ZAŠTO SU MALE ZEMLJE VAŽNE 'VELIKIM IGRAČIMA'? Stone: Američka demokratija je bajka za malu djecu

22.09.2016. u 11:38

INTERVIEW

Proslavljeni režiser, trostruki oskarovac povodom početka prikazivanja filma "Snowden" govori o prisluškivanju i paranoji, o Trumpu I Clintonovoj, o američkim i ruskim odnosima, ali i o tome zašto su i male zemlje važne "velikim igračima"


FOTO: (Profimedia)

"Nešto me muči sluh trenutno, možda ćete morati ponoviti poneko pitanje ukoliko vas ne budem dobro čuo...", kaže mi Oliver Stone dok se rukujemo u apartmanu hotela „Intercontinental" - smještenog u downtown Torontu, u bučnoj i užurbanoj Front Avenue West - gdje smo se našli na dogovorenom ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik.

Povod susreta bio je njegov novi film "Snowden", koji je svjetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Torontu, a u bioskope stiže 29. septembra. Riječ je o jednom od najiščekivanijih filmova ove godine, u kojem uvijek provokativni i kontroverzni američki filmaš secira aferu svjetskih razmjera u kojoj je glavni akter Ed Snowden, bivši agent Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA), koji je razotkrio prljave igre američkih tajnih službi predavši svjetskim medijima informacije o tajnim prisluškivanjima i hakovanju.

"Bio sam dobrovoljac u Vijetnamu, bio sam mlad i naivan baš kao i Ron Kovic, kojeg je tumačio Tom Cruise u mom filmu 'Rođen četvrtog jula', koji je kasnije progledao i shvatio istinu. Život vas uči, učite kroz iskustvo. Nisam shvatao šta se događalo u Vijetnamu i Americi, bio sam mlad i nedovoljno upućen. Bio sam naivan i spor u shvatanju svijeta oko sebe, moj otac je bio konzervativac i republikanac, u takvom okruženju sam odrastao i tada je to imalo smisla. Ali Amerika kakvu sam ja poznavao je nestala, danas je to jedna radikalno drukčija država", rekao je Stone u intervjuu koji Nedeljnik objavljuje u novom broju od četvrtka 22. septembra.

Na pitanje da li vjeruje da se takva radikalna Amerika može promijeniti u budućnosti on je odgovorio:

"Pretpostavljam da bi sada trebalo da kažem nešto što budi nadu u bolju budućnost (smijeh) ali ne znam koliko mogu biti optimističan. Zaglibili smo duboko. I to nije od jučer. Danas znamo da smo hakovali kompjutere i mobilne telefone još 2007. godine, da smo u cyber špijunskom ratu odavno. I sve se to radi ispod stola, a kad Snowden razotkrije tu prljavu igru, onda je on negativac i izdajnik. A prava istina je da nam treba više ljudi kao što je Snowden. On je svjetlo u mračnom tunelu, pravi patriota koji voli svoju zemlju i poštuje ustav."

Stone je rekao i da mu je Edward Snowden rekao da je zadovoljan filmom i da se nada pozitivnim reakcijama.

"Snowden se nije promijenio, živi istim životom kao i ranije, on je dobar momak. Snowden voli svoju zemlju i želio bi da unaprijedi rad NSA kad bi mu to dopustili. Ako mene pitate, on bi trebalo da postane direktor NSA. Vjerujem da bi on vodio organizaciju mnogo bolje od ovih manijaka koji je sada vode, mislim da bi nas on bolje štitio - što bi i trebalo da bude zadatak NSA, a ne ofanzivne operacije izvan SAD cyber napadima i prisluškivanjem, što je bila normalna pojava još u vrijeme Busha", kaže Stone.

O američkim izborima je rekao:

"Pitanje je šta je manje zlo od dvoje kandidata. U ovoj kampanji niko se ne bavi ljudskim slobodama, pitanjem nadzora, cyber ratom... Kampanja je samo još jedna licemjerna predstava za američku javnost. Niko ne govori o ratovima u koje smo upleteni u svijetu, samo se izvlači prljavo rublje i vade se afere i skandali. Ako neko misli da su ovo demokratski izbori i da živimo u demokratiji - ima pravo na to, ali to su bajke za malu djecu. Nedavno su četiri člana Demokratske partije uhvaćena u ilegalnim radnjama i nikome ništa. Berniju Sandersu nije bilo dopušteno da osvoji nominaciju za predsjedničku trku, a mi pričamo o demokratiji..."


(TBT, Nedeljnik)