DIDE ALIJA BERETKU NAKRIVI... Lavić: ARBiH nazivaju muslimanskom ili Alijinom kako bi krivotvorili njen karakter

16.03.2018. u 09:26

TEME

„Mogući bošnjački nacionalizam, koji se ponekad može primijetiti, kao izraz primitivne imitacije srpskog i hrvatskog nacionalizma ima također pogubne posljedice po BiH jer on onemogućava ideju o zajedničkom životu i jedinstvu u razlikama kao povjesnoj prepoznatljivosti bosanstva

FOTO: Lavić (M. ŽIVOJEVIĆ)

On je izjavio kako je ponosan na predsjednika i Predsjedništvo RBiH, a naročito na Armiju RBiH i sve ljude koji su branili BiH.

„ Osnov mog ponosa je činjenica da ta Armija, to Predsjedništvo i ti ljudi nisu imali nikakav genocidni projekat kao svoj borbeni cilj „, izjavio je Lavić.

Prošle su više od dvije decenije od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a čini se da rat, ističe Lavić, još uvijek traje, ali se vodi drugačijim sredstvima.

„Širenje negativnih predrasuda o BiH i razvijanje antibosanskih stereotipa kao forme traje već odavno, a jasno se raspoznaje već u 19. stoljeću u projektima destrukcije BiH i njezinom potčinjavanju tadašnjim etnonacijskim pothvatima srpstva i hrvatstva. Kardinalni pothvat antibosanstva već u 19. stoljeću ogleda se u nezajažljivom preimeovanju prostora i naroda prema potrebama hegemonijskih ideologija Beograda i Zagreba. Tako se Bosna počinje smatrati starom srpskom zemljom od stoljeća desetog, odnosno cvijećem hrvatskog naroda, a povijesno postojeći bosanski narod se postepeno iz religijske osnove etnički preusmjerava u srpstvo i hrvatstvo, a u 20. stoljeću jugoslavenstvo „, izjavio je Lavić.

Velikosrbijanski i velikohrvatski narativi

Predsjednik Preporoda je napomenuo da se velikosrbijanski antibosanski narativ može pratiti od 19. do 20. stoljeća kroz djela kvaziznanosti, politike, diplomatije, militarnih poduhvata, književnih djela i sličnih radnji.

„ Od nacionalizma Vuka Stefanovića Karadžića, romana "Hajduk Stanko" Janka Veselinovića, spisa pamfleta "Načertanija" kojeg je redigirao Ilija Garašanin, a iza njega stoji mnogo širi antibosanski konstrukt, četničkog pokreta, tajne udruge "Crna ruka", Srpskog kulturnog kluba, djelatnosti Bogoljuba Petranovića na srbiziranju bošnjačkih pravoslavaca od 1862. i 1863. godine, o čemu piše Vladislav Skarić, pisanja Vase Glušca o bogumilima, koji nikada nisu postojali u Bosni. To su bili bosanski krstjani. Zatim historiografija Vladimira Ćorovića, Vase Čubrilovića i najnovije historiografije Milorada Ekmečića, koji tvrdi u knjizi "Dugo kretanje između klanja i oranja" da su Alija Izetbegović i SDA krivi za rat u bivšoj Jugoslaviji, te srpskog nacionalizma Dobrice Ćosića, pamfleta, memoranduma, deklaracija, prijetnji i tako dalje. Sve ovo, ovaj narativ koji možemo prepoznati iz njihovih radova, odbacuje apriori sve bosansko. Bosansko ne može postojati. Osnov tog velikosrbijanskog antibosanskog projekta je teza da bosansko ne može postojati, ni u kojoj formi, a naročito ideal koji je u Bosni korijen zajedničkog života u razlikama „, pojasnio je Lavić.

On dodaje da velikosrbijanski narativ postoji više od 150 godina, a danas se oslivaka i kroz rehabilitaciju četničkog pokreta. Miloševićeva Srbija iz 90-ih godina, ističe on, oživljava i nastavlja intencije i sadržaje Srbije Milana Nedića i vojne doktrine Draže Mihailovića.

Kada je velikokroacijski narativ, kako ga predsjednik "Preporoda" naziva, u pitanju, on se odvija u nadmetanju sa velikosrbijanskim kao kroatiziranje Bošnjaka katolika.

„ Na Prvom katoličkom kongresu u Zagrebu 1900. godine je naređeno da se bošnjački katolici od tada moraju zvati Hrvati „,  izjavio je Lavić te dodaje da se ta praksa nastavila i kroz NDH Ante Pavelića i pothvatima Franje Tuđmana iz 1993. godine.

