SAUDIJSKI PRINC NAPAO ERDOGANA: Turska je dio trougla zla

11.03.2018. u 06:12

GLOBAL

Moćni saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman opisao je Tursku kao dio "trougla zla" zajedno sa Iranom i tvrdim islamističkim grupama, prenio je egipatski dnevnik "Al Shoruk".


FOTO: bin Salman (Profimedia)

Saudijski princ također je optužio Tursku da pokušava vratiti Islamski kalifat, ukinut prije skoro jednog vijeka kada se Osmansko carstvo srušilo, prenosi "Reuters".

Njegovi i komentari odražavaju duboku sumnju Saudijske Arabije na turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, čija vladajuća AK stranka ima korijene u islamističkoj politici i koji se postavio kao saveznik Katara u sporu sa Saudijskom Arabijom i drugim zaljevskim državama.

Turska također u Siriji surađuje sa Iranom, glavnim suparnikom Saudijske Arabije na Bliskom istoku, a iranski i turski vojni lideri su se više puta sretali prošle godine.

- Savremeni trougao zla obuhvata Iran, Tursku i ekstremne vjerske grupe - rekao je Muhamed bin Salman.

Princ je razgovarao sa urednicima egipatskog časopisa tokom posjete Kairu, na svom prvom putovanju u inozemstvo od prošle godine, nakon što je postao prestolonasljednik.

On je rekao da bi spor sa Katarom mogao biti dugotrajan, uporedivši ga sa američkim embargom na Kubi, postavljenim prije 60 godina, ali je smanjio utjecaj svoje države na taj spor.

Saudijska Arabija, UAE, Egipat i Bahrein su u junu prekinuli diplomatske i trgovinske veze sa Katarom, obustavili avio i putne saobraćajnice sa najvećim svjetskim izvoznikom tečnih prirodnih gasova, koji je dom najveće američke vojne baze u regionu.

Međutim, princ Salman je rekao da Kataru neće biti zabranjeno da prisustvuje arapskom samitu koji će se održati u Saudijskoj Arabiji kasnije ovog mjeseca.

(TBT)