PJEŠAČKA TURA U BEJRUTU Habard: Sa vaše lijeve strane, rat i protesti...

15.02.2018. u 05:57

KOLUMNA

Bejrut je tokom vjekova bio dom Feničanima, Grcima, Rimljanima, Arapima...

Piše: Ben Habard, thebosniatimes.ba

Obuli su dobre cipele, kao da se pripremaju da turistički obilaze grad. Ali prije polaska vodič ih je u šali upozorio "Nema osiguranja za ovu turu, što je čini veoma libanskom".

Narednih nekoliko sati vodič Ronnie Chatah pokazuje mjesta povezana sa libanskim građanskim ratom, protestima i ubistvima koji su obilježili noviju historiju grada. Gostima je pokazao i mjesto koje bi moglo da bude rodno mjesto Keanua Reevesa. Tura, koju Chatah vodi svake nedjelje, pokušava da oživi kulturu i historiju u ovom bliskoistočnom gradu poznatijem po ubistvima nego po arhitekturi.

Automobil bomba je 2013. ubila Chatahovog oca Mohamada B. Chataha, nekadašnjeg ministra finansija i ambasadora u SAD. Iako Chatah pominje ubistvo svog oca tokom ture, ne optužuje nikoga i pokušava da ispriča "nepristrasnu priču o komplikovanoj prošlosti grada".

Mediteranski grad od oko 2,2 miliona ljudi, Bejrut je tokom vjekova bio dom Feničanima, Grcima, Rimljanima, Arapima i mnogim drugim. U posljednjem vijeku bio je povezan sa Otomanskim carstvom, Francuzima, Palestincima, bio je poprište 15-godišnjeg građanskog rata, rata između Izraela i Hezbolaha, militantne grupe i političke partije a sada je i dom velikom broju izbjeglica iz Sirije.

Mnogi historijski spomenici grada su zapostavljeni. Ožiljci građanskog rata koji je okončan 1990. su svuda. Njegova historija se ne uči u školama jer je još uvijek veoma sporna.

Dvadesetak ljudi, stranaca i lokalaca, pojavilo se na nedavnoj turi. Chatah obilazi 13 tačaka i pokazuje na ključna mjesta.

Na stepenicama Centralne banke objašnjava kako je valuta zemlje devalvirana tokom građanskog rata kada je jedan dolar vrijedio 1.500 libanskih funti i kako taj kurs i danas važi. Dok se prolazi pored Prve jermenske evangelističke crkve, priča o libanskoj dijaspori koja nadmašuje broj Libanaca u zemlji. Tu blizu, Chatah pokazuje na kuću koja je pretvorena u Trad bolnicu gdje vjeruje da je Reeves rođen.

Dok stoji između predivne zgrade i propale stare kuće, objašnjava zbog čega je razvoj grada tako neravnomjeran. Sukobi daljih rođaka sprečavaju prodaju imanja a vlada nema moć da interveniše. Najbolji primjer toga je, kaže, hotel Holiday Inn.

Hotel sa 26 spratova otvoren je 1974. ali je zatvoren godinu dana kasnije kada je izbio građanski rat a u njega ušli snajperisti kako bi imali bolji pogled na centar grada. Jaser Arafat, vođa Palestinske oslobodilačke organizacije i mnogi drugi borci sa mukom su kontrolisali zgradu. Sada je ona betonska konstrukcija a njeni vlasnici ne mogu da se dogovore da li da je prodaju ili sprede, kaže Chatah.

"Čekaju da Liban postane ponovo stabilna zemlja", kaže. "Mislim da se to nikada neće dogoditi."


(TBT, The New York Times)