana u mahali Moćevac u Pljevljima osvanuli su grafiti mržnje ispisanih sprejom na nekoliko fasada. Uz poruku „Muslimani smrde“, na grafitima se nalaze krstovi sa ocilima, četiri ćirilična slova S.

Pljevljaci smatraju da je to posljedica žestoke predizborne kampanje koja se trenutno provodi širom Crne Gore, pred predstojeće republičke izbore. Velika većina građana i političkih partija su osudili ovakvu vrstu govora mržnje i svi su saglasni u jednom, a to je da se autori grafita otkriju, kako bi se otklonile razne sumnje.

Glavni imam u Pljevljima Samir ef. Kadribašić ističe da je zgrožen grafitima i da ga je cijela situacija neodoljivo podsjetila na početke 90-ih godina prošloga vijeka, kada je zastrašivanje muslimana Pljevalja bila svakodnevnica. “Pljevljaci su častan narod, pa nema sumnje da je ovo djelo još jednog zavedenog maloumnika, koji za svoj sitni materijalni interes je u stanju pogaziti sve ono što su Pljevlja i Pljevljaci gajili decenijama: suživot, sklad, mir, ljubav i saosjećanje u nevolji!. Pozivam sve relevantne institucije u gradu, prije svega MUP i Tužilaštvo da se pozabave ovim strašnim činom! Tražim u ime muslimana Pljevalja i svih poštenih i časnih Pljevljaka da se ovaj slučaj što prije procesuira i otkriju nalogodavci i počinioci”, rekao je imam Kadribašić. On je apelovao na sve političke partije da se jasno ograde od ovih i ovakvih djela nečasnih ljudi i pozvao stručnjake Ministarstva unutrašnjih poslova za cyber kriminal da se posvete društvenim mrežama na kojima se „od ranoga jutra može naći bezbroj uvredljivih poruka, prijetnji i komentara na račun muslimana Pljevalja”. “Pozivam nadležne da se javno obrate i garantuju bezbijednost svim građanima Pljevalja”, istakao je efendija Kadribašić, koji je poručio muslimanima Pljevalja da grafiti mržnje ne treba da naruše sklad i suživot u Pljevljima. “Naše komšije nemuslimani neka i dalje budu naše komšije i naši bliski prijatelji”, zaključio je glavni imam u Pljevljima.


(TBT, Agencije)