MUČENJE ZATVORENIKA I „WATERBOARDING“: Šta znamo o Gini Haspel, novoj direktorici CIA-e

14.03.2018. u 23:42

GLOBAL

Kao tajni obavještajac CIA-e, Haspel je 2002. godine nadgledala mučenje dvojice osumnjičenih terorista


FOTO: (Screenshot YouTube)

Gina Haspel, koju je Trump odredio da naslijedi mjesto direktora CIA-e od Mikea Pompea, nadgledala je mučenje zatvorenika u Tajlandu.

Donald Trump napravio je rokadu na najvišim pozicijama u administraciji SAD-a. Državni sekretar Rex Tillerson je otpušten, na njegovo mjesto je došao Mike Pompeo koji je bio direktor obavještajne službe CIA. Na Pompeovo mjesto, Trump je postavio njegovu zamjenicu, Ginu Haspel, koja će tako postati prva žena u historiji na toj poziciji.

Karijera Haspelove nije bez mrlja. Kao tajni obavještajac CIA-e, prema pisanju New York Timesa u tekstu iz prošle godine, Haspel je 2002. godine nadgledala mučenje dvojice osumnjičenih terorista. U zatvorskom kompleksu poznatom kao "Mačije oko" u Tajlandu, dvojica zatvorenika Abu Zubaid i Abd al-Rahim su podvrgnuti različitim oblicima mučenja, uključujući i "waterboarding". Zubaid je bio podvrgnut "waterboardingu" 83 puta tokom mjesec dana, prije nego što su ispitivači odlučili da iz njega ne mogu izvući korisne informacije.

Malo je poznato o životu i karijeri Gine Haspel. Rođena je 1956. godine, a u CIA-u se zaposlila 1985. Za vrijeme Obamine administracije, stupa na poziciju zamjenika direktora ogranka CIA-e koji se bavi tajnim operacijama po svijetu. Trump je 2017. postavlja na mjesto zamjenice direktora CIA-e, a sada je postavlja na najodgovorniju poziciju.

"Nakon trideset godina kao oficir CIA-e, bila mi je čast služiti kao zamjenica direktora", Haspel je izjavila Washington Post. "Jako sam zahvalna predsjedniku Trumpu zbog prilike, i počastvovana njegovim povjerenjem u mene, što sam nominirana za direktora CIA-e."

(TBT)