VOŠTANA FIGURA U PREDSJEDNIŠTVU BiH?! Izetbegović: Najveću šansu dao sam Zvizdiću

14.03.2018. u 00:05

POLITIKO

Ovo je Izetbegovićev  ziheraški potez jer su Zvizdićeve  šanse da pobijedi Radončića male, a ako bi ga i pobijedio, mnogo veće će imati izgleda da pobijedi Izetbegovića na prvom stranačkom kongresu za čelnu poziciju SDA!


FOTO: Izetbegović (Faktor)

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da OHR neće nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH, ali da bi trebalo da pomogne da se dođe do nekih rješenja.

„S obzirom na to da je Ustavni sud ustanovio da je rješenje OHR-a koje je svojevremeno nametnuto pogrešno i da ga treba popravljati, smatram da bi bilo pošteno, u najmanju ruku, od OHR-a i međunarodne zajednice da se iskristališe neko rješenje kada je riječ o Domu naroda FbiH“, rekao je Izetbegović za sarajevsku televiziju TV1.

Govoreći o kandidatu SDA za člana Predsjedništva BiH, Izetbegović, koji je i lider te stranke, istakao je da je najveću šansu dao Denisu Zvizdiću.

„ On ima najveću šansu da se afirmira, da se pokaže. Pomalo sam ga kočio da vodi politiku koja privlači pažnju zato što je morao da sačuva stabilnost Vijeća ministara. On je sa moje strane bio preferiran i stavljen u poziciju da odigra za sebe ponajviše i naslijedi me. Je li to uspio sa ovom mojom kočnicom, to treba da ocijeni široko tijelo u SDA“, naglasio je Izetbegović.

Očito se Izetbegović odlučio ponuditi partnera Andreju Plenkoviću kao umjerenijem hrvatskom, odnosno HDZ-ovom lideru od Kolinde Grabar Kitarović koja je bliža Draganu Čoviću. Pored toga, hercegovački klan kojeg predvodi Zvizdić sa braćom Čampara zakleti su politički neprijatelji Fahrudinu Radončiću, najozbiljnijem njegovom rivalu.

Ovo je Izetbegovićev ziheraški potez jer su Zvizdićeve  šanse da pobijedi Radončića male, a ako bi ga i pobijedio u utrci za člana Predsjedništva BiH, mnogo lakše će pobijediti Izetbegovića na prvom stranačkom kongresu za čelnu poziciju SDA! Što mu i jeste prikriveni cilj da evropeizira, odnosno deislamizira SDA. U tome će imati svesrdnu podršku Bruxellesa pa i butum Evrope.


(TBT)