MOĆNICI SU SLABIJI NEGO ŠTO IZGLEDAJU: Političarima sa Zapada je izgleda lakše surađivati s moćnicima

11.03.2018. u 06:11

ANALITIKA

Širom svijeta broj autokrata raste, ali povijest pokazuje da su mahom bespomoćni

 

FOTO: Bin Salman (FAYEZ NURELDINE/AFP/Getty Images)

Nakon povratka Muammara al-Qaddafija sredinom 2000-ih, "bijesni pas" Bliskog istoka započeo je sa temeljitim reformama, prijateljski naklonjenim prema međunarodnim tržištima, ulagačima, SAD-u i Evropi. Iako je u većim zapadnim medijima prikazivan s dozom suosjećanja, u tim prilozima gotovo nikada nije naglašena činjenica da je novi Qaddafi nastavio vladati Libijom kao što je to radio stari – nasiljem. Njegova ostavština nije "Dubai na Mediteranu", već haos i krvoproliće u kojem su se Libijci našli od njegovog pada.

Moćnici su opet popularni

Na nekom apstraktnom nivou, Qaddafijeva je priča prilično tipična za mnoge lidere s Bliskog istoka koji su prerano označeni kao reformatori. Otkud onda nova romantika – u arapskom svijetu i na Zapadu – oko moćnika? To se naročito odnosi na saudijskog princa Mohammeda bin Salmana, čiji su dosadašnji članci zlatni standard kojem svaki svjetski vođa zasigurno mora težiti. Prinčeva zbirka članaka će vjerovatno postati bogatija ovaj vikend kada će posjetiti London, gdje će britanska premijerka Theresa May prostrijeti crveni tepih pred mladog monarha kao vrhunac njenih nastojanja ka jačanju finansijskih i vojnih odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Saudijske Arabije.

Moćnici su opet popularni. Dijelom i zbog američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove neskrivene sklonosti ka žestokim momcima iz cijelog svijeta, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, Rodriga Dutertea iz Filipina i egipatskog vođu Abdel Fattaha al-Sisija. Ali to nije izbor politike koji se može pripisati isključivo ekscentričnosti 45. predsjednika. Nastranu što zapadni dužnosnici rijetko, ako ikad, imaju izbor oko toga ko vlada drugim zemljama, čini se da vjeruju u ideju da autokrate donose stabilnost. To je posebno čudno jer moćnik, dobronamjeran ili ne, nema dobre rezultate.

1950-ih i 1960-ih Gamal Abdel Nasser u Egiptu, Houari Boumediene u Alžiru i Hafez al-Assad u Siriji  došli su na vlast obećavajući razvoj, društvenu reformu i nacionalno osnaživanje. Velike države koje su izgradili dominirale su određeno vrijeme, ali to je funkcioniralo samo kratko, ako ikako. Kad je revolucionarni žar izblijedio i skromni privredni rast oslabio, sila je ispunila prazninu. Nasljednici tih revolucionarnih vođa napravili su slabašne napore da mobiliziraju svoju javnost novim ili preoblikovanim ideološkim pozivima. Ipak, nije bilo ničeg herojskog u izgradnji "države institucija" – što se ionako nije dogodilo – a povezivanje borbe za oslobađanje Alžira ili prelazak Egipta preko Sueckog kanala 1973. s potrebom za privednim razvojem bilo je pretjerano. Umjesto toga, Mubarak, Benđedid, a kasnije i Bashar al-Assad u Siriji, upravljali su sve više nelegitimnim i besciljnim statusom quo u kojem se države nisu mogle skupiti dovoljno snage da urade bilo šta umjesto provođenja sile nad svojim građanima.

Ipak, to nije samo arapski problem. Predsjednik Hugo Chavez pokrenuo je Bolivarsku revoluciju, započevši proces koji će njegov neotesani nasljednik, Nicolás Maduro, završiti: pad Venezuele. Čak ni principi i ideje na kojima je Mustafa Kemal Ataturk preusmjerio osmansko društvo i oblikovao Republiku Tursku – što se čini kao najuspješniji napor sveobuhvatnih reformi 20. vijeka – više ne privlače milione Turaka.

Države grabežljivci

Naravno, postoje i netipični primjeri. Vlade Singapura, UAE-a i Katara imaju izuzetno dobre rezultate kad je riječ o razvoju, sigurnosti i prestižu na globalnom nivou. One traže legitimitet jer su nedemokratske, ali i većinom negramzive, vlade stvorile bogatstvo i s njim velebnu infrastrukturu, učinile život dužim i zdravijim i stvorile prilike za svoje građane.  Naravno, ove vlade nisu uvijek dobronamjerne kako bi željele da ljudi vjeruju, ali uspjeh Singapura, Emirata i Katara se ne može poreći. Ova su ostvarenja, međutim, karakteristična za mjesta s manjom populacijom, jedinstvenim lokacijama, ogromnim bogatstvom i posebno harizmatičnim liderima. Drugdje su države moćnika su uglavnom postale grabežljive.

