GODINE KOJE SU NAM POJELI 'ZELENI TERMITI': Pravimo li nove 'Šajone' pod firmom 'Buroj Ozone'?! (VIDEO)

10.09.2016. u 11:12

BUSINESS

Kako je Sarajlije nasamario Torabi prodajući im njihovu vodu, tako su ih nasamarili „strani investitori“ prodajući im mega projekte koje su finansirale domaće banke!


FOTO: Izetbegović,  Ahmed ( Agencije)

Kad Sarajlija čuje koliki je budžet i kakav je plan za izgradnju novog turističkog grada u blizini Sarajeva stane mu pamet. Ne može vjerovati svojim ušima ; divi se, raduje se... „Zar ćemo mi biti te sreće da gledamo nastajanje i realizaciju jedne takve ideje“, pomisli svaki Bošnjak. Na kraju, kad se prisjeti svih laži proteklih kampanja, posumnja da ga opet varaju i niko zbog toga nikad neće odgovarati. Da je mu samo znati da li je i koliko je taj investitor, nekakav bogati šeik, do danas uložio novca i koliko novca ima na svom računu.

Najsumnjivije je da se najava investicije i vremena održavanja lokalnih izbora za načelnike općina podudara, ali ni to u ovome slučaju nije zanimljivo, niti bitno.

Bitno je da mi dozvoljavamo i da permanentno nasjedamo na priče bjelosvjetskih putnika (sjetimo se Torabija i vode).

U ovome slučaju još bolje se sjetiti drugih „velikih“ investicija.

Riverina – Malezijski projekat

Cijeli Grad, Kanton i Država su se tresli od planova za izgradnju novog naselja na najljepšem dijelu prostora Grada Sarajeva. Tamo gdje je planiran park „Sastanci“ gdje se sastaju tri rijeke: Bosna, Željeznica i Miljacka, ogromna energija, htijenje i volja bili su potrebni da se Urbanistički plan Grada promijeni i stvore uvjeti za izgradnju novog naselja. Šta smo dobili? Dvije zgrade rađene na principima lokalnog tržišta i jedan tržni centar koji još nije završen i čiji se ostatci nalaze na Sudu i rješavaju međusobne finasijske probleme.

Ono što izgleda nevažno, a najbitnije je da su ti svi objekti dobili kredit od lokalnih banaka i da se to i danas vodi kao dug. Naša velika nesreća je što je u taj projekat potrošen naš novac koji je na drugom projektu mogao stvoriti novu vrijednost. Kao što znate od tada je prošlo više od petnaest godina i svjedoci smo laži i prevare.

Bosmal – Malezijski projekat

Tragedija nevjerovatnih razmjera. Dug je i danas veći od 130 miliona KM. Opet u njemu učestvuju naše banke u kojima je naš lični novac. Niko ga nije donio sa strane, a samo da vam daju listu učesnika u finasiranju sve bi vam se samo reklo. Skoro da smo zaboravili „velike stručnjake“  braću Šabanoviće i svakodnevne reklame na TV Hayat. Sve je izgledalo kao bajka koja dolazi iz Malezije, a završilo je kao još jedan u nizu naših neuspješnih projekata. Nismo ni svjesni da je potrošen naš  lični novac u bankama i da nas niko ništa nije pitao za opravdanost i logiku investicije. Svugdje bi u svijetu neko odgovarao za tako potrošene investicije ili bolje rečeno proćerdane investicije, a vjerovatno bi se i neki direktor ubio, a kod nas se nastavlja sa novim lažima i sve ovo izgleda nevjerovatno, ali nažalost istinito je.

Nije potrebno više nabrajati dovoljno je samo reći da je Amerikanac  - investitor pobjegao sa novcem iz zemlje i da je izgrađen objekat  novog tržnog centra „ALTA“ ostavio u amanet banci uzevši naš novac.

Na kraju vas pitam kako mogu vjerovati tom grandioznom projektu najavljene vrijednosti 4,5 milijardi eura i dolara nije važno?

Jedino ako mi dokažu da će investitor uložiti u infrastrukturu: vodu, kanalizaciju, puteve i elektro mrežu, a ne da hoda po našim uspješnim firmama tražeći žrtve za svoje megalomanske ideje – TORABI VODU.


FOTO: Maketa (Facebook)

Nažalost u Sarajevu živi više od 40.000 Arapa, pišu mediji. Najviše Arapa je iz Kuvajta, oko 14.000 te Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, a najveći problem je što niko ne zna ko ulazi i izlazi iz BiH te koliki je broj Arapa koji su pokupovali nekretnine.

Izvjesno je da sve masovnija prodaja zemljišta firmama i licima iz arapskih zemalja za BiH može da predstavlja ozbiljan dugoročni problem, a nejasno porijeklo novca kojim se to čini postalo je predmet zanimanja policijskih i obavještajnih agencija u BiH.

S obzirom na to da državljani arapskih zemalja nemaju mogućnost direktne kupovine nekretnina u BiH, tu zakonsku prepreku uspjeli su da riješe tako to što to u njihovo ime čine firme ili advokatske kancelarije koji raspolažu milionima eura.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić potvrdio je da je u BiH registrirano 108 firmi posredstvom kojih Arapi kupuju zemljište u BiH.

Kuvajćani vode 71 firmu, 13 Libijci, 10 Sirijci, a dvije državljani Katara.

(TBT, Autor Istraživači tim TBT-a)