EVROPA PODRIVA SOPSTVENI MORALNI AUTORITET Kako je Vučić postao omiljeni autokrata Evrope

16.03.2018. u 09:26

ANALITIKA

Evropa nema mnogo prava da drži lekcije Putinima, Orbanima, Erdoganima i Kačinskima ovog svijeta o njihovim demokratskim neuspjesima, ako je spremna prihvatiti političare poput Vučića


FOTO: Vučić, Merkel (FP)

U nedavno objavljenom izvještaju britanskog Doma lordova sa žaljenjem se konstatira da je Evropska unija na zapadnom Balkanu dala prednost „stabilnosti nad demokratskim vrijednostima“ i izražava „ozbiljna zabrinutost zbog opasnosti da se ponište postignuti rezultati u dobrom upravljanju i vladavini zakona, dok se zemlje u regionu okreću ka autoritarnom vodstvu“. Koliko god bilo ironično što jedna institucija kao što je Dom lordova, u koju se ne stiže putem izbora, izražava zabrinutost za demokratske vrijednosti, autori izvještaja imaju pravo: većina postjugoslovenskih vlasti postala je „stabilokratija“ umjesto demokratije – a nigdje ta dinamika nije tako očigledna kao u Srbiji.

Od povratka na vlast 2012. godine, nakon dvanaestogodišnjeg perioda provedenog u opoziciji, Aleksandar Vučić se sistematično peo uz političke ljestvice Srbije, napredujući od ministra odbrane do premijera, i konačno prošlog proljeća do predsjednika. Predsjednik Vučić je reformirani ultranacionalista koji je služio kao ministar informiranja Slobodana Miloševića u posljednjim danima jugoslovenskih ratova. Njegova uloga je uključivala finansijsko kažnjavanje novinara koji su kritizirali režim, kao i zabranjivanje TV stanica koje mu nisu bile naklonjene. Posljednjih nekoliko godina vodio je glavnu riječ u periodu alarmantnog nazadovanja demokratije. Njegova vladajuća Srpska napredna stranka, partija desnog centra, u svojim rukama čvrsto drži vladu, pravosuđe i sigurnosne službe Srbije, dok je Vučić lokalne medije neutralizirao do te mjere da se samo nekoliko medija usuđuje da iznosi ozbiljne navode o korupciji, klijentelizmu i zastrašivanju glasača, koji su obilježili vrijeme od kako je na vlasti.

Tokom proteklih šest godina, Vučić je uspostavio nešto što se može najbolje opisati kao mehka autokratija: Srbija je, spolja gledano, i dalje demokratsko društvo, sa nominalno slobodnim izborima i političkom opozicijom, gdje zagovornici opozicionih stavova imaju mogućnost kritizirati vladajuću partiju bez straha od misterioznog nestanka preko noći. Međutim, Vučićeva kontrola nad srpskim centrima moći je do te mjere potpuna, a demokratski proces do te mjere izvitoperen u njegovu korist, da neslaganje ne predstavlja prijetnju njegovoj vladavini. Njegovi politički protivnici su slobodni da se kandidiraju protiv njega, ali imaju malo sredstava na raspolaganju da bi se njihovi glasovi čuli. Vučićevi saveznici imaju potpunu kontrolu nad institucijama u zemlji, te ne postoji ništa što bi ga sprečavalo da potkopava demokratske norme.

Ovo je najočiglednije u medijima. Vučić je uspio ugušiti štampu tako što je preuzeo kontrolu nad njenim glavnim prihodom: oglašavanjem. Većina agencija za oglašavanje u zemlji su u vlasništvu nekoliko medijskih tajkuna lojalnih Vučiću, koji, umjesto da reklamna sredstva usmjeravaju rukovodeći se tržišnim faktorima, kupuju reklamni prostor od TV stanica i novina koje o predsjedniku izvještavaju povoljno, a uskraćuju sredstva onima koji ga kritiziraju. Medijske kuće se na još jedan način podstiču da se drže provladine linije: RTV Pink, najveći privatni emiter u zemlji, dobio je u periodu od 2014. do 2016. godine najmanje 7 miliona eura u formi državnih zajmova. Dubravka Valić Nedeljković, profesorica medijskih studija na Univerzitetu u Novom Sadu, izjavila je da je Pink vratio ovu uslugu kada se Vučić kandidirao za predsjednika 2017. godine, tako što je obezbijedio 267 puta veću pokrivenost za njegovu kampanju nego za sve njegove protivnike zajedno. Iako samo nekoliko novina ili TV stanica funkcioniraju kao otvoreni vladini glasnogovornici, većina drugih izbjegava da postavlja teška pitanja.

