YES WE CAN Koja je zaostavština Baracka Obame?

19.09.2016. u 04:06

ANALITIKA

Gotovo je sigurno da će jedan od najvećih "uspjeha" Baracka Obame kao predsjednika biti pojava Donalda Trumpa


FOTO: (AP)

Bez konkretnih rezultata svoje politike Barack Obama mora da se oslanja na retoriku “biće kao bude”, ali ostaje činjenica da su osnovni rezultati njegove vladavine loši. Na svojoj azijskoj turi on je svoje sugrađane koji spadaju u najvrednije radnike na svijetu okarakterisao kao lijene. Nastavio je sa nabrajanje navodnih grešaka SAD kao što su Vijetnamski rat i tretiranje Indijanaca u 18. vijeku.

Napad na Amerikance koji navodno ne žele da znaju o vanjskom svijetu je prilično čudan jer sad Obama ne zna ni jedan strani jezik. Također, ima problema i sa geografijom - njegovo rodno mesto na Havajima nije u Aziji, a u Austriji se ne govori austrijski. A Falklandska ostrva nisu Maldivi. Njegovo poznavanje historije je jednako loše. Suprotno njegovim opaskama, Islamski svijet nije zaslužan za renesansnu. Cordoba nije bila primjer kako je rekao islamske tolerancije tokom španske inkvizicije. Štaiviše muslimansko većinsko stanovništvo te oblasti je protjerano tokom ponovnog osvajanja oblasti od strane krišćana dva vijeka kasnije.

U svom govoru u Pensilvaniji 2008. godine on je napao netolerantne građane SAD. “Kada ste pod stresom, vi se okomite na one koji ne izgledaju kao vi”. To je čovjek koki je i svoju baku proglasio tipičnom bijelom osobom. Prečesto je i on sam podgrijvao strasti zapaljivom retorikom “kaznit ćemo naše neprijatelje”.

Šta Obama pokušava kod kuće? On skreće sve više ka ljevici, u nadi da će se to pokazati kao njegovo nasljeđe. Njegovo predsjednikovanje se pretvorilo u “sapunicu” i to je sve što je ostalo do svih obećanja da će iz korijena transformirati zemlju. Ali veliki govori i naređenja nisu dovoljna za velika djela kao što je reforma zdravstvenog sistema.

Čak i Hillary Clinton ne brani Obaminu administraciju za nedjelovanje u Siriji, uspon Putinove Rusije, tragediju u Bengaziju, bombardiranje Libije, gledanje na islamsku državu samo kao formu ekstremizma, povlačenje iz Iraka ( i kolaps te zemlje), nuklearni dogovor sa Iranom koji je samo obogatio vrhušku.

Privreda SAD za rekordno malim rastom u proteklih 8 godinama, velikim brojem nezaposlenih, velikim dugom i nizom godinama sa malim kamatama nije nikakvo nasljeđe.

Rasne tenzije su iste kao i prije 50 godina. Kada se uzmu u obzir skandal sa mailovima Clintonove, politizacija Poreske službe, i sa načinom na koji su FBI i Ministarsvo pravde vodili slučaj sa mailovima, Obama teško da je ispunio obećanje o transparentnoj efikasnoj i otvorenoj vlasti.

Energetska nezavisnost koja je postignuta novim procesima dobivanja goriva iz nafte je svakako revolucionarna, ali nije zasluga Obanime administracije.

Što se više Obama priprema da se predstavi kao borac za socijalnu pravdu, više liči na običnog pratioca događaja.

Sljedeći primjer Billa Clintona vjetovatno će imati značajne prihode kao govornik i kritičar zapada.

Šta je Obamina zaostavština?

To nije ni na domaćem ni na inostranom političkom planu. Prije svega biće viđen kao čovjek koji je glasno govorio i kada je postao predsjednik i kada je izašao iz Bijele kuće. Postoji još jedan dio njegove zaostavštine - to je pojava Donalda Trumpa. Trump nastupa kao ljuti populista koji napada neispunjena obećanja Obamine administracije.


(TBT, Agencije)