LIBERTÉ, EGALITÉ, FRATERNITÉ??? Takmičarka francuskog "The Voicea" odustala nakon kritike njenih propalestinskih stavova

14.02.2018. u 02:11

LIFESTYLE

Ibtessem se suočila s lavinom reakcija na njene stare objave kojima podržava Palestinu i kritizira francusku vladu nakon napada u Nici i Parizu.


FOTO: Mennel Ibtessem (The Voice France)

22-godišnja francuska pjevačica arapskog porijekla napustila je takmičenje The Voice France nakon što se našla pod udarom kritika zbog svojih starih objava na društvenim mrežama.

Mennel Ibtissem napustila je show nakon kontinuiranog online uznemiravanja i poziva francuskih političara i raznih grupa da se povuče iz takmičenja.

Ibtissem je u petak objavila svoju odluku.

U video, na engleskom i francuskom jeziku, mlada pjevačica se izvinila svakom pojedincu kojeg je možda uznemirila i kazala da njezina "muzička karijera ne završava".

"Mnogo tenzija zaklonilo je moju želju za širenjem mira, ljubavi i tolerancije. Nikad nisam imala namjeru povrijediti bilo koga, a samo pomisao da bih to svjesno učinila, mnogo me boli", napisala je Ibtissem na Facebooku.

"Ovom odlukom ne prestaje moja muzička karijera. Doista, ta je odluka uvjet njegovog ostvarenja".

Neke od njezinih starijih objava na društvenim mrežama datiraju od 2016. godine i u njima izražava podršku Palestini, a francusku vladu krivi za napade u Nici i Parizu.

Kao odgovor na kritiku, Ibtissem je kazala da su njezini postovi "izvučeni iz konteksta".

Pjevačica, koju su otkrili producenti francuskog The Voicea, ušla je povijest Francuske nakon što je postala prva takmičarka s hidžabom koja se pojavila u showu.

Bila je favorit za pobjedu nakon što su suci ostali impresionirani njezinom izvedbom pjesme Hallelujah Leonarda Cohena, a neke stihove je otpjevala na arapskom jeziku.

Njezina odluka o napuštanju The Voicea došla je nekoliko sedmica nakon što je britanska muslimanka odlučila napustiti L'Orealovu kampanju pošto se suočila s kritikama zbog starih postova na društvenim mrežama kojima ona podržava Palestinu.

Amena Khan, iz Leicestera, izjavila je kako "duboko žali" zbog komentara iz 2014. godine i izvinila se zbog "nemira i boli koje su prouzrokovali".

U svojim tweetovima je kritizirala Izrael tokom napada na Gazu 2014. u kojem je živote izgubilo više od 2.200 Palestinaca, uglavnom civila.

Također je prozvala Britaniju "#PrestaniteNaoružavatiIzrael" i optužila Izrael da "terorizira nedužne civile".

Ovi tweetovi su od tada izbrisani iz Twittera.

(TBT)