RUSIJA PRED BANKROTOM? Schneider: Sredinom sljedeće godine možemo ostati bez novca u državnim rezervama

20.09.2016. u 09:57

BUSINESS

Niska primanja od prodaje nafte, sankcije i strukturalni problemi - Rusija se nalazi pred bankrotom, a državne rezerve se tope, prenosi Blic pozivajući se na CNN i DW


FOTO: (public)

Niska primanja od prodaje nafte, sankcije i strukturalni problemi - Rusija se nalazi pred bankrotom, a državne rezerve se tope, prenosi Blic pozivajući se na CNN i DW.

Poslije skoro dvije godine provedene u recesiji dovele su do smanjenja državnih rezervi na samo 32,2 milijarde dolara ovog mjeseca.

Rusko ministarstvo finansija je saopćilo da je u septembru 2014. godine u državnim rezervama bilo skoro 92 milijarde dolara, baš prije nego što su cijene nafte počele da padaju, piše Blic.

Situacija postaje sve gora, a analitičari očekuju da državne rezerve do kraja godine spadnu na samo 15 milijardi i ubrzo nakon toga "presuše".

"Prema trenutnoj brzini, sredinom sljedeće godine možemo da ostanemo bez novca u državnim rezervama", upozorio je Ondrey Schneider, ekonomista sa ruskog Instituta za međunarodne finansije.

Državne rezerve bi trebalo da pokriju budžetske manjkove u vrijeme kada nema dovoljno novca od nafte i gasa. Ruski državni budžet za ovu godinu je obračunat pod pretpostavkom da će Rusija moći da prodaje naftu po cijeni od 50 dolara po barelu.

Međutim, prosječna cijena nafte u posljednjih osam mjeseci je bila manja od 43 dolara po barelu.

Nafta sada čini samo 37 odsto ukupnih prihoda zemlje, dok je pre oko dvije godine činila oko 50 odsto.

Vlada će poslije parlamentarnih izbora odlučiti o budžetu za sljedeću godinu.

To znači da će morati da iznova uzima novac iz rezervi. Vlada Rusije je rekla da kada ostane bez državnih rezervi, budžet će morati da krpi novcem iz penzionih i drugih fondova.

Međutim, novac u tim fondovima neće moći vlada da povuče brzo zbog nedovoljne likvidnosti.

Centralna banka i dalje ima 395 milijardi u međunarodnim rezervama, ali i one se smanjuju. U oktobru su međunarodne rezerve iznosile 524 milijardi, navodi Blic.


(TBT)