PERCEPCIJA DROGE Llosa: Apsurdno je govoriti uopćeno o 'narkomanima'

20.02.2018. u 06:28

KOLUMNA

Gotovo u cijelom svijetu, a naročito u Latinskoj Americi, mafijaška udruženja trgovaca drogom oličavaju pošast koja uzrokuje na desetine hiljada mrtvih, i povrh svega predstavljaju izvor korupcije koja razara institucije, unosi klicu zaraze u politički život, degradira demokratiju, pa čak i diktature

Piše: Mario Vargas Llosa, thebosniatimes.ba

Svjetska komisija za politiku o narkoticima - kojoj je predsjedavao bivši brazilski predsjednik Fernando Enrike Kardozo, a čija je sadašnja direktorica Rut Drajfus, nekadašnja predsjednica Švicarske - sastavljena je od političara, međunarodnih funkcionera, naučnika i intelektualaca iz raznih zemalja i od 2011. godine vodi značajnu kampanju za razumniju i objektivniju politiku u domenu trgovine drogom i konzumiranja narkotika od one koja je rezultat puke policijske i sudske represije.

Komisija je od svog osnivanja objavila sedam izvještaja, zasnovanih na rigoroznim statistikama i sociološkim i kliničkim istraživanjima, i oni nedvosmisleno prikazuju uzaludnost borbe protiv tog zla zabranama i progonstvima; naime, uprkos utrošenim milijardama dolara, potrošnja droge u svijetu, umjesto da se smanji, vrtoglavo se povećala, kao i krivično nasilje povezano s njenom ilegalnom proizvodnjom i distribucijom. Gotovo u cijelom svijetu, a naročito u Latinskoj Americi, mafijaška udruženja trgovaca drogom oličavaju pošast koja uzrokuje na desetine hiljada mrtvih, i povrh svega predstavljaju izvor korupcije koja razara institucije, unosi klicu zaraze u politički život, degradira demokratiju, pa čak i diktature, budući da je - kao, na primjer, u Venecueli - popriličan broj civilnih i vojnih lidera optužen za rukovođenje u trgovini drogom.

Isprva, rad Komisije bio je usredsređen na Latinsku Ameriku, ali sada je proširen na čitav svijet. Posljednji izvještaj, koji sam upravo pročitao, posvećen je, uz uvjerljive argumente, borbi protiv opće negativne i krivične percepcije koju vlade promoviraju o svim konzumentima droge bez izuzetka, predstavljajući ih kao ljudski šljam sklon kriminalu usljed svoje zavisnosti, i samim tim kao živu prijetnju po poredak i bezbjednost društva. Oni koji su pripremili taj izveštaj prethodno su sproveli brižljivo istraživanje iz kojeg su izvukli veoma raznolike zaključke. Prije svega, razlozi zbog kojih se konzumiraju "psihoaktivne supstance" vrlo su različiti, i u velikom broju slučajeva savršeno opravdani, odnosno tiču se zdravlja. S druge strane, među samim drogama postoji velika lepeza kada je riječ o posljedicama koje one imaju po organizam, od heroina, čiji efekti su nadasve štetni, do marihuane, koja korisnicima nanosi manje štete od alkohola.

Svi izveštaji Komisije propraćeni su kratkim svjedočenjima ljudi sasvim različitih statusa, zahvaljujući kojima se može uočiti koliko je apsurdno uopćeno govoriti o "narkomanima", naročito stoga što ta riječ podrazumijeva moralnu degradaciju i društvenu opasnost. Postoji ogromna razlika između slučaja Nikolasa Manboda, sa ostrva Mauricijus, koji je sa šesnaest godina počeo da puši marihuanu, sa osamnaest prešao na ubrizgavanje heroina i zbog toga u dvadeset prvoj godini završio u zatvoru, gdje je zapatio hepatitis i sidu, i Portugalke Tereze, koja ne pije alkohol, ali se navikla na uzimanje amfetamina, ekstazija, LSD-a i halucinogenih pečuraka, a pošto je upotreba droge u Portugaliji nedavno dekriminalizovana, njen problem je, kako kaže, to što slobodna kupovina tih supstanci na ulici sada predstavlja rizik jer se ne može znati s kakvim supstancama ih prodavci miješaju i zamjenjuju.

Veoma je zanimljiv slučaj Vini, Giljermove majke, u Čileu. Njen sin, rođen 2001, sa pet mjeseci je počeo doživljavati napade koji su mu zaustavljali disanje. Kada je imao dvije godine, ljekari su dijagnosticirali da je dijete epileptično. Svi tretmani, uključujući i operaciju mozga, bili su bezuspješni. Godine 2013. Vini je počela čitati medicinske članke koji su govorili o nekakvom ulju marihuane i zahvaljujući jednoj fondaciji uspjela je da dođe do njega. Otkako je Giljermo počeo da ga uzima, napadi su se prorijedili - od desetak do jedan ili dva dnevno - a zatim i prestali.


(TBT, Nedeljnik)