BIVŠI TRUMPOV SURADNIK Gates priznao krivicu za saveznu zavjeru i davanje lažnih izjava

25.02.2018. u 03:28

GLOBAL

Gates se izjasnio o krivici u saveznom sudu u Washingtonu. Gatesova izjava data je dan pošto su nove optužnice podignute protiv njega i Manaforta


FOTO: Tanjug - AP Photo/Jose Luis Magana

Bivši visoki zvaničnik izbornog štaba Donalda Trumpa Rick Gates izjasnio se krivim po optužbama u istrazi specijalnog tužioca o ruskom miješanju u američke izbore.

Gates se izjasnio krivim po tužbi za saveznu zavjeru i davanje lažnih izjava, a njegovo prihvatanje krivice rezultat je dogovora sa sudom i ukazuje da planira surađivati u istrazi specijalnog tužioca Roberta Mullera.

Muller nastavlja da ispituje Trumpov izborni štab i Gatesovog dugogodišnjeg poslovnog suradnika Paula Manaforta.

Gates se izjasnio o krivici u saveznom sudu u Washingtonu. Gatesova izjava data je dan pošto su nove optužnice podignute protiv njega i Manaforta za utaju poreza i bankarske pronevjere.

Manafort, koji je bivši predsjednik izbornog štaba Trumpa rekao je da nije kriv i ostaje pri tome.

Dogovor o priznanju mogao bi biti značajan razvoj istrage i znak da 45-godišnji Gates planira ponuditi inkriminirajuće informacije protiv dugogodišnjeg suradnika Manaforta ili drugih članova Trumpovog štaba u zamjenu za blažu kaznu, naveo je New York Times.

U sudskim spisima se vidi da je Gates pristao da se izjasni krivim za urotu protiv američke vlade vezano za pronevjeru i neregistrirano lobiranje u inozemstvu kao i zalaganje saveznim vlastima.

Muller je protiv Gatesa i Manaforta prvi put podigao optužnice u oktobru i obojica su se izjasnila da nisu krivi.

Zasad nije jasno šta bi Gates mogao ponuditi istrazi specijalnog tužioca. U optužnicama protiv Gatesa i Manaforta ništa ne ukazuje na središnje pitanje Mullerove istrage - da li su Trump ili njegovi saradnici koordinirali aktivnosti s ruskom vladom da se ometu predsjednički izbori.

Gates je bio u izbornom štabu znatno duže od Manaforta koji je smijenjen u avgustu, ali je do dana izbora bio u Trumpovom avionu.

U optužnici se navodi razvijena shema Gatesa i Manaforta kako da sakriju od američkih vlasti milione dolara koje su zaradili kao politički konsultanti u Ukrajini gdje su radili za bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, dugogodišnjeg saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi New York Times.

List dodaje da su radom u Ukrajini bili povezani s brojnim ljudima s vezama u Kremlju, među kojima je tajkun Oleg Deripaska.

(TBT)