UPOZNAJTE SKRIVENU LJEPOTU KAZAHSTANA: Bajkovito jezero Kaindy

26.07.2016. u 14:33

REPORTAŽA

Kaindy je idilično planinsko jezero u Kazahstanu, koje se nalazi se nedaleko od najvećeg grada u državi Almati, a u predjelu pokraj planina  Tian Shan


FOTO: Profimedia

Kaindy je idilično planinsko jezero u Kazahstanu, koje se nalazi se nedaleko od najvećeg grada u državi Almati, a u predjelu pokraj planina  Tian Shan.

Nastalo je nakon zemljotresa 1911. godine koji je izazvao velika klizišta i time stvorio veliko udubljenje u zemljištu. Sukcesivno, kiša je ispunila dolinu i stvorila ovo jezero.


FOTO: Profimedia

Jezero je poznato po velikom broju mrtvog, izblijedjelog drveća omorike koje izvire iz vode, a u pitanju su ostaci drveća koji su potopljeni prilikom formiranja jezera. 

Stabla koja su se nalazila na mjestu gdje je sada jezero su uspjela da opstanu uprkos tome što su potopljeni pod vodom i djeluju mistično i moćno, a tirkizna boja vode ovo jezero čini još spektakularnijim prizorom.

Podvodni prizor je još ljepši, jer se drveće nije razgradilo, pa se stvara prelijepa podvodna šuma.

Iznenađujuće je što ovo jezero posjećuje jako mali broj turista, ali razlog vjerovatno leži u tome što se nedaleko od Kaindy nalaze poznata jezera Bolšoe Almatinskoe i Kolosaj, koja posjeduju pristupačniji prilaz iz grada.


FOTO: Profimedia

Usprkos blizini gradske sredine i višemilionskoj populaciji, u okolini jezera je mirna atmosfera, savršena za odmor i uživanje.


(The Bosnia Times, nationalgeographic.rs)