EKSKLUZIVNO: Zašto je Velika Britanija odobrila prodaju špijunske opreme vrijednu milione doalara bliskoistočnim režimima?!

13.03.2018. u 01:44

ANALITIKA

Brojke pokazuju milione dolara odobrenog izvoza u zemlje Zaljeva koje aktivisti za ljudska prava kritiziraju zbog špijuniranja i represije nad disidentima i liderima opozicije

FOTO: (AFP)

Od 2015. godine, Velika Britanije je odobrila izvoz opreme za špijuniranje u vrijednosti preko 40 miliona dolara za Bliski istok, potičući time bojazan da se ista koristi za praćenje političkih disidenata i aktivista.

Brojke pokazuju milione dolara odobrenog izvoza u zemlje Zaljeva koje aktivisti za ljudska prava kritiziraju zbog špijuniranja i represije nad disidentima i liderima opozicije.

Saudijska Arabija, čiji je princ Muhammed bin Salman u srijedu otpočeo trodnevnu posjetu Londonu, kupio je špijunsku opremu u vrijednosti od 818,000, a Kuvajt 2.8 miliona dolara. Bahrein, UAE i Katar su također učestvovali u kupovini opreme.

Prodaja špijunske opreme u Velikoj Britaniji 2015-2017

UAE .... $23.5m

Izrael .... $6.5m

Turska .... $3.4m

Oman .... $2.8m

Kuvajt .... $2.8m

Irak .... $1m

Saudijska Arabija .... $818,000

Katar .... $720,731

Egipat .... $664,298

Bahrein .... $544,452

Libanon .... $322,770

Tunis .... $251,625

Alžir .... $225,000

Moroko .... $207,843

Koalicija britanskih organizacija za ljudska prava organizirala je u utorak navečer proteste protiv bin Salmanove posjete. Oni saudijskog princa optužuju za korištenje „agende modernizacije“, dio čega bilo je dopuštanje Saudijkama da voze, kao zastor iza kojeg slamaju protivnike režima.  

Aktivisti će protestvovati protiv rata u Jemenu ali i upotrebe zakona za borbu protiv terorizma za progon aktivista za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji.

Prema navodima Amnesty UK zakoni su se koristili kako bi se donijele „nejasne i preopće optužbe za njihov mirni aktivizam,“ dok „ozloglašeni“ Specijalizirani kazneni sud zloupotrebljava zakone o terorizmu kako bi „krajnje nepravednim suđenjima“ zatvarao aktiviste za ljudska prava.

Cjelokupni iznos koji je Velika Britanija odobrila za izvoz špijunske opreme Bliskom Istoku od 2015. godine iznosi 42,776,315 dolara. Brojke pokazuju i milione dolara izvoza u Alžir, Irak, Libanon, Moroko, Oman i Tunis.

Velika većina izvoznih dozvola izdata je za „softvere za opremu za presretanje telekomunikacija“ odnosno opremu za presretanje telekomunikacija.

Represija

Prodaja špijunske opreme zemljama gdje postoji jasan rizik od interne represije zabranjeno je britanskim zakonom o kontroli izvoza iz 2008. godine, ali nove brojke pokazuju da je vlada odobrila prodaju špijunskih programa Saudijskoj Arabiji, Bahreinu, Turskoj i Egiptu, unatoč dokazima koji ukazuju da se tehnologija koristi za praćenje aktivista i protivnika režima.

Špijunska oprema obuhvata sve od softvera za pristup emailovima i telefonskim razgovorima do opreme kojom se mobilni telefoni pretvaraju u skrivene mikrofone.

Brojke su ugledale svjetlo dana u vrijeme kada se sigurnosni eksperti okupljaju na događaju službene sigurnosti britanske vlade u Farnboroughu. Istovremeno, Saudijski službenici prisustvuju konferenciji o sigurnosti i nadzoru koju je opozicija nazvala „godišnjom sedmicom nadzora finansiranom od strane vlade“.

Andrew Smith, glasnogovornik Kampanje protiv trgovine oružjem, koja je sastavila izvještaj, izjavio je: „Za represiju se ne koristi samo konvencionalno oružje već i špijunska oprema. Potpuno je neodgovorno od vlade da promovira i prodaje špijunsku opremu režimima koji su već od ranije poznati zbog ugnjetavanja disidenata.

„Događaji poput tih samo jačaju britanske veze sa diktaturama i potvrđuju ulogu vlade kao globalnog trgovca oružjem. Oni narušavaju tvrdnje Velike Britanije o promoviranju ljudskih prava i jačaju poziciju represivnih režima.“

Lloyd Russell-Moyle, zastupnik laburističke stranke i član utjecajnog komiteta za kontrolu izvoza oružja (CAEC), rekao je: „Uz posebnu iznimku ljudi koji su osumnjičeni za terorističke napade, Britanci, iako mogu biti prisluškivani od strane vlade, sigurni su od proizvoljnih hapšenja, mučenja ili vansudskih pogubljenja. Isto se ne može reći za građane desetina država za koje Britanija odobrava prodaju špijunske opreme.

„Dozvole za Egipat su posebno zabrinjavajuće. Njihova vojna hunta uklonila je zakonske prepreke i omogućila beskonačno i bespravno zatvaranje ljudi. Desetine hiljada političkih zatvorenika ostaje na tajnim mjestima gdje je mučenje rutinsko i endemično. Egipatski lider nazvao je kritiziranje državnih sigurnosnih servisa izdajničkim potezom“.

Špijuniranje građana

Prošle godine, BBC je otkrio da BAE Systems, najveći britanski izvoznik oružja, tajno prodaje tehnologiju masovnog nadzora šest bliskoistočnih zemalja koje su kritizirane za represiju nad svojim građanima.

Program je korišten za špijuniranje ogromnog broja mobilnih telefona i emailova, pokrenuvši time optužbe organizacija za ljudska prava da su vlade Saudijske Arabije, UAE, Omana, Katara, Alžira i Moroka koristile špijunsku opremu da ušutkaju opoziciju.

Sekretar međunarodne trgovine Liam fox prethodno je rekao da njegov sektor ima „stroga“ pravila i „ozbiljno“ shvata reguliranje špijunske opreme, ali je optužen za saučesništvo u nasilju i represiji finansiranim od strane vlade. 

Glasnogovornik Ministarstva za međunarodnu trgovinu izjavio je: „Britanska vlada vrlo ozbiljno shvata svoje odgovornosti za kontrolu izvoza i provodi jednu od najstrožijih kontrola izvoza na svijetu. Mi rigorozno pregledamo svaku aplikaciju pojedinačno na osnovu kriterija EU za licenciranje izvoza državng naoružanja, pri čemu su rizici od povrede ljudskih prava ključni dio naše procjene za licenciranje.

„Nećemo izdati dozvolu ukoliko to ne bi bilo u skladu s tim kriterijima i otkazali bismo odnosno povukli licence onda kada bi došlo do promjene nivoa rizika.“


(TBT, MEE, Prevela Esma Latić)