SLOBIN DUH NAD BEOGRADOM Filip David: U Srbiji su pobijedile Miloševićeve snage

09.03.2018. u 02:16

REGIONAL

"Opozicija je razbijena! Ona nema više nikakvu snagu, čak je problem da se pređe cenzus od deset posto. Problemi su nastali kada je Vučić preuzeo proevropsku politiku nekih jačih opozicionih stranaka. Tu se opozicija nije snašla", istakao je David


FOTO: (Nedeljnik)

Beogradski književnik, esejista i dramaturg Filip David izjavio je u intervjuu za Radio Sarajevo da je politika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića šizofrena i da su u Srbiji pobijedile snage bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, za koje se vjerovalo da su postali dio političke prošlosti.

Komentirajući rezultate beogradskih izbora, David je istakao da je "Vučić nakon posljednjih izbora u Beogradu preuzeo apsolutnu vlast u Srbiji".

"Opozicija je razbijena! Ona nema više nikakvu snagu, čak je problem da se pređe cenzus od deset posto. Problemi su nastali kada je Vučić preuzeo proevropsku politiku nekih jačih opozicionih stranaka. Tu se opozicija nije snašla. Najveći problem je u tome da je veliko pitanje koliko je ta proevropska Vučićeva politika iskrena. Jer, ako vi posmatrate šta pišu mediji pod njegovom kontrolom, ti tabloidi, televizije, PINK i slične, oni su svi protiv Evrope, oni su svi proruski orijentirani. Tako da to unosi dosta veliku zabunu. Neko ko sa strane to posmatra, pita se da li je to stvarno jedna iskrena politika. Ako mediji pod kontrolom Vučića sprovode njegovu politiku, onda ta politika treba biti proevuropska", kazao je David za Radio Sarajevo.

 Prema njegovom mišljenju, takva Vučićeva politika je šizofrena. To je vidljivo i u srbijanskoj javnosti. Naime, kako je objasnio, uprkos Vučićevoj navodnoj europskoj politici, ankete pokazuju da tek 20-ak procenata stanovnika Srbije želi uopće u EU!? Tako da je, prema Davidom mišljenju, pravo pitanje kakvi će biti rezultati referenduma kada se jednom bude o tome odlučivalo.

 "Jasno je da sva finansijska pomoć jednoj dosta jadnoj ekonomiji u Srbiji, koja se batrga, pokušava stati na svoje noge, dolazi iz Europske unije. Sve finansije. Od Rusije malo toga stiže. Tako da tu postoji neki konkretni razlozi zašto se vlast u Srbiji stalno poziva na EU, a ispod žita radi na nekim drugim rješenjima", navodi David.

Zabrinut je činjenicom da srbijansko vodstvo ima kontakte ili ga podržavaju krajnje desni krugovi u Evropi, koji, kako su pokazali i talijanski izbori, sve više jačaju od Mađarske i Češke do Francuske.

"Ali što mene uvijek brine, to je ta podrška koja Srbiji dolazi iz krajnje nacionalističkih grupacija, politika. Uzmite u Austriji. Slobodarska partija, ekstremno desna, u Francuskoj je to Le Pen. Vi znači dobijate podršku od najvećih negativaca svjetske politike. To znači da oni u Srbiji prepoznaju nekog svog potencijalnog ili stvarnog saveznika. A od Srbije, političke situacije u Srbiji, u velikoj mjeri zavisi i stabilnost regiona. To je sve povezano. Živimo u opasnom vremenu gdje se u svijetu dešavaju mnoge neprijatne, čudne stvari, gdje taj desni populizam, zahvaljujući novim okolnostima, odnosno velikoj migraciji i drugim stvarima, dobija sve više zamaha i podrške običnih glasača", kazao je pisac, inače jevrejskog porijekla.

Govoreći o trendu u kojem snažne zemlje EU fravoriziraju Vučića, dok se zatvaraju oči pred onom što radi u Srbiji ili na Balkanu, David dodaje da Evropa nema drugoga izbora.

"On je jak predsjednik. Vidite, dobija na izborima uvjerljivo. Evropski političari se uzdaju u njega, jer nemaju u koga drugog. Prisjetite se istorije Jugoslavije i vremena Miloševića. Milošević je povremeno bio vrlo dobar saradnik Evrope, vjerovali su u njega. Poslije Miloševića vidite šta se dešavalo. Sada je došlo do pobjede svih onih koji su 5. oktobra 2000. godine izgledali poraženo. Oni su svi sada na vlasti. To je ta garnitura koja je antievropska, proruska, koja je bila poražena. Pogledajte njihove, od Vulina, Tome Nikolića do Nenada Popovića, da ne nabrajam. Pola vlade su likovi iz devedesetih godina za koje smo mislili da su zauvijek otišli sa političke scene", ističe David.

Primjetio je da je politika koju Vučić vodi prema Bosni i Hercegovini, podržavajući posredno Milorada Dodika, "jedna od stvari koja ide kontra navodnoj proeuropskoj politici srpskog političkog rukovodstva".

"Ti odnosi s Dodikom... Posljednje što je bilo jeste da je Dodik došao i glasao ovdje za Beograd!? To više nije licemjerno već tragikomično. I sve to vodi jednoj politici, dosta konfuznoj, koja pokušava da se snađe tamo gdje je korisno. Da uzme pare na strani. Razum govori uzmite pare od EU, a srce, mi smo bliski Rusima, Rusi su naši pravi saveznici", naveo je.

Govoreći o opasnostima da BiH i ovaj dio svijeta otkližu u novu nestabilnosti, pa i sukobe, David je kazao da ga uznemirava činjenica da nas vode političari koji nisu pouzdani, niti se možete vjerovati njihovim riječima.

"Situacija se može promijenit iz osnova tokom jednog dana. Bojim se ne nabolje, već nagore. Sretna je okolnost pa su te vojske rasformirane pa u našem regionu nema države koja ima jaku vojsku, koja može sama rješavati. Druga opasnost je što ako velike sile požele da ovdje imaju sukob, one će vrlo brz naoružati nove ili stare-savezike. Opasnost uvijek postoji. Politička nestabilnost je velika. Od svih problema koji su se pojavili sa rasturanjem Jugoslavije devedesetih - nijedan nije riješen. Svaki je nasilno zaustavljen, staveljen pod tepih. Čeka se da se samo od sebe rješava. A ovi političari nisu tog kalibra da mogu išta riješiti", zaključio je David.


(TBT)