ISLAMOFOBNI ISPADI Gradonačelnik Londona je čitao "zle" twitove, i nisu nimalo zabavni (VIDEO)

16.03.2018. u 09:26

GLOBAL

"Kažem, ubijte gradonačelnika Londona i riješili ste se najmanje jednog teroriste"


FOTO: (Screenshot Twitter)

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan je, kao jedan od govornika, učestvovao na multimedija festivalu South by Southwest (SXSW) u Austinu u Teksasu. U održanom govoru pozvao je na strože regulacije korištenja tehnologija, društvenih mreža i regulaciju govora mržnje na internetu. Kako bi poentirao, gospodin Khan je na konferenciji pročitao nekoliko twitova punih mržnje i islamofobnih ispada koji su bili upućeni upravo njemu.

Kasnije je na Twiteru objavio video; Khan u njemu počinje s nekoliko zabavnih twitova. Dok čita kako ga ljudi, recimo, upoređuju s golubom ili mu pišu da izgleda kao loš dubler Josea Mourinha, cijela stvar još uvijek djeluje kao dio zabavnog i vrlo popularnog serijala Jimmyja Kimmela u kojem poznate osobe u kameru čitaju zlobne komentare o sebi. No, Khan odjednom počinje čitati i poruke koje su duboko uznemirujuće, a u kojima ga vrijeđaju zbog činjenice da je musliman.

'Želim da se Sadiq Khan raznese', čita Khan.

Neko mu piše: "Kažem, ubijte gradonačelnika Londona i riješili ste se najmanje jednog teroriste"; ili "Muslimani nemaju dostojanstvo. Želim da se Sadiq Khan raznese kao što to svi muslimani čine. Možda tada dobije svojih 12 djevica"; ili pak: "Postoji jednostavno rješenje za terorizam. Deportirajte muslimane, počevši od jadnog sebe".

Na kraju objašnjava: "Ne čitam ovo da bih sebe prikazao žrtvom već kako bih izrazio zabrinutost zbog ovakvih ispada s kojima se suočavaju brojni mladići i djevojke, pripadnici manjinskih grupa".

Khan dodaje da su djevojčice i žene otjerane sa ovih platformi, čime je obrnuta duga borba za jednakost spolova.

"Platforme poput Facebooka, Twittera i YouTubea su donijele velike benefite društvu, ali i ozbiljne izazove. Već smo videjli dokaze da se na pojedine izbore i referendume utjecalo. Svjedoci smo porasta ekstremističke propagande i online zlostavljanja, mizoginije i religiozne mržnje. Lažnih vijesti koje šire dezinformacije", rekao je Khan i dodao da teroristi i ekstremni desničari koriste ove platforme ne samo da bi inspirirali, nego da bi radikalizirali i isprali mozak ljudima. "Sve ovo nas dijeli, umjesto da nas ujedinjuje".

Khan je istakao da na svima nama da se suočimo sa ovim problemom.

"Kompanije, vlade, političari i mediji i vi", poručio je Khan. "Hajde da radimo zajedno da stanemo na put mržnji", zaključio je.


Video možete pogledati na linku ispod:

https://twitter.com/SadiqKhan/status/973290039860920321

(TBT)