KARKIN BRANI LATIĆA Karkin: Braća Latići su moji prijatelji, branio sam ih u komunizmu, branit ću ih i sada!

13.03.2018. u 02:39

MARKER

Zato ni odluka da se Karkin uključi u ovaj, na izgled bezazalen slučaj, nije nimalo bezazlena. Latić je jedan od najčitanijih kolumnista u BiH i njegovi tekstovi su ozbiljno uzdrmali režim. Očito da ga režim želi zastrašiti i ućutkati

 

FOTO: Karkin (Youtube)

Muamer, sin Alije Budnje, omraženog tajkuna sa Ilidže, tužio je Nedžada Latića zbog navodne klevete koju je navodno počinio u nekoliko tekstova objavljenih na portalu The Bosnia Times, a u kojima se tretiralo ubistvo Dženana Memića, mladića iz Hrasnice.

Latić je zbog istih takstova bio privođen u Tužilaštvo  od strane Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u ovom predmetu Seada Kreštalice. Tužilaštvo ovo ubistvo tretira kao saobraćajni udes kojeg su izazvala dvojica Roma sa Ilidže Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija.

Otac Dženana Memića, Muriz, pak tvrdi da je njegov sin ubijen i da zna izvršioca kao i saučesnika ubistva, te da to nisu Seferovići.

Jedan od osumnjičenih kojeg na društvenim mrežama krive poznanici Dženana Memića je i Muamer Budnjo. On to negira i Tužilaštvu je dostavio dokaze da te večeri nije bio u Bosni i Hercegovini.

Pošto su tekstovi Nedžada Latića izazvali veliko interesovanje i naravno ogorčenje građana zbog uvejrenja da je Alija Budnjo umješan u ovaj proces na način da je sakrivao pa čak i uništavao materijalne dokaze koji bi mogli ukazivati da se desilo ubistvo, a ne saobraćajni udes, Budnjo je tužio Latića zbog klevete, a sestru ubijenog Dženana, Arijanu  zbog sumnje da je počinila krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na način da je prijetila nekom od svjedoka.

Ovo su vjerovatno oblici zastaršivanja ogorčenih građana zbog zataškavanja ubistva Dženana Memića.

Najglasovitiji sarajevski advokat Fahrija Karkin je prijatelj Nedžada Latića i njihovo prijateljstvo datira još od Procesa iz 1983. godine kada je Karkin bio jedan od branilaca uhapšenih muslimana. Karkin je postao poznat i da je branio sarajevsku mafiju, poput Ismeta Bajramovića Ćele i Ramiza Delalića Ćele, koje je on smatrao svojim prijateljima i „sarajevskom rajom“. On ne krije da tako doživljava i braću Latiće, kao hrabre momke koji su kao mladići smjeli ustati protiv komunističkog režima, kao i protiv aktaualnih moćnika.

Zato ni odluka da se Karkin uključi u ovaj, na izgled bezazlen slučaj, nije nimalo bezazlena. Latić je jedan od najčitanijih kolumnista u BiH i njegovi tekstovi su ozbiljno uzdrmali režim. Pored prijetnji i napada koje Latić preživljava zbog svojih hrabrih stavova, očito da ga režim želi ućutkati i tužbama za klevetu. 

 

(TBT)