Onima koji pokušavaju da vladajuću elitu pozovu na odgovornost, poreske vlasti često blokiraju bankarske račune i protiv njih započinju istrage zbog navodnih finansijskih nepravilnosti. Danas, poznate nezavisne novine, izgubile su toliko oglašivača da se njihovo dnevno izdanje sada svelo na 24 stranice umjesto uobičajenih 32, uprkos tome što nude najjeftiniji reklamni prostor na tržištu. Pojedini novinari, koji su bili suviše oštri u svojim kritikama predsjednika, pozivani su na informativne razgovore u BIA-u, srpsku nacionalnu obavještajnu agenciju, uz bizarne optužbe kao što su ucjena i trgovina ljudima.

U intervjuu Radiju Slobodna Evropa, u oktobru 2017. godine, predsjednik Evropske federacije novinara, Mogens Bliher Bjeregard, izdvojio je Srbiju kao zemlju sa najgorim kršenjima medijskih sloboda na Balkanu. Uprkos tome, zvaničnici EU kao što je Johanes Hahn, evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku, bez problema su okretali glavu od Vučićevog gaženja „evropskih vrijednosti“, do kojih navodno toliko drže. Novi austrijski kancelar Sebastian Kurz jednom prilikom je opisao Vučića kao „sidro stabilnosti“, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno rekla Vučiću da „nas impresionira koliko je Srbija uspješna na svom reformskom putu“. Njihova šutnja o Vučićevom nedemokratskom ponašanju je zaglušujuće.

Dokle god je Srbija van Evropske unije, Brisel je u mogućnosti da se distancira od Vučićevih ludiranja. Za razliku od neliberalne demokratije Viktora Orbana u Mađarskoj, mehka autokratija u Srbiji ne kvari evropski imidž. Vučić može biti loš predstavnik za jedan evropski projekat, ali je pouzdan pomagač, koji omogućava Briselu da se približi svojim geostrateškim ciljevima na Balkanu.

Odista, Vučić nudi stabilnost u jednom nestabilnom regionu i uspješno je nadgledao niz mjera štednje Međunarodnog monetarnog fonda za smanjenje duga i budžetskog deficita Srbije smanjivanjem plata u javnom sektoru i penzija, kao dijela mnogo šireg restrukturiranja srpske ekonomije usmjerenog ka ispunjavanju kriterija EU za proširenje. Uz sve svoje demokratske nedostatke, Vučić je relativno umjeren po srpskim političkim standardima i njegova dominacija u nacionalnoj politici omogućava da nepopravljivi etnički šovinisti poput Vojislava Šešelja, bivšeg zamjenika premijera Miloševića, koji je 11 godina proveo na suđenju u Hagu pod optužbama za zločine protiv čovječnosti, ostaju marginalizirani. Govorio je o Kosovu ono što se od njega očekivalo, a nedavno je izjavio da „moramo živjeti i raditi zajedno i u tome biti uspješni“. Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova, koja bi postavila osnovu za eventualno priznavanje njegove nezavisnosti, po svemu sudeći je glavni prioritet EU na Balkanu.

Zvaničnici EU također zaziru od suviše velikog pritiska na Vučića, kako se on ne bi okrenuo istoku. Predsjednik Srbije održava bliske veze sa Kremljom, a neki od njegovih lokalnih kritičara optužili su ga da zloupotrebljava taj odnos protiv Brisela. Vučić odlučno tvrdi da se Srbija, za razliku od susjedne Crne Gore, nikada neće pridružiti NATO-u, te odbija slijediti zapadne sile u nametanju sankcija Rusiji. Ovakav stav rezultat je činjenice da je prorusko osjećanje u Srbiji veoma snažno: dvije zemlje povezuju zajednička pravoslavna vjera i slovenska baština. „Srbija neće mijenjati svoju politiku… i neće uvoditi sankcije Rusiji“, rekao je Vučić poslije nedavnog sastanka sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom. U junu 2017, samo dan po pridruživanju Crne Gore NATO-u, srpske trupe su učestvovale u zajedničkoj vojnoj vježbi sa Rusijom i Bjelorusijom na granici sa Poljskom, a srpska vojska je kasnije te godine dobila donaciju od šest borbenih aviona iz Moskve, uz obećanje za još 30 tenkova i 30 oklopnih vozila.

