THE NEW YORK TIMES O čudesnim rezultatima u liječenju raka

12.08.2016. u 14:16

NAUKA

Novi lijekovi potiču naše tijelo da se samo pokrene i bori protiv tumora, sve dok ga ne savlada. Najbolje rezultate pokazala kod oboljelih od leukemije, raka pluća, bešike, bubrega, melanoma..


FOTO: (AP)

Naučnici u Americi nalaze se na dobrom putu da konačno usavrše terapiju koja može da izliječi rak, što daje novu nadu milionima oboljelih! U pitanju je imunoterapija, metoda koja potiče naše tijelo da se samo pokrene i bori protiv tumora, sve dok ga ne savlada!

Kako piše čuveni "The New York Times", ovo dostignuće predstavlja jedan od najvećih iskoraka u liječenju raka u posljednjih pola vijeka.

Do sada se ova metoda, koju uveliko primjenjuju ljekari u SAD, pokazala veoma uspješnom kod nekih od najsmrtonosnijih vrsta kancera, kao što su poodmakli melanomi, Hodgkinov limfom, leukemija, rak pluća, bubrega i bešike.

U ovoj borbi protiv raka udružile su se farmaceutske kompanije i filantropi, koji ulažu milijarde dolara u istraživanje i razvoj imunoterapije.

- Korištenje imunosistema za borbu protiv raka je medicinski san koji sada postaje stvarnost! Ljudi pitaju, čekaju, mole da dođu na ta ispitivanja - rekla je dr Arlene O Siefker-Radtke , onkolog u Centru za rak "Anderson" Univerziteta u Teksasu.

Da imunoterapija predstavlja budućnost u liječenju najtežih oblika raka, potvrđuje i priča Amerikanca Stevea Carra (57), koji je bolovao od mikrocelularnog karcinoma pluća. On je u decembru 2014. započeo liječenje raka imunoterapijom. Lijekovi koje je primao poticali su dejstvo "ćelija ubica", limfocita i podvrsta bijelih krvnih ćelija koji se često opisuju kao "vojnici našeg imunosistema". Nakon godinu dana Steveov  tumor se iz druge faze preobrazio u četvrtu fazu, što je otvorilo mogućnost za operaciju i konačno izlječenje. Prije mjesec dana, nakon što su mu hirurzi uklonili trećinu desnog plućnog krila, otkrili su da je tumor potpuno nestao.

- Imunoterapija je po svemu sudeći zbrisala bolest! Organizam je reagirao na najbolji mogući način i nadamo se da je ovo stanje trajno - rekao je dr Matthew Hellmann iz Centra za rak "Sloan Kettering" komentarišući slučaj Stevea Carra.

Stručnjaci se slažu da je imunoterapija revolucionarna metoda u liječenju karcinoma i nadaju se da će ona uskoro biti dostupna i našim pacijentima.

- Očigledno je da je era citostatika prošla jer nijedan novi citostatik nije otkriven i registriran u posljednjih deset godina nigdje u svijetu. Akcenat se stavlja na biološke lijekove i individualni pristup prema genetskim karakteristikama pacijenta i njegove bolesti, kao i na imunoterapiju koja je značajno unaprijedila liječenje karcinoma.

KAKO DJELUJE IMUNOTERAPIJA


FOTO: (INFORMER)

Istraživači su sada usredotočeni na dvije vrste imunoterapije koje obećavaju ozdravljenje. Jedan postupak prilagođava se svakom pacijentu pojedinačno tako što mu se neke imunoćelije vade, genetski se mijenjaju kako bi "ubile" rak, a onda se vraćaju u krvotok. Ovaj pristup doveo je do dugotrajnih poboljšanja kod nekoliko stotina djece i odraslih oboljelih od smrtonosnih oblika leukemije ili limfoma.

Drugi pristup koristi masovno proizvedene lijekove koji se ne prilagođavaju pojedincima. Ti lijekovi oslobađaju imunoćelije za borbu protiv raka tako što blokiraju mehanizam zvani 'rampa' kojim rak onesposobljava imunosistem.

Ove lijekove, zvane "inhibitori rampe", Uprava za hranu i lijekove SAD odobrila je za liječenje melanoma, Hodgkinovog limfoma i raka pluća, bubrega i bešike.

- Pacijenti stalno traže ove lijekove među kojima je i "kitrud", poznat i kao "lijek Jimmy Cartera", zahvaljujući kojem se, uz hirurgiju i zračenje, bolest nije vratila bivšem predsjedniku SAD iako mu se melanom proširio na jetru i mozak - kažu u Upravi za hranu i lijekove SAD.


(TBT)