NIKO KAO DŽEKO Bosanac ušao u historiju svjetskog fudbala

05.03.2018. u 02:17

TEMPO

Edin Džeko s posljednja dva pogotka u dresu Rome vratio je neizvjesnost u borbu za naslov prvaka Italije, ali i upisao svoje u historiju svjetskog fudbala


FOTO: (Getty Images/Guliver Image)


Edin Džeko s posljednja dva pogotka u dresu Rome vratio je neizvjesnost u borbu za naslov prvaka Italije, ali i upisao svoje u historiju svjetskog fudbala.

Napadač Bosne i Hercegovine prvi je igrač u historiju s najmanje 50 pogodaka u tri od pet najjačih europskih liga.

Roma je sinoć zaustavila juriš Napolija prema naslovu prvaka, a junak pobjede u Napulju bio je upravo Džeko zabivši dva pogotka uz sjajnu igru. Stigao je i obraniti gol nakon jednog nezgodnog kornera domaćih koji su izgubili, iako su dominirali s više od 20 udaraca prema golu. Roma je zabila četiri od pet udarca u okvir, tri su bila Džekina.

Posljednjim golom ostvario je jedinstven jubilej kojim se ne može pohvaliti nijedan napadač. Niko prije njega nije skupio 50 i više golova u tri od četiri najjače europske lige.

Počelo je s Wolfsburgom, u čijem je dresu u 111 utakmica skupio 66 golova u Bundesligi tokom četiri sezone. Nastavio je u engleskoj Premierligi, u kojoj je za Manchester City tokom pet sezona skupio tačno 50 premierligaških golova u 130 nastupa. U Seriji A igra svoju treću sezonu i do 50. ligaškog gola stigao je u 95 nastupa za Romu. Ove sezone je u 35 nastupa za Romu zabio 16 golova i upisao 5 asistencija.

U klupskoj karijeri u svim natjecanjima skupio je 231 gol u 493 nastupa, a tome dodao i 52 gola za Bosnu i Hercegovinu.


(TBT)