'OTVARA OČI' EVROPI Žižek: Prestanite romantizirati izbjeglice!

13.09.2016. u 01:14

ANALITIKA

" Umjesto da brani bilo kakvu kritiku islama i da je obilježava kao "islamofobiju", evropska ljevica bi trebala imati hrabrosti otvoreno progovoriti o razlikama", objašnjava Žižek


FOTO: Žižek (Profimedia)

Popularni slovenački filozof Slavoj Žižek zabrinut je zbog stava Evrope o izbjeglicama. Ne, on ne govori o ekstremno desničarskim strankama poput britanskog UKIP-a. Ili francuskog Nacionalnog fronta. Ili sličnih partija u drugim zemljama koji su na talasu ksenofobije koja se proširila kroz EU ojačali svoje pozicije na političkoj sceni.

Žižek je zabrinut zbog liberala.

U najnovijoj knjizi "Izbjeglice, teror i druge nevolje (problemi) sa komšijama" koja će biti objavljena u SAD u oktobru, Žižek je ukazao na problematične aspekte izbjegličke krize: kontrast između zapadnih vrijednosti i vrijednosti onih koji stižu u Evropu iz Afrike i sa Bliskog istoka, prijetnju od terorizma i nezaobilazne tenzije ko je su posljedica borbe za poslove i resurse.

"Liberali pokušavaju da ignorišu problem. Oni pokušavaju da umanje probleme sa migrantima", rekao je Žižek za Kvarc (Quartz) magazin. "Moja knjiga je veliki očajnički pozivi da prestane da se ćuti o tome".

Ovo nije prvi put poslije terorističkog napada u Parizu u decembru 2015, da Žižek kritikuje liberale. Žižek je upozorio da moraju da zaborave na tabue koji sprečavaju otvorenu diskusiju o problemima do kojih dolazi kada se u Evropu prime ljudi različite kulture. A posebno da prestanu da negiraju da postoji opasnost koju mogu da izazovu izbjeglice.

Ćutnja ljevice, s druge strane, po Žižekovom vjerovanju potiče iz pogrešnog uvjerenja.

"Nikada mi se nije dopadao taj humanitarni pristup po kome ćeš, ukoliko se uključiš u razgovor s njima, da se uvjeriš da smo svi isti", objašnjava filozof. "Ne, nismo, postoje fundamentalne razlike između nas, i postoji prava solidarnost uprkos tim razlikama".

Razumijevanje i prihvatanje da postoji kulturološka razlika između Evropljana i izbjeglica koji stižu u Evropu je osnova za pravo prihvatanje, tvrdi Žižek. Zato on izbjeglice naziva "komšijama".

"U kršćanstvu komšija nije bližnji, onaj koji je kao mi - komšija je tačno neko za koga mislite da vam je blizak, i onda on uradi nešto neočekivano, a vi sebi kažete 'Bože, ja ovog čovjeka uopšte nisam poznavao'", objašnjava Žižek. "Zato kršćanski  moto 'voli bližnjeg svog kao sebe' nije tako jednostavan kao što se čini".

Drugi problem ljevice je, piše filozof u svojoj knjizi, opasna tendencija da se stvori mit o izbjeglicama kao veoma uzvišenim zbog njihovih patnji.

"Ne sviđa mi se ova romantična lažna ideja da patnja pročišćava, da je to nešto što te čini plemenitom osobom. Ne čini te. Naprotiv, ona te dovodi to toga da ćeš učiniti sve samo da preživiš", objašnjava Žižek.

To ne znači da Evropa treba da bude manje posvećenja vođenju brige o očajnim ljudima koji traže zaštitu, kaže Žižek, ali Evropljani bi morali da budu "realističniji".

"Lako je biti humanitarac ako je tvoj stav da su oni kojima pomažeš dobri ljudi, prijateljski nastrojeni", kaže filozof. "A šta ako nisu? Poenta je da i u tom slučaju treba da im pomažemo".

Žižek piše da su izbjeglice cijena koju čovječanstvo plaća zbog ekonomije, i itekako je uvjeren da je jedino pravo dugoročno rješenje problema radikalna ekonomska promjena. Jedina opcija za Evropu je da se posveti osiguravanju dostojanstvenog opstanka svih izbjeglica koje stižu na njene obale.

Odbijanje ljevice da se suoči sa kulturološkim razlikama između Evropljana i izbjeglica Žižek smatra promocijom netolerancije.

"Jedini koji otvoreno govore o tome su desničari i mi ostavljamo tu temu njima", kaže on.

Umjesto da brani bilo kakvu kritiku islama i da je obilježava kao "islamofobiju", evropska ljevica bi trebalo da ima hrabrost da otvoreno govorio o razlikama.

"Činjenica je da većina izbjeglica dolazi iz kultura koje nisu kompatibilne sa zapadnoevropskim vrijednostima i ljudskim pravima", piše Žižek. "Problem je što trenutno, tolerantno rješenje ne funkcioniše".

On se osvrće i na demokratiju i ističe je većina protiv izbjeglica, i da bi tom logikom Evropa morala da zaustavi priliv izbjeglica. Međutim, ističe i da zbog viših etičkih standarda treba da ih primamo i da vodimo računa o njima .

"Ključ je u prihvatanju da ovo nije demokratska odluka, već nešto što je nametnuto", zaključuje Žižek.


(TBT, Nedeljnik)