NOVA HIDROELEKTRANA VRANDUK Izetbegović: Mislim da će se Bosna pretvoriti u jedno veliko gradilište iduće godine

09.09.2016. u 02:05

BUSINESS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uz prisustvo najznačajnijih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti BiH i FBiH svečano je otvorio gradilište Hidroelektrane Vranduk


FOTO: Izetbegović (Faktor.ba)

-Septembar je mjesec kad izgleda ubiremo plodove jednog višegodišnjeg napora. Želim napomenuti da će za nekih desetak dana u Briselu biti prihvaćena naša aplikacija za kandidatski status. BiH se snažno pokrenula na njenom evropskom putu. Slična stvar se dogodila i kad je u pitanju NATO što je sve prošlo pomalo nezapaženo pod krinkom nekih virtualnih priča o referendumu. Krećemo danas sa velikom investicijom Vranduk, a iduće godine sa velikim termo blokovima, izgradnjom dionica autoputa, brzih cesta i magistralnih cesta. Mislim da će se BiH pretvoriti u jedno veliko gradilište iduće godine. U ovom času BiH je prva u regionu po ekonomskim pokazateljima. To običan građanin još uvijek ne osjeti, ali imamo skoro 25.000 novozaposlenih u posljednjih 17 mjeseci. Definitivno idemo u pravom smjeru, da sve stvari treba ubrzati kako bi obični ljudi iduće godine osjetili snagu novog zamaha BiH - kazao je Izetbegović na otvaranju Hidroelektrane Vranduk.

HE Vranduk prvi je kapitalni proizvodni objekat koji JP Elektroprivreda BiH gradi u poslijeratnom periodu.

Nakon višegodišnjih opsežnih priprema proveden je javni konkurs po tenderskom pozivu za realizaciju projekta izgradnje HE Vranduk - faza II, te je odabran najpovoljniji ponuđač, konzorcij Štrabag-Končar.

Vrijednost ugovora je 57.402,785,77 eura. JP Elektroprivreda BiH projekat finansira iz vlastitih sredstava, te kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB).

Predviđeno je da projekat bude realiziran za 45 mjeseci. Očekivani datum puštanja hidroelektrane na mrežu je 11. novembar 2019. godine.

Svečanosti kojom je ozvaničen početak radova na izgrednji HE Vranduk pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, prisustvovali su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Federacija BiH Fadil Novalić, delegat u Domu naroda PS BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, kao i ambasadori Hrvatske Ivan del Vekio i Austrije Martin Pammer, te predstavnici federalne vlasti, Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice.


(TBT, Agencije)