SAUDIJCI ZABRINUTI Financial Times: Odlaže se prodaja najvrijednije naftne kompanije na svijetu

14.03.2018. u 00:05

BUSINESS

Incijalna javna ponuda navrijednije naftne kompanije na svijetu, Saudi Aramka, vjerovatno će biti odložena i to najranije za 2019. godinu, piše Financial Times pozivajući se na izjave britanskih zvaničnika.


FOTO: (Reuters)

Prvobitno je najveća svjetska flotacija jedne kompanije na berzi bila planirana za drugu polovinu ove godine. Međutim, savjetnici za inicijalnu javnu ponudu (IPO) Aramka i dalje se bore da postignu cijenu od dvije hiljade milijardi dolara koliko traže vlasti Sudijske Arabije.

Londonska berza još uvek ima veliku šansu da bude domaćin ovog najvrijednijeg listinga, prema neimenovanim zvaničnicima upoznatim sa materijom. New York i London su vodeći kandidati za taj historijski IPO, kao i berza u Rijadu.

Saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih izrazio je prošle sedmice zabrinutost zbog potencijalnih rizika vezanih za izbor New Yorka kao mjesta za listiranje na berzi. On je naveo "sudske parnice i pravnu odgovornost" kao velike probleme u SAD.

- Sasvim iskreno, Saudi Aramko je previše veliki i previše važan da bi kraljevstvo bilo izloženo takvom riziku - rekao je al-Falih u intervjuu za tv mrežu CNN.

Njujorška agencija "Bloomberg" je izvijestila prošle sedmice da je ministar također nagovijestio da bi listiranje Aramka moglo biti odloženo.

Odlaganje bi, kako ocjenjuje FT, moglo da predstavlja prepreku naftom bogatoj kraljevini u njenim nastojanjima da reformira ekonomiju zavisnu od energetike, budući da se berzanski debi Aramka smatra ključnim stubom u realizaciji reformskih projekata.

Najavljeno je da će državni energetski gigant na IPO ponuditi oko 5,0 procenata svoje imovine.

(TBT, Blic)