SKLOPIO PAKT S KURDIMA: Ruski i iranski saveznik Asad kreće u rat s Turskom

21.02.2018. u 23:47

GEOPOLITIKA

Snage sirijskih Kurda i sirijske vlasti postigle su dogovor o pružanju zajedničkog otpora turskim snagama u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Afrin gdje Turska trenutačno provodi ofenzivu “Maslinova grančica”.

 

FOTO: (Reuters)

Snage sirijskih Kurda i sirijske vlasti postigle su dogovor o pružanju zajedničkog otpora turskim snagama u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Afrin gdje Turska trenutačno provodi ofenzivu “Maslinova grančica”.

Damask nije službeno potvrdio postizanje dogovora, no predstavnici sirijskih Kurda jesu, uz ogradu da postoji “protivljenje dogovoru” i da bi on “mogao propasti”. O tome su se raspisale i svjetske novinske agencije te turski i sirijski mediji. Prema nekim izvorima, sirijske provladine snage (milicije) trebale su početi ulaziti u Afrin još u ponedjeljak, “u roku od nekoliko sati”. Turski Habertürk prenio je kako bi trebale biti raspoređene na 52 lokacije, i to, prema nekim navodima, uz granicu s Turskom. Sirijski Kurdi, odnosno Jedinice narodne zaštite (YPG), navodno su, u sklopu dogovora, pristali predati teško naoružanje.

Vijest o savezu sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada i YPG-a komplicira sirijski gordijski čvor i (ponovno) ukazuje na neobičnost i licemjerje savezništava na toj geopolitičkoj bojišnici: zahvaljujući ovom dogovoru, na terenu će se trenutačno, kako ispada, SAD (Kurdi) i Asad (znači Rusija i Iran) boriti na istoj strani, i to protiv Turske, američkog NATO saveznika.

Slaba vojska

Ankara je ofenzivu protiv YPG-a (kojemu podršku pruža SAD, a s kojim si je vrlo dobra i Rusija) pokrenula 20. siječnja. Ona optužuje YPG za direktne veze s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) koja se već desetljećima bori za kurdsku autonomiju u Turskoj. Ofenziva je, računali su svi geopolitički igrači, trebala biti kratka, no sad traje već više od četiri tjedna (neki kao razlog vide neznanje u turskim vojnim redovima nakon čistke poslije neuspjelog puča) i kraj nije na pomolu. To se očito ne sviđa nikome pa je nastupilo vrijeme za novo preslagivanje na terenu.

Iran je već prije zagovarao opciju zbližavanja sirijskog režima i Kurda, kao dvije strane koje drže najveće komade teritorija u Siriji te se načelno slažu da treba postići dugoročno rješenje u Siriji, iako nemaju istu viziju budućnosti. Nadalje, budući da se Asad povukao iz sjevernih dijelova Sirije 2012., te dvije strane nisu bile u direktnom sukobu, nego samo u sporadičnim.

Čini se da će sada biti onako kako želi Teheran, jedini geopolitički igrač kojeg aktualna situacija ne stavlja u iznimno neugodnu poziciju. Svima ostalima - i Turskoj i Rusiji i SAD-u - zadaje glavobolju.

Rusija je imala problema jer se povukla iz Afrina uoči turske ofenzive, očito ne želeći ugroziti diplomatske odnose s Ankarom, no nauštrb njoj prijateljskih Kurda, koji su je naposljetku optužili za izdaju. SAD također gubi. Budući da pomaže YPG-u, u direktnom je sukobu sa svojom NATO saveznicom.

Turska granica

“Iran smatra da kurdski borci imaju svoju liniju podrške i da bi mnogi željeli vidjeti Tursku zaglavljenu u živom pijesku. Bolje je spriječiti, nego liječiti jer bi tursko nazadovanje značilo novi status quo na sjeveru i dalo novi zamah kurdskim težnjama oko teritorija uz tursku granicu”, tvrde neki analitičari. Iran je svjestan da postizanjem dogovora sirijskog režima i Kurda dobiva direktni pristup turskoj granici. Borci bliski iranskim milicijama u Iranu navodno su viđeni uz Kurde.

Kurdski predstavnici tvrde “da mogu surađivati s bilo kojom stranom koja im pruži ruku pomoći u jeku barbarskih zločina i međunarodne šutnje”. Turske vlasti poručuju da su spremne boriti se sa sirijskim snagama ako ove uđu u Afrin i da ih, ako ulaze da bi zaštitile YPG, nitko neće moći zaustaviti.

 

(TBT, Jutarnji.hr)