DRAGULJ AFRIKE SE KRUNI: Stari grad JENNE-JENO na listi najugroženijih lokaliteta UNESCO

26.07.2016. u 03:41

CIVILIZACIJA

Velika džamija u gradu Jenne-Jeno je najveća zgrada od opeke i blata na svijetu


FOTO: (Wikipedia)

Komitet zadužen za lokacije na listi UNESCO svjetske kulturne baštine stavio je stari grad Jenne-Jeno u Maliju na spisak ugroženih lokaliteta. Mjera je sprovedena zbog alarmatne situacije u zemlji, koja sprečava da se sprovedu radovi na rekonstrukciji i prezervaciji drevnog spomenika.

"Situacija nas sprečava da sprovedemo mere očuvanja objekta, kao i da se pozabavimo propadanjem građevinskog materijala na lokalitetu grada i erozijom arheološkog nalazišta", saopćio je Komitet za svjetsku kulturnu baštinu.

Stari grad Jenne-Jeno naseljen je od 250. godine pne. i bio je jedan od glavnih trgovačkih centara na trans-saharskoj ruti zlata, a u 15. i 16. vijeku, postao je centar širenja islama u Africi.

Tradicionalne kuće (od kojih je sačuvano skoro 2.000) izgrađene su na vještačkim brežuljcima (toguere) kako bi se sačuvali od sezonskih poplava rijeke Bani, a najstarije su nastale u 15. vijeku.


FOTO: (Wikipedia)

Velika džamija u Jenne-Jeno je najveća zgrada od opeke i blata na svijetu i mnogi je smatraju najvećim dostignućem sudano-sahelske arhitekture, iako se na njoj vide i očiti islamski uticaji

Prva džamija na toj lokaciji je sagrađena u 13. vijeku, a trenutna građevina datira iz 1907. godine. Osim što predstavlja središte društvenog života u Jenne-Jenoa, smatra se jednom od najvećih znamenitosti Afrike uopšte.

Lokalitet se nalazi u delti Nigera i upisan je na listu svjetske kulturne baštine 1988. godine.


(The Bosnia Times, UN)