PAMUK U UŠIMA Latić: Valjda bi nam trebao biti preči Bugari od Pamuka

21.02.2018. u 23:46

KOLUMNA

Da su na vlasti Zlatko Lagumdžija ili Mustafa Cerić, ubjeđen sam da bi oni reagirali na slučaj Bugarija

Piše: Nedžad Latić, thebosniatimes.ba

Spor, rasprava ili polemika koja se ovih dana povela zbog odbijanja prijedloga da se Orhan Pamuk proglasi počasnim građaninom Sarajeva tipična je za našu političku i intelektulanu elitu. Intelektualci „lome koplja“ oko nekog stranca dok ih se problemi njihovih sunarodnika, posebno intelektualaca, uopće ne dotiču.

Jest se baš Pamuk nasikirao što nije postao počasni građanin Sarajeva?! Briga ga za tim jer je ovaj planetarno popularni pisac kao nobelovac postao i (počasni) građanin svijeta. Čak je sigurno kao pisac popularniji i u samom Sarajevu od svih onih koji su poveli polemiku o njemu i sigurno se njegove knjige prodaju i ovdje bolje i više nego knjige svih bosanskih, posebno bošnjačkih pisaca.

Možda bi Pamuku bilo drago da je počasni građanin onog Sarajeva koje je postalo ikona i povijesni civiliazcijski mit, ali da Pamuk zna ko danas vlada ovim gradom i ko bi mu tu titulu imao čast dodijeliti, možda bi mu bilo ispod časti da je i primi.

No, eto toj sarajevsko-bošnjačkoj intelektualnoj eliti nek raspreda svoje „trice i kučine“ do mile volje, ali im motivi za polemiku, sudeći po iznesenim argumentima, i nisu baš tako časni. A ovdje se prije svega radi o (po)časti, zar ne?!

Problem je što je ta elita prešutila slučaj hafiza Sulejmana Bugarija, naprimjer, kojeg su turske vlasti vratile sa aerodroma jer je, kako se sumnja, bio pristalica takozvanih „Gulenista.“ Pošto se ovim problemom bave vodeći analitičari, poput lista Foreign Affairs, na način da zahtjev Turske da u „globalnoj čistki“ od drugih država traži da joj se isporuči oko 40-tak hiljada pripadnika organizacije FETO, pitanje tretmana hafiza Bugarija nije nimalo bezazlen slučaj. Tim prije što postoje ozbiljne indicije da je po naredbi turskih diplomata u Sarajevu Rijasetu Islamske zajednice u BiH hafiz Bugari premješten, odnosno deportiran iz Sarajeva u Crnu Goru. 

Opće je poznato da je oragnizacija Fetulaha Gulena imala vrlo raširenu mrežu djelovanja u Bosni i Hercegovini i da je lepeza njenog djelovanja bila vrlo široka te da je sigurno veoma mnogo ljudi iz Bosne i Herecgovine bilo uključeno u njihov rad. Pa su tako surađivali kako sa vlastima, još više i sa samom Islamskom zajednicom. Pitanje je sada provjere turskih vlasti kako će se tretirati ti građani i kako će turske vlasti kvalificirati njihov rad i angažman unutar te organizacije.

Već je poznato da diplome, na primjer, koledža i fakulteta koje su osnovali pripadnici ove oragnizacije nisu validne u Turskoj i da njihovi učenici i studenti, naravno Bošnjaci, ne mogu dobiti zaposlenje u turskim institucijama ili firmama ni u BiH.

No, ovdje se treba zadržati na slučaju Bugarija i njegovih građanskih prava. Zašto niko od državnih, a posebno vjerskih institucija nije reagirao na ovaj slučaj? Zašto šuti naš amabsador u Ankari Bakir Sadović? Ma, on je neuko stvorenje i samo je zbog rođačkih veza sa Izetbegovićima  došao na pozicju na koju je došao i stoga se može smatrati samo privatnim kurirom Bakira Izetbegovića! Problem je javnosti, pa čak i medija, koji ovakva pitanja ne postvaljaju svoj vlasti.

