ZABRANJENO PUŠENJE Bend se vraća više od 30 godina unazad

08.03.2018. u 01:52

LIFESTYLE

Ovom prilikom vratit će se više od 30 godina unazad i izvesti pjesme sa svoja prva četiri hvaljena albuma koja su ih dovela u sam vrh scene bivše države


FOTO: (public)

Jedan od najvećih i najdugovječnijih rock bendova, Zabranjeno pušenje, nastupit će na četvrtom ovosezonskom izdanju programa ‘Sviraj Stare’ u petak (23. marta) u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.

Ovom prilikom vratit će se više od 30 godina unazad i izvesti pjesme sa svoja prva četiri hvaljena albuma koja su ih dovela u sam vrh scene bivše države.

Legendarni sastav Zabranjeno pušenje osnovan je 1980. godine kao dio punk-rock/garage scene koja je u to vrijeme bila aktivna u Sarajevu. Prvi album ‘Das Ist Walter’ izdali su 1984. godine i odmah zabilježili svoj prvi hit ‘Zenica Blues’. Rani uspjeh odveo ih je na turneju po zemljama Jugoslavije gdje su se nakon 60 koncerata u najvećim dvoranama etablirali kao najjača rock atrakcija svog vremena. U isto vrijeme članovi benda pokreću i uspješan humoristični TV show ‘Top lista Nadrealista’ u kojem satirično kritiziraju režim koji ih okružuje.

Naredne godine izlazi im drugi album ‘Dok čekaš sabah sa šejtanom’ (1985.), ali se suočavaju sa službenom cenzurom vlade koja vodi do naglog pada prodaje pa grupu već tada neki članovi napuštaju i mijenjaju ih novi. Tako se “Pušenju” 1986. godine na bass gitari priključuje i svjetski poznati filmski režiser Emir Kusturica. Dramatične promjene na političkoj sceni omogućuju bendu povratak na turneju i izdavanje trećeg, legendarnog albuma ‘Pozdrav iz zemlje Safari’ (1987.) koji ih je, zahvaljujući ogromnim hitovima ‘Pišonja i Žuga’, ‘Fikreta’, ‘Dan Republike’, ‘Hadžija ili bos’, vratio na listu najtraženijih u regiji.

Nakon velikog uspjeha i 90 000 prodanih primjeraka trećeg albuma, 1989. godine im izlazi i četvrti, posljednji prije raspada benda. Album ‘Male priče o velikoj ljubavi’ zaokružio je predratno djelovanje jednog od najvećih glazbenih fenomena bivše države te, uz nastavak Top liste nadrealista, najavio teško vrijeme koje je uslijedilo.

Bend 1991. prestaje s radom i dijeli se na dvije frakcije, a ona koju danas poznajemo kao Zabranjeno pušenje, predvođena Sejom Sexonom, okupit će se tek nakon rata. U svojih prvih devet godina djelovanja, Zabranjeno pušenje rušilo je rekorde posjećenosti i prodaje, ali i duboko utjecalo na nekoliko generacija unutar regije.


(TBT)