Pokušaji Srbije da igra na obje strane terena nisu naišli na dobar prijem u Washingtonu. Demokratski kongresmen iz Teksasa Eddie Bernice Jonhson uputila je pismo američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu i pozvala ga da se ne sretne sa Vučićem tokom njegove posjete Sjedinjenim Državama sredinom 2017. godine, a Hoyt Brian Yee, koji je nedavno podnio ostavku na funkciju zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropske i evroazijske poslove, srpskim zvaničnicima krajem prošle godine rekao je da jedna zemlja „ne može sjediti na dvije stolice istovremeno, pogotovo ako su one toliko udaljene“. Yee je takođe izrazio bojazan da bi ruski humanitarni centar u blizini južnog srpskog grada Niša mogao istovremeno biti i špijunska baza, optužba koju su Rusi odbacili kao apsurdnu.

Vučićevi pozitivni signali Moskvi su uglavnom retorički – cilj im je da se zadovolje rusofili u njegovoj partiji i širem biračkom tijelu. Vojska Srbije je i pored bombastičnih izjava, ipak učestvovala u 13 vježbi sa NATO-om ili njenim članicama 2017. godine, od kojih u sedam sa Sjedinjenim Državama, a neki stručnjaci tvrde da je zemlja članica NATO-a po svemu osim po imenu. Veze sa NATO-om su tema koju vlada Srbije očajnički želi izbjeći: ozlojeđenost prema vojnom savezu je još uvijek rasprostranjena u Srbiji, koja je 1999. godine bila izložena tromjesečnom bombardovanju od strane snaga NATO-a.

Kada je Putin pritisnuo Vučića da ruskim službenicima u spomenutom humanitarnom centru dodijeli diplomatski status, on je reagirao sa proračunatom distancom, odugovlačeći i ignorirajući vatrenije glasove u svom kabinetu naklonjene Kremlju, sve dok značaj ovog pitanja nije oslabio. EU kupuje skoro 10 puta više srpskog izvoza od Rusije, a Dimitar Bečev, nerezidencijalni viši član Centra za Evroaziju Atlantskog savjeta, izjavio je za Foreign Policy: „Uz svu galamu o vezama sa Moskvom, srpska privreda, i do određenog stepena, društvo, duboko su integrirani u EU“. Vučić je savršeno svjestan, zaključuje Bečev, da su „milijarde iz evropskih fondova od koristi državama članicama i hrane klijentelističku politiku. I on to želi, čak iako ne predstavlja uzor demokrate koji prihvata vrijednosti EU“.

I mada je predsjedniku Srbije savršeno jasno odakle novac dolazi, zemlja i dalje ostaje u velikoj mjeri zavisna od Rusije zbog nafte i gasa. Ruski energetski gigant Gazprom posjeduje većinski udio u srpskoj naftnoj kompaniji, a Srbija bi mogla da bude uključena u gasovod „Turski tok”.

Međutim, činjenica da Srbija odlučno stoji na evropskom putu ne predstavlja nužno problem za Moskvu: Vučićeva proruska osjećanja su autentična, i ako unutar EU bude još glasova, uz Orbana i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, naklonjenih Rusiji, to će Kremlju svakako biti od koristi. „Srbija u EU je dobitak za Rusiju; oni ne očekuju više od toga“, kaže Bečev za FP. „Status quo – političke veze plus određena ekonomska suradnja – odgovara Moskvi.“

Tolerancija EU prema Vučiću možda je politički pragmatična i predstavlja jednostavan način održavanja stabilnosti na Balkanu, ali je istovremeno i duboko cinična. Odista, EU podriva sopstveni moralni autoritet. Širom kontinenta, ljudi gube vjeru u evropski projekat, a to nezadovoljstvo ne dolazi samo od populističke desnice: britanski ljevičari zagovaraju prednosti progresivnog Brexita, a okrutno postupanje EU prema Grčkoj tokom krize u evrozoni dalo je municiju njenim kritičarima i dovelo u pitanje vjeru panevropskih idealista. Na nedavnim parlamentarnim izborima u Italiji, dvije euroskeptične partije Pet zvijezda i Liga zajedno su osvojile oko 48 procenata glasova. Zbog usporenog rasta Uniju je teško braniti na ekonomskim osnovama, a pružajući podršku korumpiranim autoritarcima kao što je Vučić Brisel osnažuje optužbe da EU i njeni centristički branioci više ne zastupaju bilo kakve vrijednosti.

Na kraju, Evropa nema mnogo prava da drži lekcije Putinima, Orbanima, Erdoganima i Kačinskima ovog svijeta o njihovim demokratskim neuspjesima, ako je spremna da prihvati političare poput Vučića. Rastući jaz između riječi i djela EU može se tada lahko pretvoriti u oružje za njene populističke kritičare koji, ako ništa drugo, barem u praksi sprovode ono što zagovaraju.

(TBT, FP)