U velikim kompleksnim društvima, reforma zahtijeva stepen konsenzusa i prijenos autoriteta, što niko od tipičnih moćnika – čak ni oni okrenuti reformi – ne može podržati. Rezultat je klimavost autoritarnih politika i patoloških stanja do kojih su dovele uključujući nasilje, korupciju i radikalizaciju. Ovo se čini evidentno, a ipak ne samo da se i SAD i Evropa, na više načina, prilagođavaju ideji moćnika nego je i promoviraju. Iako Sisi nije dočekan s istim oduševljenjem kao saudijski princ, njegova upotreba brutalne sile u ubijanju terorista i ekonomskim promjenama donijela mu je divljenje na bitnim mjestima, a njegovi napori da očisti listu protivnika i kritičara dočekani su samo sa aljkavim protestima. Ovo nije sasvim drugačije od načina na koji su SAD i Zapad pristupili egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, koji je Suecki kanal ostavio otvorenim, održavajući mir s Izraelom, a islamiste držeći pod svojom čizmom. Međutim, Sisi je otišao korak dalje. Izazvao je egipatski vjerski establišment da se suoči s diskursom ekstremizma na koji su se ili suviše spremno prilagodili ili im je nedostajalo snage za borbu. Naročito je ovo egipatskom moćniku osiguralo hvalospjeve među političarima i zvaničnicima iz Evrope i SAD-a.

Političarima na Zapadu je izgleda lakše raditi s moćnicima. Naposljetku, demokratija je zbrkana. Moćnici se moraju manje brinuti o podilaženju Washingtonu nego demokrati koji su osjetljiviji na mišljenje javnosti. Uz to, iz perspektive američkih ili evropskih lidera, demokratija može proizvesti daleko gore lidere. Bez obzira na sve,  kada dođe do velike krize, službeni Washington bi svaki put izabrao Sisija umjesto Morsija iz Muslimanskog bratstva. Ako Libija i Jemen prežive haos u kojem se nalaze, to će se vjerovatno desiti pod vodstvom moćnika koje će svjetski lideri dočekati uz olakšanje što se prolijevanje krvi i haos primiču kraju. Ipak, stabilnost i sigurnost koju autoritarci pružaju jedva da su snažne i stvaraju patološka stanja koje prijete njihovoj moći, stvarajući krugove opozicije, represije, radikalizacije i nasilja.

Bez obzira na sve, nije teško uočiti zašto su ličnosti poput Mohammeda bin Salmana privlačne Saudijcima i strancima. Da, Jemen je sramotna katastrofa,  ali princ će stvoriti novu društvenu konvenciju, učiniti zemlju „centrom ulaganja“, dozvoliti ženama da voze i mladima pružiti priliku. To je daleko bolje od neuspjele ili oslabljene Saudijske Arabije.

Prava privlačnost Mohammeda bin Salmana, naročito Zapadu, je u njegovom obećanju, u nedostatku diplomatskijeg termina, da će „popraviti“ islam. Sisijev cilj je isti, ali nosi više težine kada dolazi od čovjeka koji će biti Čuvar dviju svetih džamija. Budući saudijski kralj je stvorio narativ koji su njegovi zapadni sugovornici ponovili nekoliko puta: da je vehabizam nekada bio blaži, ali je Islamska revolucija u Iranu dovela do uspona manje kompromisnog, manje tolerantnog saudijskog islama. Ovo se sigurno kosi s historijskim dokazima, ali je bez obzira fascinantno mnogima koji su nedavno boravili u Rijadu kao i mnogima koji žive tamo, sretni što ih vjerska policija više ne može hapsiti u ime očuvanja puritanskih principa islama.

Ipak, entuzijazam koji mnogi Saudijci i zapadne elite imaju prema Mohammedu bin Salmanu čini se istrošenim. Njegova primarna metoda za implementiranje promjene je gomilanje što je moguće više moći. I dok se čini da prinčeve pristalice ne mare, oni neće platiti cijenu ukoliko njegova transformacija Saudijske Arabije ne uspije, ukoliko nastavi rasti jaz između onoga što govori Saudijcima o njihovim životima i stvarnosti u kojoj završe i ako se rasprostranjena opozicija razvije. Ovo ne znači da će se Mohammed bin Salman pokazati nužno neuspješnim, nego ukoliko bude uspješan u preobrazbi Saudijske Arabije, to će biti podjednako i ironično i suprotno izgledima.

(TBT, FP, Prevela Jasmina Drljević)