SLJEDEĆE GODINE LETIMO U SVEMIR Musk planira probne letove

14.03.2018. u 00:05

TEME

"Mislim da bi baze na Marsu i Mjesecu, koje bi mogle da pomognu u obnavljanju života na Zemlji, bile zaista bitne“, istakao je Elon Musk


FOTO: Musk (Profimedia)

Baze na Mjesecu i Marsu bi mogle da pomognu u očuvanju civilizacije i bržeg oporavka na Zemlji u slučaju Trećeg svjetskog rata, ističe tehnološki preduzetnik Elon Musk.

Osnivač kompanije "Spacex" navodi da bi njegova kompanija već sljedeće godine mogla da organizuje probne letove svemirskim brodom, piše Yahoo.

Postoji mogućnost da će se dogoditi "još jedno 'mračno doba', naročito ako izbije Treći svjetski rat“, rekao je Musk.

Kako dodaje, njegova namjera jeste da se uvjeri da postoji takva mogućnost da se civilizacija očuva i vrati natrag, a možda i skrati "mračno doba".

"Mislim da bi baze na Marsu i Mjesecu, koje bi mogle da pomognu u obnavljanju života na Zemlji, bile zaista bitne“, istakao je on.

Kako dalje navodi, smatra da bi svemirski brod mogao da vrši "kratke letove“ najvjerovatnije već u prvoj polovini sljedeće godine.

Musk je raketu "Falcon Heavy“ lansirao prošlog mjeseca, najsnažniju koja trenutno postoji, a koja je u svemir poslala automobil Tesla Roadster boje višnje.


(TBT)