PUTIN POSALO TRUMPU ZAPEČAĆENO PISMO U CRNOJ KUTIJI Sadržaj pisma i dalje je MISTERIJA

11.03.2018. u 06:11

GLOBAL

Prema detaljima iz knjige "Ruski rulet", po završetku ceremonije takmičenja ćerka oligarha Agalarova predala je Trumpu zapečaćeno pismo, tačnije, ostavila ga je u upravnoj zgradi Mis univerzuma u New Yorku


FOTO: Putin Trum (PROFIMEDIA)

Donald Trump i Vladimir Putin se možda nisu sreli na izboru za Mis univerzuma 2013. godine koje se održalo u Moskvi, ali je Trump dobio zapečaćeno pismo od strane ruskog predsjednika kada je stigao u New York.

Trump je tada izrazio želju da se upozna sa prvim čovekom Rusije, nadajući se da će Putin doći na takmičenje. Njegov tadašnji partner, ruski oligarh i programer, Aras Agalarov platio je milione da se taj događaj održi u dvorani koja je bila u njegom vlasništvu.

Putin se nije pojavio, ali je poslao izaslanika u vidu prvog zamjenika, a prema detaljima iz knjige "Ruski rulet", po završetku ceremonije takmičenja ćerka oligarha Agalarova predala je Trumpu zapečaćeno pismo, tačnije, ostavila ga je u upravnoj zgradi Mis univerzuma u New Yorku.

Prema knjizi, pismo je bilo zapečaćeno i smešteno u crnu lakiranu kutiju i njegov sadržaj još nije poznat.

Kako se navodi, a sudeći i po tvitovima Donalda Trumpa iz tog perioda, on je Putina bukvalno proganjao i može se reći, javno molio da se upoznaju.

„Da li mislite da će Putin biti u novembru prisutan u Moskvi? I ako bude, da li će postati moj novi najbolji prijatelj?“, napisao je Trump tada.

U nastavku se pominje da je dobio poruku od Agalarova u kojoj je pisalo da bi gospodin Putin volio upoznati gospodina Trumpa.

Ono što je Trampa najviše uzbudilo bio je poziv Dimitrija Peskova, potparola Kremlja.

„Ako te pozove Peskov, to je kao da te je lično Putin zvao“, rekao mu je tada muzičar i publicista Rob Goldstoun.

Trumpov "osećaj zaljubljenosti" u Putina činio je da njegove izjave u medijima djeluju kao izjave zaljubljenog tinejdžera, a zenit je doživjela prilikom njegovog gostovanja kod Davida Letermana.

„On je sjajan momak, sreli smo se jednom, rekao je Trump tada“, ali ta njegova tvrdnja nema dokaza.

„Znaš, prije par mjeseci sam boravio u Moskvi iz razloga što se tamo održavalo takmičenje za Mis univerzuma čiji sam vlasnik licence, i imao sam sjajan tretman. Putin mi je poslao prekrasan poklon sa predivnom propratnom notom. Razgovarao sam sa njegovim ljudima. Pogledaj samo šta radi sa Obamom“, dodao je.

Međutim, 2016. godine, usred predsjedničkih izbora, Trump je smanjio ljubav prema Putinu.

„Ne znam šta mislite pod time da smo povezani. Mislim, on je rekao veoma lijepe stvari o meni, ali nismo ni u kakvom kontaktu“, izjavio je tada za ABC news.

U knjizi stoji da je prilikom dogovaranja susreta sa Putinom, bila ideja da nauči par rečenica na ruskom u namjeri da ga pozdravi prilikom dolaska. Međutim, tada je Putin poslao svog izaslanika Vladimira Kozina, zbog, kako je rečeno, saobraćajnog problema iz razloga što je grad u isto vrijeme pohodio i Holandski kraljevski par.

Prema knjizi, taj događaj je poprilično razočarao Trumpa.


(TBT. Daily mail)