KOALICIONA DILEMA Meyer: Zašto je važno da Andrea Nales, buduća predsjednica SPD-a, ne bude u vladi

23.02.2018. u 03:30

KOLUMNA

 Ona je nova ključna figura njemačke politike i najbolja šansa za pridobijanje članstva

Piše: Henning Meyer, thebosniatimes.ba

Svjedoci smo zbunjujuće drame na njemačkoj političkoj sceni. Poslije preko četiri meseca od izbora još uvijek nemamo vladu, a posljednja nada se polaže u glasanje unutar Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD-a). Ako se članstvo ove partije do 2. marta izjasni protiv velike koalicije sa Kršćansko-demokratskom unijom (CDU), strankom kancelarke Angele Merkel – novi izbori su neizbježni. Oni će se održati u haotičnim okolnostima. Vođstvo SPD-a će vjerovatno morati da podnese ostavku, a kancelarka Angela Merkel možda neće biti u poziciji da se ponovo kandiduje, nakon dva neuspjela pokušaja da formira vladu. Uz uspon desničarske Alternative za Njemačku (AfD), ovo bi dodatno zatrovalo njemačku političku scenu, a posljedice bi se osjetile i van Njemačke. Šta treba učiniti da se izbjegne ovaj scenario?

Dvokružni pregovori koji su doveli do novog sporazuma o velikoj koaliciji žestoko su kritikovani na posljednjoj konferenciji SPD-a, gdje ih je podržala tanka većina vrha stranke. Još uvijek je neizvjesno da li će šire članstvo podržati ovaj sporazum, bez obzira na teške posljedice u slučaju odbijanja.

Ključ za razumijevanje ove situacije je u tome da protivnici velike koalicije više brinu o budućnosti SPD-a nego o koalicionom sporazumu. Njemačka debata o formiranju vlade odslikava unutarnji sukob karakterističan za mnoge socijaldemokratske partije.

Zagovornici velike koalicije tvrde da je SPD dobio značajne ustupke, a da je misija socijaldemokratije oduvijek bila popravljanje života ljudi gdje god je to moguće. Stoga je njihova dužnost da uđu vladu ako postoji mogućnost sprovođenja dijelova njihovog programa. Protivnici tvrde da će učešće u još jednoj velikoj koaliciji dodatno podriti povjerenje birača u ovu partiju i osigurati dalje opadanje socijaldemokratije u Njemačkoj. U tom smislu, nastavak postepenog propadanja SPD-a kroz još jednu veliku koaliciju ugrožava budućnost ove partije i njenih reformi. Samo bi jasan raskid sa prošlošću, u kombinaciji sa novim, transformatornim pristupom preokrenuo stvari u korist SPD-a.

Problem je u tome što su oba ova argumenta ispravna. Ključ za dobijanje glasova članstva i prevazilaženje nestabilnosti je u njihovom blagovremenom izmirenju. Prvo, vođstvo SPD-a treba da razumije da se ova dva gledišta odnose na različite vremenske rokove i strateške pristupe. Zastupnici velike koalicije ciljaju na kratkoročne dobiti u domenu javnih politika i vode se strategijom koja ide od spolja ka unutra: moguće je popraviti živote njemačkih građana i stoga partijska politika treba da sledi ovu pargmatičnu logiku. Gledište protivnika velike koalicije odnosi se na srednji i duži rok i kreće se od unutra ka spolja: ustavna je dužnost političkih partija da ponude nove političke ideje i tek onda uđu u izbornu trku i pokušaju da pridobiju birače.

Iako se glasanje članova nominalno odnosi samo na koalicioni sporazum, važno je i na opšte primjedbe protivnika koalicije ponuditi ubjedljive odgovore. Greška načinjena poslije prve runde pregovora bila je u tome što su zastupnici velike koalicije hvalili sadržaj sporazuma, umjesto da se fokusiraju na realne strahove u vezi sa dugoročnom održivošću partije. Da bi se dobio većinski glas članstva, potrebno je osim dobrobiti koalicionog dogovora ponuditi i validan plan za budućnost partije.

Kratkoročna politika ne treba da ide na račun sposobnosti partije da biračima ponudi radikalniju opciju na narednim izborima. Zato je važno da Andrea Nales, buduća predsjednica SPD-a, ne bude u vladi. Ona je nova ključna figura njemačke politike i najbolja šansa za pridobijanje članstva.


(TBT, Financial Times)