DUH AFGANISTANA MacFarquhar: Najveći problem Rusije u Siriji? Asad

16.03.2018. u 09:27

KOLUMNA

Širom Sirije, nasilna mješavina vojnih snaga, uključujući ruske, rizikuje da pojača nasilje i produbi umiješanost Moskve

Piše: Neil MacFarquhar, thebosniatimes.ba

Dok je sjedio sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom krajem prošle godine, visoki ruski zvaničnik je opisivao prednosti moskovskog uvođenja sirijskog konflikta u političke vode.

Ali ga je Asad prekinuo pitanjem zašto je političko rješenje potrebno sada kada je sirijska vlada toliko blizu pobjede, ispričao je arapski diplomata koji je upoznat sa sastankom.

Gotovo dvije i po godine pošto je intervenirao i podržao Asada, ruski predsjednik Vladimir Putin je zaglavljen u Siriji. Dok je njegova intervencija označila Kremlj kao vodećeg igrača na Bliskom istoku, prvi put posle više decenija izvlačenje Rusije iz Sirije ispostavilo se težim nego što je predvidio.

Problem je u tome što je Moskva svoj novac vezala za Asadov.

Putin sada niti može povući novac niti zahtijevati stvarnu političku promjenu u Siriji bez rizika propasti Asadove vlade što bi ugrozilo i napore da se smanju utjecaj Sjedinjenih Država u regionu i Putinov prestiž. Asad, koji je ovoga itekako svjestan, opire se ruskim pokušajima da se ostigne kompromis.

U ovoj nesretnoj ravnoteži rat se nastavlja a njegove posljedice po Moskvu su nepoznate.

Širom Sirije, nasilna mešavina vojnih snaga, uključujući ruske, rizikuje da pojača nasilje i produbi umešanost Moskve.

Istovremeno, konkurencija sa Iranom oko ugovora o rekonstrukciji rizikuje da pogorša njihovu alijansu.

Analitičari u Moksvi primjećuju podjele unutar ruske vlade kada je riječ o politici u Siriji. Umjereniji žele da iskoriste povećani vojni prestiž i izađu iz cijele priče i smatraju da je poraz Islamske države prošle godine bio propuštena prilika. Oni oštriji vide prednost za Rusiju u otvorenim ranama Sirije.

Na profesionalnom nivou, oficiri se rotiraju svaka tri mjeseca, stičući iskustvo na terenu, promocije i više plate. Konflikt je takođe i omogućio Rusima da predstave svoje naoružanje, glavni izvozni proizvod poslije nafte.

Rusija također pokušava prevazići nesuglasice sa Iranom. Strateški, Moskva i Teheran se slažu da je potrebno očuvati postojeću sirijsku vladu.

Ali pukotine počinju da se vide sa nastupanjem ere rekonstrukcije. Važne sektore ekonomiije treba ponovo izgraditi, naročito naftnu industriju kao i industriju gas, fosfata, elektrane, luku i trećeg mobilnog operatera.

Iran smata da je obezbijedio značajne projekte nizom memoranduma potpisanih 2017. Ali Dimitri Rogozin, zamjenik ruskog premijera uspio je da se dočepa nekih od njih tokom decembarske posjete Siriji, rekao je arapski diplomata koji je tražio da ostane anoniman.

Žallbe sa obje strane ukazuju na to da stvar još nije riješena.

Uprkos njihovim zahtjevima ni Rusija ni Iran ne mogu priuštiti troškove rekonstrukcije koje je Sirija procijenila na više od 200 milijardi dolara. Umjesto toga, obje zemlje žele djelovati kao agenti za privatne firme ili druge zemlje.

Većina arapskih i zapadnih igrača je povezala investicije sa političkim pomirenjem. Rusija insistira da je politički dijalog živ, kažu stručnjaci, dijelom jer joj je potreban da bi privukla Evropsku uniju i druge bogate donatore.

Duh Afganistana - koji je postao vojna močvara za Sovjetski Savez osamdesetih i ubrzao njegovu propast - lebdi nad Sirijom. Pa opet, nivo ruske posvećenosti je mnogo niži kako u novcu tako i u životima, manje je vidljiv kod kuće i ne interesira običan svijet.

Rusija očekuje da će na kraju ispregovarati neki mirovni sporazum sa Sjedinjenim Državama koji će zacementirati moskovsku ulogu na Bliskom istoku. Čekanje, međutim, povlači rizik da će Rusija biti uvučena dublje u konflikt neočekivanom iskrom sa jednog od nekoliko napetih bojišta.

 

(TBT, The New York Times)