ISTOČNI DIV JE LJUT: Kina okreće leđa Evropi

14.03.2018. u 00:05

BUSINESS

Ima indikacija da bi Kina mogla da odloži slijedeći samit "16 plus 1",

FOTO: (Profimedia)

Nakon kritika iz Bruxellesa i Berlina da želi da podeli Stari kontinent, Kina razmišlja da prorijedi samite koje održava sa istočnoevropskim zemljama.

Kako prenosi Reuters, pozivajući se na izjave trojice evropskih diplomata, ima indikacija da bi Kina mogla odložiti slijedeći samit "16 plus 1", koji je predviđen za kraj ove godine u Sofiji, i da ubuduće takve skupove održava svake dvije godine, umjesto jednom godišnje.

Moguća promena rezultat je nelagodnosti Pekinga zbog kritika koje su na račun samita upućene iz Bruxella, Berlina i nekih drugih prijestonica, u vrijeme kada Evropska unija razmatra mjere za stritkniju kontrolu preuzimanja evropskih kompanija od strane kineskih rivala.

Rojters konstatuje da su širi samiti EU-Kina poslednjih godina postali napetiji, a da sa poslednja dva nisu izdata zajednička saopštenja zbog neslaganja oko trgovine i oko Južnog Kineskog mora.

Neke diplomate takođe govore o razočaranosti Kinom i Istočnom Evropom zbog sporosti postizanja poslovnih sporazuma na samitima u postojećem formatu, koji su pokrenuti 2012. godine. Prvi je bio u Varšavi, a poslednji u novembru u Budimpešti.

"Format '16 plus 1' neće odumrijeti, jer ti formati nikada ne odumiru, oni imaju svoje živote, ali će to biti manje intenzivan format, koji će se, moguće, pomjeriti ka bilateralnim razgovorima", rekao je jedan visoki zvaničnik EU.

Drugi evropski diplomata smatra da je na najvišem nivou vlasti u Pekingu donijeta odluka da se smanji profil samita zbog brige da se time šteti imidžu Kine i podrivaju njeni širi ciljevi u Evropi. Reuters navodi da kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Portparol bugarske vlade je za britansku agenciju izjavio da se Sofija usredsredila na svoju ulogu kao zemlje koja u prvoj polovini ove godine predsjedava Evropskoj uniji, a da još nije određen datum za sledeći samit "16 plus 1".

Pored Kine, na tim skupovima učestvuje 16 država Istočne Evrope: članice EU Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija, kao i Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija, podseća Reuters.


(TBT)