SUMNJIVI TRAGOVI PARA TURSKOG VLADARA: Malteška advokatska firma potvrdila Erdoğanove offshore poslove

14.03.2018. u 23:42

BUSINESS

Krajem novembra prošle godine, u Turskoj je izbio politički skandal koji je pokrenut objavljivanjem bankovnih dokumenata od strane čelnika opozicijske stranke (CHP) Kemala Kiliçdaroğlua. U tim se dokumentima detaljno opisuje kako se unutar klana turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana podijelilo 15 miliona dolara.


FOTO: (EPA)

Krajem novembra prošle godine, u Turskoj je izbio politički skandal koji je pokrenut objavljivanjem bankovnih dokumenata od strane čelnika opozicijske stranke (CHP) Kemala Kiliçdaroğlua. U tim se dokumentima detaljno opisuje kako se unutar klana turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana podijelilo 15 miliona dolara. Ovi tajni milioni preneseni su s turskog bankovnog računa u Halkbanci firme Bellway Limited čije je sjedište na ostrvu Man na račune bliskih Erdoğanovih suradnika tokom nekoliko sedmica u decembru 2011. i januaru 2012. godine. Firma Bellway je kontrolira firmu Pal Shipping Trader One, u vlasništvu ima i američki tanker Agdash vrijedan 25 miliona dolara te još dvije firme u offshore strukturi: Bumerz Limited i Bumerz Denizcilik. Ove firme osnovala je obitelj Erdoğan s prijateljima tokom 2007. i 2008. godine.

Nekoliko sedmica nakon ovih otkrića, sukob između Erdoğanova AKP-a i opozicijskog CHP-a se nastavlja, a obje stranke žestoko se bore oko značenja bankovnih dokumenata koji detaljno opisuju obiteljski offshore posao turskog predsjednika. Istovremeno istraga Evropske novinarske suradnje (EJC) otkrila je nove detalje oko offshore strukture Erdoğanovih firmi. Prije nekoliko mjeseci u sklopu velike novinarske istrage Malta Files Nacional je već pisao o poslovima firmi povezanih s najmoćnijim turskim predsjednikom, a sada su otkriveni novi detalji o sumnjivim poslovima firme Pal Shipping Trader One. Ova je firma 2013. godine pokušala otvoriti račun u nekoj od malteških banaka, ali zbog sumnjive prošlosti njezinih vlasnika i povezanosti s obitelji turskog predsjednika to nije bilo moguće napraviti. U istrazi EJC-a i portala Black Sea otkriveno je kako je račun na kraju ipak otvoren i to uz veliku, vrlo vjerovatno i ilegalnu, pomoć jedne malteške advokatske firme. Pal Shipping je 2013. angažirao advokatsku firmu Credence Corporate Advisory Services koji je potom malteškim bankama uputio zahtjev za otvaranje računa firme Pal Shipping.

Međutim i ovaj je zahtjev odbijen od strane banaka koje su od Credencea zatražili detaljan prikaz vlasničke strukture firme Pal Shipping. Banke su zatražile i da se provede ‘due diligence’ firme, ali taj zahtjev kao i zahtjev o detaljnom prikazu vlasničke strukture nikada nije odobren i banke nikada nisu dobile tražene podatke i Pal Shipping nije mogao otvoriti račun u malteškim bankama.

E-mail poruka zaposlenika firme Credence iz koje je vidljivo kako je ta firma otvorila račun preko kojeg se isplaćivao novac firmi Pal Shipping iza koje stoji obitelj Erdogan

No, to nije spriječilo firmu Credence i njihove turske klijente da nastave sa svojim planom nakon što su odlučili da im se ne da previše zamarati sa zahtjevima banaka jer su na sve načine željeli zaštiti identitet stvarnih vlasnika firme Pal Shipping i tankera vrijednog 25 miliona dolara koji nikada nije plaćen jer su novci od prodaje završili na računu bliskih Erdoğanovih prijatelja, a kasnije vrlo vjerovatno, i na njegovim računima u poreznim oazama. Umjesto da im nevoljkost njihovih klijenata da predaju svu potrebnu dokumentaciju i detalje poslovanja bude znak za uzbunu, advokatska firma Credence Corporate Advisory Services odlučila je to zanemariti te je svojim daljnjim postupcima prekršila malteške i europske zakone. Credence je, naime, odlučio na svoje ime otvoriti račun u malteškim bankama s kojih su potom sredstva uplaćivana na račune firme Pal Shipping u inozemstvu. Ovakvim potezom firma Credence je omogućila Erdoğanovim firmama da ‘ispod radara’ i bez kontrole evropskih regulatora posluju u poreznoj oazi poput Malte.

Malteške vlasti su novinarima EIC-a potvrdile da ovakav način poslovanja budi sumnju u legalnost i da Credence nema pravo preko svog računa isplaćivati novac drugih firmi te da će o ovom slučaju pokrenuti istragu. Iz firme Credence odgovorili su da njihov potez ni na koji način nije protuzakonit i da nemaju razloga sumnjati u legalnost poslova njihovih klijenata, iako postoje ozbiljne sumnje da je preko ove firme Erdoğanova obitelj izvlačila novac iz Turske te je povećavala svoje ionako veliko bogatstvo. Otkriće da firma Pal Shipping ima preko advokatske firme Credence otvoren offshore bankovni račun na Malti, s druge bi strane, moglo dati novi adut turskoj opoziciji koja već godinama pokušava dokazati sumnjive tragove novca dugogodišnjeg turskog vladara i njegove obitelji.

(TBT, Nacional)