NEKO NAS POSMATRA: Zemlja ima svoj tajanstveni mjesec koji kruži oko nje već 100 godina (VIDEO)

27.06.2016. u 03:23

NAUKA

Iz NASA-e navode da Zemlja ima još jedan satelit koji je zapravo mali asteroid i koji orbitira oko Zemlje već neko vrijeme


FOTO: fotomontaža

Iz NASA-e navode da Zemlja ima još jedan satelit koji je zapravo mali asteroid i koji orbitira oko Zemlje već neko vrijeme.

Ovaj asteroid po imenu 2016 HO3 orbitira suviše daleko da bi mogao da se smatra našim satelitom, pa ga je NASA još nazvala i „kvazi-satelitom“.

Paul Chodas, menadžer NASA-inog Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje (NEO) je rekao: „Pošto 2016 HO3 kruži oko naše planete, ali nikada ne odluta suviše daleko, možemo ga nazvati kvazi-satelitom Zemlje“.

„Postojao je još jedan asteroid po imenu 2003 YN107, koji je pratio sličnu orbitu više od 10 godina, ali je nakon toga odlutao. Asteroid 2016 HO3 se nalazi u stabilnoj orbiti oko naše Zemlje već skoro čitav vijek i najverovatnije je da će još vjekovima pratiti našu planetu“, rekao je on.

„Asteroid tek pomalo odluta malo naprijed ili nazad iz godine u godinu, ali čim odluta previše, Zemljina gravitacija ga privuče nazad i ne dozvoljava mu da odluta na udaljenost veću 100 puta od udaljenosti Mjeseca. Isti efekat sprečava asteroid da priđe bliže od udaljenosti 38 puta veće od udaljenosti Mjeseca.

Takoreći, ovaj asteroid zapravo pleše sa Zemljom“, objasnio je Chodas.

(The Bosnia Times, Webtribune.rs)