„ Nastavlja se današnjim nebuloznim izjavama aktuelne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Andreja Plenkovića i njihovih hercegovačkih agenata, kakav je Dragan Čović, te intelektualnih skapada, profesorice Mirjane Kasapović iz Vareša, Ive Lučića, Ivana Vukoje, Citarskog i mnogih drugih sličnih ličnosti koje "znanstveno" pokušavaju dokazati stranačke ideologije rasizma, aparthejda i fašizma „, kazao je Lavić.

Predsjednik "Preporeda" je naglasio da Armija RBiH kao legitimna vojna sila međunarodno priznate države BiH nije bila "takozvana", kako je danas nazivaju pojedini mediji prenoseći podvale propagandnih centara i obavještanih krugova.

„Pored toga, Armija RBiH je ciljano i planski nazivana muslimanskom vojskom, Alijinom vojskom, muslimanskim snagama, islamskim ratnicima i slično, kako bi se krivotvorio karakter oružane sile RBiH i kako bi se ona posmatrala kao neka religijska vojska, fanatici, privatna vojska, Izetbegovićeva vojska ili sporedna vojna grupacija iza koje ne stoji država i koja ne brani državu „, izjavio je Lavić.

Ono što je najvažnije je, ističe on, da se Armija RBiH nije vodila ideologijom genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga, da nije postojao plan da se uništi jedan narod.

„Smisao borbe za BiH ostvaruje se u principu koji glasi – sloboda za sve ljude u BiH. To je moralno i političko polazište očuvanja istine o borbi za slobodu naroda i građana BiH „, izjavio je Lavić.

Falsificiranje povijesti

Lavić upozorava na pretenzije da se povijest prilagodi političkim i nacionalističkim interesnim grupacijama, o čemu svjedoče brojni falsifikati.

„To je, naprimjer, pokušaj pretvaranja entiteta RS u srpsku državu u BiH, otvoreno negiranje genocida, patološka opčinjenost nacionalističkom ideologijom srpstva, proizvoljno tumačenje Ustava, svođenje države na "dogovornu zajednicu", izvrtanje činjenica o ratnim zločinima, izjenačavanje agresora i žrtve, prilagođavanje interpretacija ideologijama antibosanstva, etnoreligijski egoizam, ponižavanje građana i tako dalje. Naspram toga, postojana i neokrnjiva činjenica odbrane BiH i principa bosanstva ogleda se u dosljednom poštivanju svakog čovjeka na bh. teritoriju na način da nije postojala državna, vojna, politička, partijska, kulturna ili neka druga koncepcija uništavanja bilo kojeg čovjeka ili narodne grupe u BiH „, izjavio je predsjednik "Preporoda".

On napominje da je danas u toku plansko obilježavanje i demoniziranje Bošnjaka kao islamista u hegemonijskom propagandnom ratu protiv BiH.

„ Oni nas Evropljanima žele predstaviti kao opasnu skupinu spavača, Al Qaide i tako dalje. Možete pratiti u njemačkim i britanskim časopisima šta sve o nama pričaju Dragan Čović i Dodikovi agenti „, izjavio je Lavić.

S druge strane, Lavić se kritički osvrnuo i na određene pojave među Bošnjacima, koje je, kako je kazao, primijetio u posljednjih nekoliko godina.

„Mogući bošnjački nacionalizam, koji se ponekad može primijetiti, kao izraz primitivne imitacije srpskog i hrvatskog nacionalizma ima također pogubne posljedice po BiH jer on onemogućava ideju o zajedničkom životu i jedinstvu u razlikama kao povjesnoj prepoznatljivosti bosanstva. Stoga je na bošnjačkoj politici, kulturi, religijskim i obrazovnim institucijama te znanstvenoj zajednici najveća odgovornost da vode brigu o svojim bosanskim komšijama koje otvoreno iskazuju odanost Bosni, koji poštuju Bosnu i spremni su da se bore za nju. Oni primitivci u bošnjačkim redovima koji danas iskazuju nacionalističke stavove prema srpskim i hrvatskim građanima koji sa njima žive, koji su odlučili da se bore za BiH i u njoj nastave sve svoje, prave zlodjelo protiv države i idu na ruku neprijateljima BiH. Omogućavaju neprijateljima da definitivno razvale BiH“,  poručio je Lavić.


(TBT)