EU NIJE INSPIRACIJA ZA SVIJET Kuan Yu: Po meni je to jedno preduzeće koje je pogrešno začeto i koje se prebrzo proširilo. Vjerovatno će propasti."

14.07.2016. u 23:38

INTERVJU

Osnivač Singapura Li Kuan Yu, koji je preminuo prošle godine opet je došao u žižu javnosti. Njemački mediji su poslije britanskog referenduma pronašli intervju koji je doživotni premijer male ali uspješne azijske zemlje dao nedeljniku Zeit 2012. godine


FOTO: Kuan Yu (Profimedia)

Osnivač Singapura Li Kuan Yu, koji je preminuo prošle godine opet je došao u žižu javnosti. Njemački mediji su poslije britanskog referenduma pronašli intervju koji je doživotni premijer male ali uspješne azijske zemlje dao nedeljniku Zeit 2012. godine. On je ovako odgovorio na pitanje da li je Evropska unija, uprkos svim problemima sa kojima se suočava, i dalje veliki projekat?

"Ne, ne mislim da je EU inspiracija za svijet. Po meni je to jedno preduzeće koje je pogrešno začeto i koje se prebrzo proširilo. Vjerovatno će propasti."

On je dalje elaborirao svoj stav u knjizi objavljenoj 2013. godine, Li Kuan Ju: Pogled na svet jednog čovjeka:

"U posljednje dvije do tri godine, evropski lideri - uključujući Davida Camerona, Nicolasa Sarkozyja i Angelu Merkel - pojedinačno su saopštili da je multikulturalizam propao u njihovim zemljama. Drugim riječima, Turci koji su se preselili u Njemačku nisu postali Nijemci, niti su Alžirci i Tunišani u Francuskoj postali Francuzi. Sve više i više Evropljana promatra ove ljude kao neuklopive. Rasa je u korjenu ove nesposobnosti da se asimiluju, iako su religija, kultura i jezik također faktori."


(The Bosnia Times)