PORUKA VANZEMALJCIMA: Šta krije tajna soba iza poznatog spomenika u SAD (VIDEO)

17.06.2016. u 05:30

SPECIAL

Vajar koji je isklesao poznati spomenik sa glavama četiri predsjednika SAD, napravio je i tajnu sobu koja je imala posebnu namjenu


FOTO: (AP)

Mount Rushmore  u Južnoj Dakoti jedna je od najprepoznatljivijih znamenitosti u SAD-u, a tamo su snimani i neki od kultnih filmova.

Ali, ispostavilo se da je skulptura još misterioznija nego što su je pojedini filmovi pokušavali da prikažu. Iza isklesane glave Abrahama Lincolna nalazi se skrivena soba za koju je vajar Gutzon  Borglum imao posebne planove, javlja Daly Mail.

Kada je planirao spomenik, Borglum je htio da napravi puno veću sliku koja bi uključivala nekoliko važnih trenutaka u istoriji Amerike kao i slike predsjednika Georgea Vašingtona, Thomasa  Jeffersona, Theodorea Roosevelta i Abrahama Lincolna.

Njegov je plan bio prekomplikovan da bi se napravio tako da se morao zadovoljiti sa glavama predsjednika, ali bilo mu je dopušteno da radi i na toj skrivenoj prostoriji u kojoj je budućim generacijama planirao da ispričati priču o SAD-u. Vlada je prihvatila tu ideju, ali su mu naredili da se usredotoči na završavanje glava predsjednika pre nego počne da radi na toj sobi.

Nažalost, Gutzon  je preminuo pre nego je uspio da završi projekt, a rad na toj sobi stajao je nekoliko decenija. U kasnim 1990-im godina projekat je oživljen pa je soba završena. Ploče na kojma je napisana historija SAD-a, Deklaracija o nezavisnosti, Povelja o ljudskim pravima i Ustav kao i biografija Gutzona stavljene su u drvenu kutiju koja je zaključana u trezoru od titana.

Ideja je da se trezor otvori neka druga civilizacija za nekoliko hiljada godina te da sazna sve o njima. Na žalost, pristup toj sobi je pretežak pa mu turisti joj turisti ne mogu da priđu.

(The Bosnia Times, DAILY MAIL)