U svijetu danas ima na stotine zatvorenike Bošnjaka, najviše ih je osuđeno zbog pripadnosti selefijama, jer su kao takvi predstavljali prijetnju po sigurnost u tim zemljama. Ako su osuđenici i oni kao takvi imaju neka svoja građanska prava i njihova država, kakva je takva je, mora brinuti o njima, zar ne?!

Nikada niko nije postavljao problem par hiljada bosanskih muslimanki koje su se udale za humanitarce, pa i ratnike, od kojih je prema mojim saznanjima nekoliko stotina završilo u „kontejnerima“ nakon što su ih ovi kurajberi odbacili kao višak u svojim privatnim haremima.

Da su na vlasti Zlatko Lagumdžija ili Mustafa Cerić, ubjeđen sam da bi oni reagirali na slučaj Bugarija. Bar tako su se pokazali kad je bila u pitanju takozvana Alžirska grupa ili šikaniranje humanitaraca.

Harun Yahya "jaše na metli"

E sad, nek bude po onoj narodnoj, „koga svrbi taj se i češe.“ I moj motiv da pišem o ovome je što se iskreno bojim da bi mogao doživjeti Bugarijevu sudbinu i da niko ne bi prstom mrdnuo. Vjerovatno bi prorežimski mediji objavili vijest kakvu so objavili i kad sam se razbolio i bio primljen na KSCU, kojim upravlja Sebija Izetbegović o kojoj sam veoma kritički pisao. Oni bi čak i likovali jer sam se drznuo objaviti nekoliko kritičkih tekstova o odnosima truskog predsjednika Redžepa Tayiba Erdogana i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Sudeći prema posljednjem pamfletu kojeg je objavio prorežimski list Stav usljed „globalne čistke“ u Turskoj se na udaru našao i Harun Yahya. Njega novinarka Stava difamira da se slikao sa golišavim ženama itd. Pošto sam surađivao sa Yahyom i izdao nekoliko njegovih knjiga na bosanskom jeziku mene je ta novinarka, a ustvari šmekraka AK Partije, povezala sa njim kako bi me difamirala i denuncirala pred bosanskim muslimanima.

Objavaljivao sam i njegove kolumne, koje su objavljivane na Arab Newsu i Teheran Timesu uporedo. Yahya je pseudonim za grupu od pedesetak naučnika koji su objavili svoja djela na svim svjetskim jezicima. Njegova knjiga „Zablude teorije evolucije“ je bila svjestki bestseler i osobno je smatram jednom od značajnih knjiga jednog muslimaskog autora objavljenih unazad pola stoljeća.

Ako bih polemizirao sa ovim denuncijantskim tekstom rekao bih da nije u skladu sa islamskim ahlakom slikati se sa golišavim ženama i stoga sam i sam prestao objavljivati njegove tekstove. Ali to Yahya radi javno potpuno svjestan prezira muslimaskih masa koje izazivaju njegove ekstravagantne televizijske emisije i slikanje sa „mačkicama“. Dakle, nisu ga tajne kamere snimile u pohotnim radnjama, već to radi javno pred kamerama.

Po meni je to mnogo poštenije nego zaklinjati se u svetost mahrame, a hapsiti hiljade pokrivenih domaćica, supruga i rođaka pripadnika „terorističke“ organizacije FETO.

A koliko ja znam Yahya je prvi hodža/učitelj Tayibu Erdoganu. Možda će, ako osjeti da mu se sprema sudbina Fetulaha Gulena, "jahati na metli" kroz Istanbul da bi sačuvao džemat pa i sopstvenu kožu. Ja ne moram, jer još uvijek živim u slobodnom gradu kao da sam njegov najčasniji građanin!

 

(TBT)