NAUKA POTVRDILA: Postoje jaki dokazi da alkohol uzrokuje rak na barem sedam lokacija u tijelu

25.07.2016. u 06:53


NAUKA

“Postoje jaki dokazi da alkohol uzrokuje rak na barem sedam lokacija u tijelu, a možda i na drugima”


FOTO: (AP)

“Postoje jaki dokazi da alkohol uzrokuje rak na barem sedam lokacija u tijelu, a možda i na drugima”

Alkohol direktno uzrokuje najmanje sedam vrsta karcinoma, a opasan je čak i za ljude koji uživaju u malim ili umjerenim količinama, upozoravaju naučnici.

Prema novom istraživanju objavljenom u naučnom časopisu “Addiction”, prenosi Jutarnji list, postoji veza između alkohola i karcinoma koja se ne može objasniti drugim faktorima. Naučnici su zaključili kako postoji dovoljno dokaza kako bi se definitivno utvrdilo da konzumacija alkohola direktno uzrokuje bolesti, tvrdi Jenny Connor, jedna od autorki istraživanja.

“Postoje jaki dokazi da alkohol uzrokuje rak na barem sedam lokacija u tijelu, a možda i na drugima”, rekla je Connor.

“Čak i bez razumijevanja bioloških mehanizama, epidemiološki dokazi podržavaju tezu kako alkohol uzrokuje rak usta, grla, jednjaka, jetre, debelog crijeva i grudi”, rekla je ona i dodala kako je sve više dokaza i da alkohol uzrokuje rak kože, prostate i gušterače.

Do zaključka je došla nakon proučavanja desetogodišnjih podataka Svjetskog fonda za istraživanje raka, Međunarodne organizacije za istraživanje raka, kao i Svjetske zdravstvene organizacije.

“Najveći rizik povezan je s većim unosom alkohola, no ozbiljan teret leži i na onima koji piju male i umjerene količine”, upozorila je Connor.

Prema istraživanju koje je sprovela organizacija “Cancer Research UK”, čak devet od deset ljudi nisu upoznati da postoji veza između alkohola i raka.

“Ovo istraživanje je snažan podsjetnik kako postoji jaka veza između te dvije stvari, rekla je dr J Witt, portparolka ove organizacije.


(The Bosnia Times, jutranji.hr)