JUGOSLAVIJA JE MOGLA OPSTATI BEZ TRAGEDIJE Fukuyama: Milošević je bio vaš kraj historije

13.05.2016. u 14:52

REGIONAL

“Da niste imali tu nesreću Miloševića kao lidera na toj raskrsnici na kraju Hladnog rata, Jugoslavija ne bi prošla kroz takve konflikte i etničko čišćenje,” rekao je Fukuyama


FOTO: Fukuyama (Profimedia)

"Jugoslavija je imala ozbiljno tešku historiju, sa konfliktima iz prošlosti koji nikada nisu riješeni, posebno iz Drugog svjetskog rata. Ali zaista vjerujem: da niste imali tu nesreću Miloševića kao lidera na toj raskrsnici na kraju Hladnog rata, Jugoslavija ne bi prošla kroz takve konflikte i etničko čišćenje", rekao je Francis Fukuyama, jedan od najpoznatijih američkih intelektualaca, u ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik, u kom je između ostalog prvi put govorio i o "srpskom pitanju".

Za Francisa Fukuyamu kažu da je najvažniji američki politički mislilac i politički ekonomista. Profesor Stanforda, rođen 1952, postao je planetarno popularan početkom devedesetih, kada je izašla knjiga Kraj historije, u kojoj je tvrdio, tik poslije pada Berlinskog zida, da širenje liberalnih demokratija i slobodnog tržišta predstavlja krajnji cilj razvoja ljudskog društva, koji samo što se nije desio. Bilo je to dovoljno da postane ikona neokonzervativizma, mada se već narednim knjigama distancirao i od toga - danas ga čak optužuju da je otišao "isuviše lijevo" - i od tvrdnje da je "kraj historije" tako blizu.

U vrijeme raspada Jugoslavije on je pisao o "kraju historije", zato smo ga pitali da li je i raspad Jugoslavije bio "predodređen" ili je balkanska drama mogla drugačije da se odigra.

"Milošević je bio oportunistički vođa koji je vidio da mobilizacija ljudi oko nacionalizma može da bude zamajac njegovoj političkoj moći. A tragedija je što je uspio u tome. Ne mislim da su sukobi bili neizbježni i sa boljim liderima sve je moglo da se dogodi drugačije", rekao je Fukuyama.


(The Bosnia Times)