SVJEDOČENJE AMBASADORA O SUSRETIMA SA MILOŠEVIĆEM Zimmerman: On je najhladnija osoba koju sam upoznao. Nije imao lijepu riječ ni za nekog Srbina

13.03.2018. u 01:44

REGIONAL

Američki ambasador u Beogradu do 1992, u autorskom tekstu za magazin Newsweek 1999. godine, kada je počelo NATO bombardiranje, objavio je tekst o razgovorima sa Miloševićem. Pročitajte kako ga je video američki diplomata

FOTO: Milošević (Profimedia)

Ono što me je pogodilo u vezi sa Slobodanom Miloševićem je to što nije izgledao kao prosječan balkanski političar. Izgledao je kao zapadnjak. Na našem prvom sastanku, 1990. godine, rukovanje je bilo mlitavo, ali me je gledao direktno u oči, govorio jasno i djelovao vrlo iskreno. Bio je učtiv, ljubazan, očigledno je znao dosta o Sjedninjenim državama i pažljivo je slušao šta sam imao da mu kažem. Iz vokabulara je izbacio okoštali žargon ortodoksnog komunizma, iako smo sjedili u raskošnoj svečanoj sali srpske predsjedničke palate, ispod strogog portreta komunističkog vođe maršala Tita.

Nije prošlo puno vremena prije nego što sam vidio njegovu drugu stranu. On je najhladnija osoba koju sam upoznao. Nikad nije imao dobru riječ ni za koga, čak ni za Srbina. Činilo se kao da ljude gleda kao pijune u velikoj strateškoj igri, kao apstrakcije, objekte na raspolaganju njegovoj kontroli i manipulaciji, a ne kao ljude od krvi i mesa. Nakon što je srušio jednog srpskog saveznika, rekao mi je sa zadovoljstvom: "Babić je htio da bude velika faca. Sad je samo šerif." Verujem da mu je ova zlokobna hladnokrvnost olakšala naručivanje i odobravanje masovnih ubistava koja su mu donjela mjesto u historiji.

Miloševićev manir je autoritativan. Tokom više desetina sati koje sam proveo sa njim, rijetko je dozvoljavao da neko od pomoćnika bude u sobi. Ponekad sam morao ja da obavjestim njegovog ministra spoljnih poslova o čemu je bio razgovor. Njegova žeđ za kontrolom je bila skoro apsolutna. Jedan novinar mi je rekao da Milošević toliko duboko zalazi u kontrolu medija da piše scenarije za pojedinačne televizijske emisije. Iako umije da bude efektan javni govornik, više je sklon radu iz sjenke. Mislim da se Milošević dosta oslanjao na srpsku tajnu policiju za informacije; volio je skriveni svijet. On je izvanredno tajnovit, voli iznenađenja i dramu i vrlo rijetko otkriva karte.

Činilo se kao da ljude gleda kao pijune u velikoj strateškoj igri, kao apstrakcije, objekte na raspolaganju njegovoj kontroli i manipulaciji

Od početka smo razgovarali o Kosovu, koje je i tada bilo važna tema za SAD. Milošević je u to vrijeme kosovskim Albancima oduzeo građanska i politička prava. Jaka podrška i zaštita srpske manjine na Kosovu bile su njegov put do moći - to je bez sumnje razlog njegove tvrdoglavosti po tom pitanju. Argument koji je meni iznosio je bio jasan: "Kosovo je uvijek bilo sprsko" (zapravo, više od 500 godina je bilo pod vlašću Turske imperije).

Od "faktora mira" do "lica zla"

"Potpuna je besmislica reći da Albanci na Kosovu nemaju prava. Oni imaju više prava od bilo koje manjinske grupe u bilo kom dijelu Evrope. Postoji duga tradicija albanskog zlostavljanja Srba, i Srbi jednostavno moraju to ispraviti."

Milošević bi onda izvadio slike oskrnavljenih grobova i drugih navodnih grozota na Kosovu.

U ambasadi, moje kolege i ja smo raspravljai o tome da li je on svjestan da je njegovo hvaljenje o pravima Albanaca laž ili je sebe ubjedio u istinitost toga što tvrdi. Na kraju smo odlučili da on samo želi da manipulira i prevari svog sagovornika. To je često uspjevalo sa ljudima koji nisu znali pozadinsku priču ili koji su bili kupljeni njegovom uvjerljivom predstavom iskrenosti. Ali, postojale su stvari oko kojih je i sebe zavaravao. Čuo sam ga kako priča da Sjedinjene države planiraju da preuzmu kontrolu nad Balkanom u savezu sa Nemačkom, tradicionalnim neprijateljem Srbije. Uopće ne sumnjam da je vjerovao u ove besmislice. U tom smislu on ima vrlo paranoične poglede na međunarodne odnose. On misli da se svijet urotio protiv Srbije. Budući da su njegova djela kalkulirano dovela do upravo te situacije, on je bez sumnje siguran da je u pravu.

Poslednji put sam vidio Miloševića u aprilu 1992. Tada sam bio pred povratkom u SAD, pošto sam opozvan usljed srpskih zločina u Bosni. Poslali su mog kolegu iz Washingtona da uruči snažno protestno pismo zbog srpskog djelovanja. Milošević je odbijao da prihvati bilo kakvu odgovornost za to što se dešavalo u Bosni. U isto vrijeme je sa velikim entuzijazmom pričao o odličnim ekonomskim prilikama koje je Srbija imala za trgovinu i investicije iz zapadnih zemalja. Ovo je trajalo četiri ili pet sati, dok se večera koju je njegovo osoblje pripremilo hladila u drugoj sobi. Čitava atmosfera - laži, fantazije i janjetina koja se ohladila - bila je nadrealna. Mislim da jednostavno nije uspio da primjeti kontradikcije između onoga što priča i onoga što se dešava u Bosni.

Šta će pomjeriti Miloševića na Kosovu? Možda ništa. "Odbrana" Kosova je kamen temeljac njegove moći, faustijski pakt koji ne može olahko prekršiti. Možda misli da njegov život, pored njegove karijere, zavisi od toga. Moguće je da ima na umu šta se desilo sa Nikolajem Čaušeskuom, susjedom iz Rumunije, kada se narod okrenuo protiv nacionalističkog vođe koji nije ispunio obećanja. Ne isključujem mogućnost dramatičnog kraja za njega. Ipak, moguće je i da Milošević napravi neke ustupke i da se brani pred srpskim narodom da nije imao izbora zbog NATO bombi koje padaju sa neba. Sigurno neće reagirati na molbe na povjerenje, ili na zbunjene signale, ili na podjeljenu NATO alijansu. Niko u ovom trenutku ne zna da li će popustiti pred silom koja je uperena protiv njega. Ali sam apsolutno siguran da neće popustiti ni pred čim drugim.

/Tekst je napisan u aprilu 1999. godine, objavljen u magazinu "Newsweek"/


(Warren Zimmerman je bio ambasador Amerike u Jugoslaviji od 1989. do 1992. godine. U vreme nastanka ovog teksta bio je profesor međunarodne diplomatije na Univerzitetu Kolumbija. Preminuo je 2004. godine.)


(TBT, Nedeljnik)