PUŠKA O MOM, PUŠKA O TVOM RAMENU Mesić: Dodik puškama ne može razbiti Bosnu

18.02.2018. u 16:25

REGIONAL

Najavljena nabavka 2.500 pušaka za policijske snage Republike Srpske prije svega je oružje koje će biti iskorišteno za lokalnu upotrebu

 

FOTO: Mesić ( Fonet/ Aleksandar Levajković)

To kaže Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, koji je u izjavi za list Danas rekao da smatra da je cilj kupovine „svakako jačanje pozicije Milorada Dodika u odnosu na svoje političke protivnike“.

Britanski Guardian pisao je ranije ove neduelje da postoji „dugoročni strah“ da bi Dodik mogao iskoristiti ove snage za svoje separatističke ciljeve, pod rizikom novog rata u regionu. Nasuprot tome, Mesić je kazao da „kad smo imali rat na našim prostorima pa se nije raspala Bosna i Hercegovina, pa je jasno da to ne može uraditi ni Dodik sa ovim puškama i svojom politikom“.

Podsjećamo, pošiljka od 2.500 automatskih pušaka iz Srbije u „srpski dio Bosne“ trebalo bi da stigne u martu, uoči otvaranja novog centra za obuku u kojem će, kako piše britanski list, svoju ulogu imati i savjetnici iz Rusije.

Kurt Basuner, analitičar američkog Centra za politiku demokratizacije, istakao je za Guardian da je smanjenje broja pripadnika međunarodnih snaga na području BiH i odustajanje od formiranja jedne, jedinstvene policije u BiH, ostavilo vakuum koji bi „Rusija rado da popuni“.

„Sve dok barijere za ulazak ne postoje, ostavljaju se otvorena vrata“, istakao je on. Dodaje se da oružje stiže u vrijeme kada je dugoročna stabilnost Bosne pod znakom pitanja.

 

(TBT)